Viimeinen viikko käyntiin Girossa – kestääkö Uran maanmiehen painostuksen?

 

Tour de San Luis - Stage Six

Viimeinen viikko lähtee käyntiin Italian ympäriajossa ja viimeinen lepopäiväkin on vietetty. Täytyy sanoa, että ratamestarilla on jotain masokistisia piirteitä kun suunnitteleee kolmen viikon urakalle viimeisiin päiviin lähes pelkkää mäkeä. Kokonaiskilpailu on muotoutumassa mielestäni vahvasti kärjessä olevan Rigoberto Uranin ja kovaa vauhtia paranevan Nairo Quintanan väliseksi kaksintaisteluksi. Toki kisassa on monta muuttujaa, mutta minun silmiini he ovat ne, joista toinen saa pukea Giron rosapaidan päälleen vielä viimeisellä etapilla.

Lepopäivän jälkeinen etappi noussee legendaaristen mäkien Passo Gavian ja Stelvion ylitse. Siis mikäli siellä ei sada lunta, huiput kun sijaitsevat yli 2500 metrin korkeudessa. Etappi tulee toteutuessaan kaventamaan Rigoberton ja Nairon välistä eroa entisestään mutta en siltikään usko heidän taistelevan etappivoitosta tällä etapilla. Sen ratkaisee irtiottoporukka. Tätä etappia kannattaa seurata telkasta ja ottaa nopeat kopit live-vedoissa.

Tuon huikean etapin jälkeen onkin sitten taas Jussi Veikkasen tallin Naucer Bouhannin vuoro voittaa. Kittelin keskeytettyä on ranskalainen ollut ylivoimainen loppukireissä eikä Jussi ja hänen tallinsa FDJ päästä irtiottoa pilaamaan iltaa. Jussi on toipunut hyvin pahasta kaatumisestaan ja hänet nähdäänkin Keskiviikon etapilla taas tekemässä sitä perustyötä, joka on hänelle sopinut tämän Giron aikana. Ohessa kuvia Jussin pyörästä kaatumisen jälkeen. Aikamoinen ihme, ettei luita mennyt samallalailla poikki kuin hiilikuituinen pyörän runko.

Jussi Veikkanen crashed hard during Giro d'Italia 2014 resulting his split into two pieces

Jussi Veikkanen kaatui pahasti Giro d’Italiassa 2014. Tuloksena katkennut runko mutta kaikki luut ehjinä.

Toivottavasti Jussi ei juhli liikaa tallinsa kanssa sillä seuraavana päivänä on hetki jolloin Rigoberto joko ottaa ohjat käsiinsä tai menettää laskelmoidusti jonkin verran aikaa. Maali on taas mäen päällä ja kumuloitunut väsymys painaa varmasti jaloissa kaikilla mutta en usko kärkiryhmän ajavan aivan 110% lasissa, sillä seuraavana päivänä ajettava ylämäkiaika-ajo voi olla se hetki, jolloin Kolumbian pojat vaihtavat rosapaidan haltijaa. Bassano del Grappasta lähtevä 27 kilometrin etappi päättyy Cima Grappan huipulle 1700 metrin korkeuteen. Tämä on hetki, jolloin Giro d’Italia voitetaan. Seuraava päivä, vaikka onkin taas mäkietappi, tulee menemään irtiottoporukalle ja rosapaidan kantaja tyytyy ja joutuu puolustamaan paitaa.

Viimeinen etappi on lähinnä seremoniallinen vaikkakin ajetaan loppuvaiheessa kovaa on se hetki kun Naucer Bouhanni kerää täyskäden etappivoitoissa ja poistuu kuplivan kanssa hotellille.