AIK:n ja IFK Göteborgin kohtaaminen kruunaa avauskierroksen

AIK-Halmstad

AIK on myynyt yli 16000 kausikorttia (All Over Press)

Sunnuntaina traagisen käänteen saanut Allsvenskanin avauskierros huipentuu maanantaina Solnan Friends Arenalla pelattavaan AIK:n ja IFK Göteborgin kohtaamiseen. Molemmat joukkueet kuuluvat Malmö FF:n ohella sarjan voittajasuosikkeihin. Latausta pelistä ei tule puuttumaan, sillä ensi-iltaan on myyty peräti 35000 lippua. Solnan ylpeys tekee parhaillaan Pohjoismaiden ennätystä kausikorttien myynnissä luvun ollessa nyt yli 16000.

AIK – liigan parhaat kärjet

Keltamustien materiaali on laadukas ilman selkeitä heikkouksia. Viime kaudella erinomaisesti pelanneen Martin Mutumban lähtöä Turkkiin voidaan kuitenkin pitää menetyksenä. Keskikentällä Costa Rican maajoukkuemies Celso Borges on avainroolissa pelin rytmittäjänä. Maaliahneelta Nabil Bahouinilta voidaan jälleen odottaa vaarallisia nousuja laidalla.

Kärjessä ”Gnagetilla” on sarjan kermaan kuuluva kärkipari. Targettina häärii arvaamaton ja taitava Henok Goitom. Hänen vierellään kirmaa hanakasti pystyjuoksuihin hakeutuva Kennedy Igboananike. Vaihtopenkillä vuoroaan odottaa hyvän harjoituskauden pelannut kolossaalinen Eero Markkanen. Valmentaja Andreas Almilla on käytössä laadukkaita puolustajia, jotka ovat vuosien saatossa hioutuneet hyvin yhteen.

IFK – aika jälkeen Hysenin

IFK Göteborgia käskyttää AIK:n vuonna 2009 tuplamestaruuteen luotsannut Mikael Stahre. Göteborgissa on mietitty koko talvi sitä miten maaliruisku Tobias Hysenin lähtö Kiinan saadaan paikattua. Ruotsin maajoukkuekärki on viime kaudet ollut joukkueen hyökkäyspelin kulmakivi sekä maalien viimeistelijänä että niiden rakentajana. Viime kaudella hyvin onnistuneiden Robin Söderin ja Lasse Viben odotetaan nyt ottavan enemmän vastuuta maalinteosta. Norjasta hankittu kärkimies Malick Mane on jokerikortti. Keskikentälle Göteborg hankki todellisen maestron Helsingborgista, kun sarjan parhaaksikin arvostettu May Mahlangu liittyi joukkueeseen. Loukkaantumisista kärsineen pelintekijän rooli avauskierroksella on vielä epävarma. Myös vierailijoiden puolustuspää pitää sisällään kokeneita pelimiehiä. Topparipari Waehler-Bjärsmyr on keitetty monissa liemissä, ja heitä ohjaa maalinsuulla akrobaattinen John Alvbåge.

Vedonlyönti

AIK:n kotiavaukset ovat usein olleet vähämaalisia. Loppuvihellyksen soidessa taululla on usein ”komeillut” 0-0 tai 1-0. Maaliodotusarvo ei siis liene kovin korkea tähänkään otteluun, vaikka viime kaudella AIK kukisti Göteborgin 3-1 tapahtumarikkaassa matsissa. Mahdollista avausmaalin tekijää mietittäessä ei kannata unohtaa kotijoukkueen hanakasti nousevaa laitapuolustaja Martin Lorentzonia (19.50). Mies luuraa erikoistilanteissa vastustajan maalilla ja on saanut harjoituskaudella vastuun rangaistuspotkujen ampujana. Vierasjoukkue teki harjoituskaudella 21 maalia, joista kaksikko Söder-Vibe merkkautti tililleen 11.

Betssonin kertoimet: AIK: 2.12. – X: 3.20 – IFK Göteborg: 3.70 

*Jutun on kirjoitanut Faneille.comin Allsvenskan asiantuntija Timo Koponen

Toimituksen ranking 31.3.2014:

1. Malmö FF

2. IFK Göteborg

3. AIK

4. Elfsborg

5. Djurgårdens IF

6. BK Häcken

7. Helsingborgs IF

8. Kalmar FF

9. Mjällby AIF

10. Örebro SK

11. IFK Norrköping

12. Åtvidabergs FF

13. Halmstads BK

14. Brommapojkarna

15. Falkenbergs FF

16. Gefle IF