Suomalainen katsomokulttuuri

Jokereiden siirtymisen myötä KHL:ään olen vasta nyt alkanut enemmän seurata ja katsoa ulkomaisia jääkiekko-otteluita ja muutaman olen jopa päässyt ihan paikan päällekkin katsomaan. Ei voi kuin ihailla ja ihmetellä sitä menoa ja tunnelmaa, mikä noissa otteluissa katsomossa vallitsee. Ihan sama onko kyseessä arki- vai viikonloppuottelu niin lähes poikkeuksetta koko halli elää komeasti ottelun tunnelmassa mukana. Mielessä onkin jo jonkin aikaa pyörinyt ajatus siitä, että saadaanko jonain päivänä vielä Suomenkin halleihin samanlainen karnevaalitunnelma?

Suomessakin katsomokulttuuri on viimeisien vuosien aikana kokoajan kasvanut ja aika komeasti se on jo levinnytkin jokaiseen kiekkohalliin ympäri Suomenmaan. Eli tavallaan homma menee kyllä kokoajan eteenpäin, mutta pääosin vain fanikatsomoiden osalta. Jos näitä verrattain pieniä ryhmiä, jotka tekevät sitkeää ja hyvää duunia katsomokulttuurin edistämisen eteen ei huomioida, niin aika heikoissa kantimissa on varsinainen kannustaminen ja tunnelman luominen katsomoissa. Hyppiminen, seisominen, laulaminen, huutaminen ja lippujen heiluttaminenhan on milteinpä kiellettyä muissa kuin varsinaisissa fanikatsomoissa. Lähtökohtahan on se, että kaikki muu paitsi istuminen kiltisti omalla paikalla on muiden katsojien häiritsemistä ja siksi kiellettyä. Kaikki Suomen Liigahallit kiertäneenä sanoisin, että vain länsirannikon halleissa ihmiset uskaltaa lähteä mukaan fanikatsomon huudatuksiin ja meininkiin. Se, että mistä se johtuu, niin en osaa kyllä arvioida.

Suomessahan lätkämatseissa on yleisenä tyylinä tulla tuopin äärestä pikkusen myöhässä katsomoon, istua hiljaa matsia katsoen ja karata hyvissä ajoin ennen erän loppua katsomosta, jotta kerkiää kaljalle, tupakalle tai vaikka syömään. Ja hyvin usein riippumatta pelitilanteesta ihmiset karkaa 2-5 minuuttia ennen matsin loppua hallista pois, jotta kerkiävät ruuhkien alta pois ja äkkiä kotiin. Aika monelle tuntuukin olevan tärkeämpää se kaikki oheistoiminta, syöminen ja kaljan kittaus sen itse tärkeimmän eli jääkiekon ympärillä. Eli suurin osa katsojista tulee hallille syömään, juomaan, katsomaan vähän matsia ja mahdollisesti tapaamaan ystäviä. Itsekkin käyn hallilla katsomassa peliä ja tapaamassa tuttuja ja ystäviä. Kyllä se tärkein on kuitenkin se matsin ja oman joukkueen näkeminen ja kyllähän sitä peliä on huomattavasti mukavampi katsoa katsomossa missä on hyvä tunnelma ja meininki. Saatikka seurata matsia sellaisessa hallissa missä kaikki katsojat elää pelin mukana laulaen ja kannustaen. Kyllä se tuo kokonaisuuteen todella paljon lisää.

Kuinka sitten pienin askelin saataisiin tätä fanikatsomon meininkiä ja tunnelmaa leviämään esimerkiksi Hartwall Arenalla muihinkin katsomonosiin? Sitä on taatusti meikäläisenkin lisäksi miettinyt todella moni muukin. Faktahan on se, että Arenalla Eteläpäädyn kannatustoiminta ja meininki otti ainakin hetkellisesti reilusti takapakkia joukkueen siirryttyä KHL:ään. Uskon kuitenkin sen siitä pikkuhiljaa taas elpyvän ja kasvavan jopa isommaksi mitä se ennen siirtymistä uuteen sarjaan oli. Välillä olen joissain kirjoituksissani joitain pieniä ideoita heitellytkin mitä on mieleen juolahtanut. Helppoa se ei taatusti ole ja vaatii pitkäjänteistä ja kovaa duunia. Yksi iso ongelma on ainakin se, että suomalainenhan ei tunnetusti selvinpäin juuri kannusta, pompi tai huutele. Viikonloppupeleissä missä porukka ottaa reilummin laululientä huomaa hyvin, että katsomon tunnelma, huutelu ja meteli kohoaa samaa tahtia promillemäärän kanssa ottelun loppua kohden. Varsinkin nämä satunnaiset ”fiksujen” huutelijat tuntuu innostuvan juuri näissä viikonloppupeleissä missä voi ottaa reilummin keittoa. Ja kyllä se vaan fanikatsomossakin on kovin meno juuri näissä matseissa missä pystyy ottamaan vapaasti alkoholia.

