Afrikan mestaruuskisojen alkulohkon ensimmäinen pelikierros takana

Afrikan mestaruuskisojen alkulohkovaiheen ensimmäinen kierros päättyi tänään tiistaina. Toistaiseksi kisat eivät ole tuottaneet pettymystä, sillä tarjolla on ollut villejä taklauksia, kyseenalaisia tuomaripäätöksiä, viihdyttävää hyökkäyspeliä ja useita yllätyksellisiä otteluita.

Lohko A

Päiväntasaajan Guinean suurimmassa kaupungissa Batassa pelattava A-lohko oli etukäteisspekulaatiossa varsin tasainen. Lohkon pienoisena ennakkosuosikkina pidetty Burkina Faso romahti pahemman kerran Gabonia vastaan häviten ottelun lukemin 2-0. Gabon oli ottelussa erittäin vakuuttava ja varsinkin Dortmund-kärki Pierre-Emerick Aubameyangin tähdittämä hyökkäys oli kovassa iskussa. Burkina Faso laukoi ottelussa peräti 21 kertaa, mutta Gabon kontrolloi matsia täysin eikä ollut missään vaiheessa ottelussa todellisissa ongelmissa. Burkina Fason peli puuroutui aivan liian paljon keskelle, sillä syystä tuntemattomasta joukkueen etukäteen vahvana pidetty laitapelaaminen loisti täysin poissaolollaan. Vain Gabon-kärki Malik Evounan ruudin märkyys piti lukemat vain 2-0, sillä Gabonilla oli paikkoja vaikka tuplata nähty maalimääränsä.

Lohkon toisessa ottelussa kisojen isäntämaa Päiväntasaajan Guinea joutui tyytymään 1-1 tasapeliin Kongoa vastaan. Isäntämaa saa itseasiassa olla melko tyytyväinen tasapeliin, sillä Kongo hallitsi ottelua ja loi vaarallisimmat maalipaikat. Guinea meni kuitenkin ottelussa nopeasti johtoon tähtipelaaja Emilio Nsuen uran ensimmäisellä maajoukkuemaalilla. Tämän jälkeen isäntämaa keskittyi lähinnä puolustamiseen hyökkäyspelaamisensa kustannuksella. Bussi piti aina ottelun viime hetkille saakka, mutta 87. minuutilla Thievy Bifouma tasoitti ottelun loppulukemiksi 1-1. Toisella kierroksella Burkina Faso kohtaa Päiväntasaaja Guinean ottelussa, jossa kumpikin joukkue on melkeinpä pakkovoiton edessä. Varsinkin Burkina Faso tarvitsee ehdottomasti voiton,sillä muuten jatkopaikka käytännössä lipeää lohkon ennakkosuosikin kädestä. Toisessa ottelussa vakuuttanut Gabon saa vastaansa Kongon. Jos Gabon jatkaa ensimmäisen kierroksen ottelun tasollaan tulee se voittamaan ottelun ja samalla varmistamaan oman jatkopaikkansa pudotuspelikierrokselle.

Lohko B

Lohko B pelataan lähes kirjaimellisesti keskellä ei mitään, sillä isäntäkaupunki Ebebiynissä ei ole raporttien mukaan kuin yksi ainoa hotelli, jossa lohkon jokainen joukkue majoittuu. Olosuhteet ovat erittäin vaikeat, sillä kaupungissa on äärimmäisen kuuma ja Estadio de Ebebiyinin nurmi tuntui olevan erittäin huonossa kunnossa. B-lohkon tilanne onkin ensimmäisen kierroksen jälkeen täysin auki, sillä kumpikin lohkon ottelu päättyi sopuisiin 1-1 lukemiin. Sambia-Kongon demokraattinen tasavalta ottelussa ratkottiin etukäteisspekulaatioiden perusteella lohkon toista mahdollista jatkajaa ennakkosuosikki Tunisian kaveriksi. Sambia meni ottelussa johtoon jo toisella peliminuutilla, jonka jälkeen joukkue passivoitui täysin ja lopetti käytännössä hyökkäyspelaamisen kokonaan. Kongo ottikin kuskin paikan ja loi useamman erinomaisen maalipaikan. Lopulta Valioliigasta tuttu Yannick Bolasie tasoitti ottelun 66. minuutilla komean hyökkäyskuvion jälkeen. Kongo sortui ottelussa ehkä vähän liikaa pitkiin avauksiin erinomaisesti pelanneelle Dieumerci Mbokanille, joka olisi ehkä kuitenkin parhaimmillaan saadessaan palloa jalkaan. Sambian pelistä on paha sanoa juuri mitään, sillä joukkue pelasi ottelussa kaksi minuuttia ja puolusti lopun aikaa johtoasemaansa. Tämän ottelun perusteella Kongo on ehkä jopa suurin ennakkosuosikki etenemään jatkoon, mutta Tunisia tulee varmasti petraamaan otteitaan turnauksen edetessä.

