Ökyveneet ja Glamour – Legendaarinen Monacon GP viikonloppuna

Legendaarinen Monacon GP on jälleen edessä viikonloppuna. Vuodesta 1929 lähtien ajettu katuratakilpailu on moottoriurheilun legendaarisin kilpailu. Ensimmäistä kertaa Formula 1 -autolla huristeltiin Monte-Carlon kaduilla vuonna 1950, F1-sarjan ensimmäisellä kaudella. Tuolloin voittoon ajoi lajin viisinkertainen maailmanmestari Juan Manuel Fangio.

Argentiinalainen on onnistunut valloittamaan Monacon GP:n kaksi kertaa. Vuoden 1950 voitossa hänellä oli allaan Alfa Romeo ja vuonna 1957 ajanut 24:n GP-voiton mies kaasutteli Maseratilla. Eniten voittoja Monacosta on kerännyt brasilialainen kolminkertainen maailmanmestari Ayrton Senna, joka juhli voittoa peräti kuusi kertaa.

Senna ajoi yhtä lukuun ottamatta kaikki McLarenilla. Ensimmäinen voitto tuli vuonna 1957. Viidesti auton voimanpesänä on ollut Honda, mutta viimeinen voitto vuonna 1993 tuli McLaren-Fordilla. Vuoden 1993 kisa jäi myös Sennan viimeiseksi Monacon GP:ksi, sillä vuotta myöhemmin hän menehtyi San Marinon GP:ssä Imolassa.

Kimi Räikkönen on voittanut Monacon GP:n kertaalleen, silloin autona oli McLaren-Mercedes (Kuva: Dan Istitene / Gettty Image)

Kimi Räikkönen on voittanut Monacon GP:n kertaalleen. Silloin autona oli McLaren-Mercedes (Kuva: Dan Istitene / Gettty Image)

Voittajissa suomalaisväriä

Monacon katurata on pituudeltaan 3,337 kilometriä pitkä ja se kierretään 78 kertaa. Kilpailun pituus on 260,286 kilometriä. Eniten voittoja Monacosta on otettu McLarenilla. Englantilaistallin väreissä ykköstilaa on juhlittu peräti 15 kertaa. Niiden voittajien joukossa on myös kaksi suomalaista kuljettajaa. Mika Häkkinen (1998) ja Kimi Räikkönen (2005) ovat molemmat voittaneet Monacon GP:n kertaalleen. Molemmilla oli voittaessa allaan McLarenin auto.

Suomalaiskuljettajista myös Keke Rosberg on juhlinut Monacossa kertaalleen, kun hän ajoi Williams-Fordinsa ykköstilalle vuoden 1983 kilpailussa. Keken poika, Saksan lisenssillä ajava Nico Rosberg, on voittanut Monacossa kolme viimeisintä kilpailua Mercedeksellään. Rosberg on myös suurin suosikki tämän vuoden kilpailun voittajaksi.

Nico Rosberg on juhlinut kolmena edellisenä vuotena Monacon GP:ssä. (Kuva: Dan Istitene / Getty Image)

Nico Rosberg on juhlinut kolmena edellisenä vuotena Monacon GP:ssä. (Kuva: Dan Istitene / Getty Image)

Hyvät mahdollisuudet taistella voitosta on myös Ferrarilla ajavalla Kimi Räikkösellä. Ferrari on päässyt haastamaan tällä kaudella Mercedeksiä ja Monacossa vauhtiero ei ole niin suuri kuin normaalilla katuradalla ja ajotaidoille jää enemmän merkitystä nimenomaan Monacossa. Vahvoja ehdokkaita kilpailun voittajaksi ovat myös Rosbergin tallikaveri Lewis Hamilton sekä Räikkösen tallikaveri Sebastian Vettel.

Unohtaa ei sovi myöskään Red Bullin kaksikkoa, viime kilpailun voittanutta Max Verstappenia ja Daniel Ricciardoa. Mustana hevosena voidaan nostaa Williamsin Valtteri Bottas, jolla on hyvät mahdollisuudet vähintään palkintokorokkeelle, jos kaikki menee suotuisasti hänen kannaltaan. Onnistuminen pitää tulla jo aika-ajoissa.

Ensimmäiset harjoitukset ajetaan Monacossa totuttuun tapaan jo torstaina. Lauantaina ajetaan aika-ajot kello 15 ja kilpailu starttaa sunnuntaina niin ikään kello 15.

Kansikuva: Mark Thompson / Getty Image