Eli onko tosiaan lopulta suurin ongelma tunnelman saamiseksi halleihin suomalainen luonne ja kulttuuri? Kyllähän kieltämättä kulttuurierot suomalaisten ja muiden eurooppalaisten välillä on niin isot, että luultavasti samanlaista tunnelmaa varsinkaan arkipeleihin ei tulla koskaan Suomeen saamaan mitä muualla on järjestäin jokaisessa ottelussa. Käyhän se ilmi jo pelkästään vertaamalla suomalaisten ja ulkomaalaisten käytöseroja ihan vaikka bussissa tai muilla julkisilla paikoilla. Suomalaiset ei paljon puhu tai pukahda, kun taas ulkomailla ihmiset puhua pölpöttää jatkuvasti ympärillä olevien kanssa.

Selväksihän on tullut jo, että megafonin käyttö on fanikatsomossa kielletty KHL:ssä. Zagrebin hallissa homma on mielestäni hoidettu todella komeasti. Siellä käsittääkseni sama herra joka hoitaa ottelukuuluttamisen nostaa katsomon tunnelmaa hallin kaiuttimien kautta starttaamalla niistä erilaisia huudatuksia ja kannustuksia. Löytyisikö mahdollisesti Arenallekkin joku tämäntapainen keino? Mielestäni ainakin ihan kokeilemisen arvoinen homma. Yksinkertaisia perus Jokerit kannustuksia hyvällä fiiliksellä vaan kaiuttimista livenä jonkun toimesta tulemaan. Ei mitään tylsää ja toistuvaa nauhoitusta. Jos ei toimi niin sitten ei toimi, mutta ehdottomasti kokeiluun. Toinen mitä ainakin Arenalla kannattaa hyödyntää kaikin keinoin on kaikki uudet led-paneelit. Niihin vaan samoja huudatuksia ja kannustuksia kuin mitä fanikatsomokin huutaa. Jonkun verran näihin paneeleihin on jo jotain kannustushommia tullutkin. Enemmän vaan yhteistyötä hallin ja faniporukan välille. Jos tuota kaiuttimista tulevaa livehuudatusta kokeilee niin samalla laittaisin ehdottomasti samat huudatukset pyörimään myös noihin led-paneeleihin.

Jokatapauksessa satunnaisissa peleissä käyvät ”normaalikatsojat” lähtevät taatusti helpommin mukaan aivan perinteisiin ja perus huudatuksiin kuin mihinkään lauluihin ja hassutteluihin. Kyllä fanikatsomossa saa ja pitääkin ehdottomasti olla noita kunnollisia ja asiallisia lauluja. Ne on hyvin toteutettuna todella komean kuuloisia, mutta enemmän saisi hallissa olla näitä yksinkertaisia ja perinteisiä kannatushommia. Toki esimerkiksi Arenalla on tällä hetkellä todella paljon katsojia jotka ei taatusti lähde mukaan Jokereiden kannustamiseen huutaen saatikka laulaen. Matseissa, kun käy varsinkin näin aluksi paljon ihmisiä, jotka on tulleet vaan katsomaan uutta ja ihmeellistä KHL-kiekkoa. Mutta juuri nythän on paras hetki saada hyvällä pelillä ja tunnelmalla näitä uusia katsojia ”koukkuun” Jokerikiekkoon.

Itsehän en ole varsinaisesti mikään aktiivinen fanikatsomon jäsen ja laulelija, mutta tykkään kunnon kannatuskulttuurista ja mielestäni halleihin kuuluu asiallinen möykkä ja meno. Samoin hienosti toteutetut tifot on äärettömän hienoja ja niitä näkisikin mielellään useamminkin Arenankin katsomoissa. Jos suurin osa hallista huutaa jotain Jokerit huudatusta niin kyllä näihin itsekkin lähtee herkemmin mukaan. Harvassa on vaan nykyään ollut pelit, missä koko halli on kannustanut mukana. Ensimmäisenä tulee mieleen viimeisimmät Jokerit-Hifk playoff-sarjat. Eli vähissä on. Senpä takia mielelläni uhraan vähän aikaa ja ajatuksia, jotta hommaa saataisiin pienin askelin vietyä Suomessakin eteenpäin.

Tässä tulee jatkossakin kierrettyä uusia KHL-halleja ja niissä mennään silmät ja korvat auki ja koitetaan poimia hyviä ideoita mukaan, jotta Suomeenkin saataisiin halleihin parempaa tunnelmaa katsomoihin. Jos se onnistuu muissakin maissa selvinpäin pelistä riippumatta niin uskon, että jonain päivänä se onnistuu Suomessakin. Se vaatii vaan sitä pitkäjänteisyyttä ja kovaa duunia. Käykää ihmiset peleissä ja uskaltakaa kannustaa. Kannustaminen voi olla muutakin kuin huutamista ja laulamista. Jo pelkästään sillä, että koko halli vaikka taputtaa rytmissä fanikatsomon laulujen mukana niin halliin saadaan aikaiseksi hyvää meteliä ja meininkiä. Ja kun aluksi koko halliin saadaan vaikka taputusten myötä pikkasen lisää meteliä ja meininkiä niin sen kautta ihmiset varmasti lähtee helpommin mukaan lauluihinkin.

Lukaseppas tuosta vielä samaan aiheeseen liittyvä Tapio Penttilän aikaisemmin kirjoittama loistava blogikirjoitus: ”Miksi me menemme katsomoon?”

Ei muuta, kun ideoita ja mielipiteitä tulemaan!