Lohkon toisessa ottelussa Tunisia jäi jopa hieman yllättäen 1-1 tasapeliin piskuista Cap Verdeä vastaan. Tunisia oli etukäteiskaavailuissa lohkon selkeä ennakkosuosikki, mutta esitys jätti paljon toivomisen varaa ja pallonhallinnasta huolimatta maa saa jopa olla tyytyväinen yhteen pisteeseen. Cap Verden äärimmäisen vikkeläkinttuiset hyökkäyspään pelaajat aiheuttivat jatkuvasti ongelmia Tunisian puolustukselle ja varsinkin vasemman laidan kaksikko Calú-Carlitos vyöryi jatkuvasti vaarallisesti Tunisian alueelle. Tunisian keskikentän pitäisi olla turnauksen ehdotonta eliittiä, mutta se ei pelannut erityisen hyvin ensimmäisen kierroksen ottelussa. Toisella kierroksella Tunisia kohtaa Sambian ja Cap Verde Kongon demokraattisen tasavallan. Ensimmäisen kierroksen tasapelien myötä lohko on täysin auki ja jokainen joukkue haluaa ennen kaikkea välttää tappiot. Jos pitäisi veikata, niin Tunisia ja Kongo ovat omissa papereissani juuri nyt lohkon kaksi vahvinta suosikkia jatkokierroksille.

Lohko C

Alle 8000 asukkaan Mongomossa pelattavaa C-lohkoa pidettiin etukäteen kisojen kovimpana yksittäisenä lohkona eikä syyttä. Lohkon ensimmäisessä ottelussa Ghana hävisi ehkä jopa hieman yllättäen kisojen mustana hevosena pidetylle Senegalille. Ghana ei sanalla sanoen vakuuttanut ottelussa lainkaan, sillä Senegal oli käytännössä koko 90 minuutin ajan kuskin paikalla. Senegal piti palloa ottelussa yli 60% peliajasta ja laukoi peräti 20 kertaa kohti Brimah Razakin vartioimaa Ghanan maalia. Ghana meni kuitenkin ottelussa 1-0 johtoon Senegalin maalivahdin Bouna Coundoulin kaadettua Christian Atsun. Ghanan ykköstähti Andew Ayew pisti pallon varmasti maaliin ja Ghana nautti johtoasemasta aina 58. minuutille asti, jolloin Mame Diouf pisti pallon varmasti maaliin. Ottelussa nähtiin dramaattinen loppu, sillä aivan lisäajan viimeisillä minuuteilla Turkin suurseura Fenerbachessa kovia maalimääriä vuodesta toiseen paukutteleva Moussa Sow iski ottelun loppulukemiksi 2-1 Dioufin erinomaisen esityön jälkeen. Ghana koki ikäviä uutisia ennen ottelun alkua, sillä vuoden 2010 MM-kisoista muistettavalla Asamoah Gyanilla todettiin malaria ja mies lienee sivussa koko turnauksen ajan.

Lohkon toisessa ottelussa kovan nuorennusleikkauksen tehnyt Etelä-Afrikka pisti koko kisojen suurimman ennakkosuosikin Algerian todella tiukoille. Etelä-Afrikka siirtyi ottelussa 1-0 johtoon 51. minuutilla Thuso Phalan pistettyä pallon  Algerian verkkoon ohi maalia vartioineen Rais M´Bolhin. Neljä minuuttia myöhemmin Etelä-Afrikalle tarjottiin mahdollisuutta mennä 2-0 johtoon, mutta hyökkääjä Tokelo Rantien rangaistuspotku osui ylärimaan. Etelä-Afrikan epäonni jatkui pelin 67. minuutilla, jolloin Algeria tuli tasoihin Etelä-Afrikan päästettyä epäonnisesti oman maalin. Tästä alkoi Algerian vahva rynnistys, ja maa teki vielä kaksi maalia ja voitti ottelun lopulta lukemin 3-1. Etelä-Afrikka oli kuitenkin ottelussa vähintäänkin kelvollinen ja ottelu oli todella tasainen. Pienellä tuurilla vierasjoukkue olisi voinut ottaa tästä matsista täydet kolme pistettä, mutta nyt maa ei saanut hyvästä taistelustaan minkäänlaista palkintoa. Toisella kierroksella Ghana ja Etelä-Afrikka ovat pakkovoiton edessä omissa otteluissaan. Algeria voi varmistaa jatkopaikkansa voittamalla Ghanan ja samat sanat pätevät Senegaliin ottelussa Etelä-Afrikkaa vastaan. Varsinkin Ghana-Algerista on odotettavissa todellinen herkkupala, sillä Ghanalla on kaikki mahdollisuudet parantaa peliään ja pistää Algeria todella tiukoille.

