Kommentti: Formula 1-kisa Helsinkiin?

Ilta-Sanomat kirjoitti perjantaina, että Robert Lappalaisen entinen vaimo Marja-Leena Lappalainen suunnittelee Formula 1-kisan tuomista Helsinkiin. Entinen kilpa-ajaja Robert Lappalainen järjesti yhdessä Marja-Leenan kanssa vuosina 1995-96 DTM-kisan Helsingissä ja jo tuolloin on ollut puheita F1-kisan järjestämisestä.

Formula 1-auto on ajanut jo Helsingin kaduilla, sillä vuonna 2006 Toyota järjesti näytösajon keskustassa, Tuota näytöstä oli katsomassa runsaasti ihmisiä. Formula 1 on yksi kiinnostavimmista urheilulajeista Suomessa, suomalaisia maailmanmestareita on kolme ja tällä hetkellä sarjassa ajaa kaksi suomalaiskuljettajaa kärkipään talleissa.

Jo näillä spekseillä, olisihan se suvaittavaa saada myös itse kilpailukin Suomeen. Yleisöä varmasti riittää ja kisan järjestämiseen käytettävät rahat tulisi moninkertaisesti takaisin. Suomi tunnetaan hyvänä kilpailujärjestäjänä, josta hyvänä esimerkkinä juuri päättynyt Jyväskylän MM-ralli. Jyväskylä on järjestänyt rallia jo 50-luvulta lähtien ja kilpailu on valittu useasti kalenterin parhaimmaksi ralliksi.

Rallin järjestäminen Jyväskylässä on pitänyt kaupungin hengissä ja eloisana. Ilman rallien tuomia rahoja, olisi kaupunki mahdollisesti jopa kuihtunut hyvin pieneksi. Rallien aikana matkailuyritykset keräävät koko vuoden tuottonsa, samoin kaupat ja muut yrittäjät hyötyvät ralleista. Rahamäärä, joka Jyväskylään tulee ralleista, on huikea.

Formula 1-kisan tuominen Helsinkiin takaisi saman efektin pääkaupunkiseudulle. Matkailuyrittäjät tekisivät F1-viikonlopusta ison tilin, kaupat ja ravintolat kusisivat hunajaa. Turistimäärä voisi olla melkoisen suuri, jonka nuo kisat tänne toisivat. Helsingin etu Jyväskylään verrattuna on se, että sieltä löytyy hotellikapasiteettia huomattavasti enemmän.

Jyväskylä on hyvä rallikaupunki, mutta Formula 1-kaupunkina Helsinki voisi olla mainio. Missä päin Helsinkiä kisa sitten ajettaisiin, on iso kysymysmerkki. Toisaalta aito moottorirata akselille Vantaa-Espoo-Sipoo voisi olla myös miettimisen arvoinen. Kyllähän pääkaupunkiseudultakin vielä metsikköä löytyy, jonne on tilaa rakentaa F1-mitat täyttävä moottorirata.

Toki katuratakin voisi olla ihan hyvä vaihtoehto, kuten tämän hetken suunnitelma on. Ajettiinhan silloin 1995-96 Sörnäisissä nimenomaan katuradalla. Helsingilläkin on pitkät moottoriurheiluperinteet, sillä jo kauan sitten ajettiin Eläintarhassa kilpaa. Toivottavasti kisat saadaan tuotua Helsinkiin ja suomalaiset pääsevät nauttimaan Formula 1-maailmasta omalla maaperällään.