Päänavaus: Jokerit toivat Borssin makua Suomi 100 -juhlaan

Viaplay LogoViaplay on porttisi KHL:n maailmaan. Seuraa Suomen laadukkainta jääkiekkojoukkuetta kovassa itäliigassa. Hommaa heti ja liity MEIHIN.

Betsafe tarjoaa asiakkailleen viikonlopuiksi riskittömän 20 euron mobiilivedon. Katso tarkemmat tiedot ja tartu tarjoukseen tästä!

Helsingissä oli eilen suuren urheilujuhlan tuntua. Tuhannet ihmiset jonottivat sisään Kaisaniemen puistoon kyhättyyn katsomorakennelmaan. Tunnelma oli kuin Neuvostoliitossa. Jono liikkui hitaasti, mutta ketään ei tuntunut se haittaavan. Olihan perillä luvassa taattua viihdettä Jokereiden ja Pietarin SKA:n kamppailun muodossa.

Jonot olivat sellaiset, että minulle oli ilmiselvää KHL:n ottelukohtaisen katsojaennätyksen rikkoontuminen. Tapahtuma sujui muuten melko kitkattomasti, mutta katsomoiden paikattomuus koitui suurehkoksi ongelmaksi tilan riittävyyden kannalta. Tähän ei auttanut, vaikka kuuluttaja pyysi ihmisiä tiivistämään, joten jotkut lipun ostaneet joutuivat tyytymään lähes nollanäkyvyyteen. Taitamattomuus tiivistämiseen yhdistää myös meidät suomalaiset ja slaavit, joten en lainkaan ihmetellyt ongelmia. Pitäähän nyt takeillekin olla omat paikkansa.

Onkin heti alkuun todettava, että minulla ei ole mitään itse tapahtumaa vastaan, mutta sen myymistä Suomi 100 -tittelin alla pidän vähintäänkin epäilyttävänä. Tähän on monia syitä. Ensinnäkin kysymyksessä ei ollut minkään Suomessa pelattavan sarjan ottelu, vaan käytännössä propagandatarkoitukseen perustetun ruplilla käyvän KHL:n peli kahden sisarseuran välillä. Ymmärtäisin isänmaallisen vouhotuksen paljon paremmin vaikkapa 4-divarin jumbomatsissa kuin ulkomaisen liigan kamppailussa. Minun onkin ulkopuolisena hyvin vaikeaa mieltää Pietarin SKA:ta kovin suomalaisuutta ja kansallistunnetta korostavana vastuksena.

Myös Jokereiden suomalaisuudessa on mielestäni monia kysymysmerkkejä. Vaikka seura pitääkin kotikaukalonaan Pasilassa sijaitsevaa jaffalaa, niin nykyään seuran omistuspohja ei ole suomalainen. Ei olisikaan väärin pitää nykypäivän Jokereita vieraan vallan agentteina vastaavalla tavalla kuin Venäjällä pidetään monia kansainvälisiä järjestöjä. Kriittisesti voisikin pohtia, että Kaisaniemen kamppailu käytiin ulkomaisen agentin ja rehdisti ulkomaisen vastustajan kesken. Kerrassaan mainio lähtökohta eeppiselle Suomi 100 -tapahtumalle.

Olinkin pikkuisen pettynyt, että ottelussa ei tarjottu taukosapuskana maanmainiota Borssia tai vaikkapa herkullisia blinejä monilla eri mädeillä höystettynä. Myös balalaikan surullinen sointi olisi tuonut oman lukunsa tähän mahtavaan Suomen satavuotista itsenäisyyttä kunnioittavaan tapahtumaan. Kaipasin myös järjestysmiehiltä venäläistä yksioikoisuutta ja jämäkkyyttä, jotta katsomo-ongelmia ei olisi päässyt syntymään. Nämä asiat kuitenkin loistivat poissaolollaan.

Itse ottelu oli hyvää lätkää ja taatusti parempaa viihdettä, jota tiistaina oman ulkoilmapelinsä pelaavat HIFK ja Kärpät tulevat katsojille tarjoamaan. KHL-Jokereille on tilausta lätkäkartalla ja olenkin ilolla seurannut joukkueen taivalta omassa sarjassaan. Suomalaista tai ainakaan isänmaallista joukkueessa on kuitenkin todella vähän, siksi Kaisaniemen tapahtuman markkinointi meni mielestäni överiksi.

On tietenkin ymmärrettävää, että ruplilla rakennettu Jokeri-tuote halusi tuoda omaan kotikaupunkiinsa juhlan tuntua. Haluan kuitenkin kysyä kaikilta paikalla olleilta Jokeri-kannattajilta: Koitteko oikeasti isänmaallista henkeä, muuten hienossa ottelussa?

 

Kansikuva: Toni Hekkala / AOP