Lohko D

Päiväntasaajan Guinean pääkaupungissa Malabossa pelattava D-lohko oli etukäteen varsin kutkuttava, sillä lohkon jokainen joukkue haaveili varmasti jatkopaikasta. Lohkon ensimmäisessä ottelussa ehdoton ennakkosuosikki Norsunluurannikko sai vastaansa yllätysvalmiin Guinean. Ottelusta tulikin varsin mielenkiintoinen, sillä pirteästi esiintynyt Guinea meni johtoon pelin 36. minuutilla 21-vuotiaan lupaavan Mohamed Yattaran pistettyä pallon varmasti maaliin. Norsunluurannikon urakka muuttui vielä entistä hankalammaksi 58. minuutilla tähtilaituri Gervinhon hölmöiltyä itselleen punaisen kortin. Guinean puolustaja astui Gervinhon jalan päälle, josta 27-vuotias laituri kimpaantui täysin ja pudotti vastustajan maahan puhtaalla vasemmalla koukulla. Gervinho riehui korttinsa jälkeen kentällä sellaisesti, että edes pidempi pelikielto ei olisi yllätys. Norsunluurannikko kuitenkin heräsi vasta punaisen myötä ja tuli tasoihin vaihtokärki Seydou Doumbian maalilla. Norsunluurannikko oli kuitenkin varsin sekava kokonaisuus ja varsinkin tähtipelaaja Yaya Toure tuntui olevan liikeneessä varsin ylimielisellä asenteella. Afrikan kisoissa ei ole yhtään helppoa ottelua ja Norsunluurannikon on alettava pelaamaan joukkueella, mikäli se mielii päästä kahdeksan parhaan joukkueen mukaan pudotuspelikierrokselle.

Lohkon toisessa ottelussa katastrofaaliset MM-kisat pelannut Kamerun kohtasi mielenkiintoisen Malin. Kamerunin päävalmentaja Volker Finke on nuorentanut joukkuettaan paljon viime kisojen jälkeen ja ilman Samuel Eto´on ja Benoit Assou-Ekotton tapaisia kokeneita jyriä pelaavan maan todellinen iskukyky oli ennen ottelua pienoinen kysymysmerkki. Ottelun tempo oli aivan huikaiseva ja peli aaltoili käytännössä koko 90-minuutin ajan jopa holtittomasti päästä päähän. Ottelussa pelattiin rehdisti, mutta todella kovaa ja monen pelaajan jalat ovat varmasti huomenna mustelmilla kovien taklausten jälkeen. Ottelun ensimmäinen puoliaika oli tasaista vääntöä ja kaksi näkyvintä pelaajaa oli ehdottomasti Malin laituri Bakary Sako sekä erinomaisen ottelun pelannut nuori Barcelonan B-joukkueen maalivahti Fabrice Ondoa, joka piti hienoilla torjunnoillaan Kamerunin mukana ottelussa. Toisella puoliajalla Mali meni 1-0 johtoon laituri Sambou Yatabaren pommitettua pallon alanurkkaan kulmapotkun jälkitilanteesta. Maalin jälkeen Kamerun otti ottelun täysin haltuunsa ja hallinta palkittiin lopulta ottelun 83. minuutilla, kun oikea laitapakki Ambroise Oyongo nousi vahvasti boksiin ja pisti Rauol Loun erinomaisen syötön varmasti maaliin. Toiselle pelikierrokselle lähdettäessä lohkon tilanne on kutkuttava, sillä mikään maa ei esiintynyt mitenkään erityisen vakuuttavasti. Norsunluurannikko ja Mali kohtaavat ottelussa, jossa tappion välttäminen on ehdottoman tärkeää. Toisessa ottelussa voittaja ottaa vahvan kiinnityksen jatkopaikkaan, mutta itse veikkaan kaiken ratkeavan vasta kolmannen ottelukierroksen otteluissa.

Kisoissa ei suinkaan vedetä henkeä, vaan kisat jatkuvat normaalisti kahdella ottelulla heti keskiviikkona. Tarkempaan otteluohjelmaan voit tutustua tämän jutun lukemalla.

Näet kaikki Afrikan mestaruusturnauksen ottelut suomenkielisellä selostuksella Eurosportin kanavilta sekä Eurosport Player palvelusta.