2. Bundesliigan suuryllättäjä Holstein Kiel on noussut alasarjoista jo liki Bundesliigan porteille

Betsafe Logo10 € ILMAINEN NBA-LIVEVETO – Hae omasi ja katso matsit suorana Betsafella

2. Bundesliigassa porskuttava Holstein Kiel on ollut yksi kuluvan kauden hienoimmista tarinoista tähän mennessä. Piskuinen seura on tottunut pelaamaan vuosikausien ajan alemmissa sarjoissa, lähinnä 3. Liigassa ja saksalaisen jalkapallopyramidin neljännellä tasolla alueellisessa Regionalligassa. Hienojen otteiden johdosta seuran ympärillä on alettu kuitenkin puhua jo mahdollisesta Bundesliiga-noususta.

Holstein Kieliä ei hyvällä syylläkään voi kutsua suureksi tai erityisen hohdokkaaksi jalkapalloseuraksi. Kiel on satamakaupunki Pohjois-Saksassa, likellä Tanskan rajaa. Rujoista puitteistaan huolimatta – tai ehkä juuri siksi – jalkapalloromantikko voi löytää Kielistä helposti ihailun kohteen. Asukasluvultaan noin Tampereen kokoinen paikkakunta sai aihetta juhlaan viime keväänä, kun kaupungin edustusjoukkue sijoittui sensaatiomaisesti toiseksi 3. Liigassa ja sinetöi nousunsa täksi kaudeksi 2. Bundesligaan, ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1981.

36-vuotta alemmissa sarjoissa tahkonnut Kiel on jatkanut tällä kaudella siitä mihin se jäi viime keväänä, ollen kaikkien yllätykseksi kärkitaistelussa tällä hetkellä myös 2. Bundesliigassa.

Menestyksen tekijänä on valmentaja Markus Anfang

Saksassa on käynnissä tällä hetkellä poikkeuksellinen valmentajien murros. Bundesliigaan on nousee jatkuvalla syötöllä uusia nälkäisiä pääkäskijöitä, joista vieläpä yhä useampi jo melko varhaisella iällä. Holstein Kieliä valmentava Markus Anfang ei ole aivan niin nuori kuin suurimman hypen alla tällä hetkellä paistattelevat kolmekymppiset TSG 1899 Hoffenheimin Julian Nagelsmann ja FC Schalke 04n Domenico Tedesco, mutta ei hän silti 43-vuotiaana ole todellakaan mikään kehäraakki. Kölnissä vuonna 1974 syntynyt valmentaja Anfang on myös nostanut omia osakkeitaan rajusti ja miestä pidetään jo todennäköisenä tulevaisuuden Bundesliiga-valmentajana.

Lopetettuaan pelaajauransa vuonn 2010, Anfang ehti valmentaa SC Kapellen-Erftiä sekä Bayer Leverkusenin juniorijoukkueita, josta siirtyi Holstein Kielin palvelukseen vuonna 2016. Heti ensimmäisellä kaudellaan hän nosti joukkueensa sarjaporrasta ylemmäs, yllättäen monet isommat seurat totaalisesti.

Tällä hetkellä Anfang on koko 2. Bundesliigan kuumin valmentajanimi, Kielin porskuttaessa sarjakolmosena nousukarsinta paikalla, aivan iskuetäisyydellä suoraan nousuun oikeuttavasta toisesta sijasta. Uuden saksalaisen valmentajasukupolven tavoin Anfang ei kuitenkaan lähesty valmentamista niin vahvasti taktinen puoli edellä, kuin suurin osa Bundesliigan nuoremmista valmentajista.

Huolellista ja tarkkaan suunniteltua pelaajien hankintapolitiikkaa

Sen sijaan Kielin menestys Anfangin alaisuudessa vaikuttaa perustuvan ennen kaikkea valmentajan kykyyn saada kaivettua pelaajistaan parhaan irti joka viikonloppu ja kehittämään heidän osaamistaan niin henkilökohtaisella kuin kollektiivisellakin tasolla. Tämä ei suinkaan tarkoita, että Anfang oli taktisesti höveli tai väliinpitämätön. Hän vain käyttää kokonaisvaltaisempaa lähestymistapaa pelaajiinsa kehittämiseen valmennuksessaan. Anfangissa tuntuisi olevan paljon yhteistä Liverpoolia valmentaman Jürgen Kloppin kanssa.

Kielin menestys ei silti lepää tietenkään pelkästään Anfangin harteilla. Vaikka hänen kerrotaankin olevan todella taitava kehittämään pelaajiaan ja auttamaan heitä saavuttamaan potentiaalinsa, hän työskentelee myös läheisesti urheilujohtaja Ralf Beckerin kanssa.

Beckerin ansioksi on laskettava se, että hän on saanut ansiokkaasti scoutattua ja hankittua joukkueeseen juuri nämä pelaajat, jotka ovat suorittaneet kovalla tasolla tällä kaudella. Kielin hankintalistan kärjessä tuntuu olevan varsinkin sellaiset pelaajat, jotka ovat olleet isommissa seuroissa, mutta eivät ole syystä tai toisesta pystyneet tekemään läpimurtoaan pelaavassa kokoonpanossa.

Hyökkääjä Dominik Drexler, joka tuli Kieliin Bayer Leverkusenin junioriakatemiasta ja puolustaja Dominik Schmidt joka saapui Werder Bremenistä, ovat malliesimerkkekjä kuinka Kiel naaraa vahvistuksia pelaajamarkkinoilta. Joukkueen harmiksi tosin sen strategia on jo havaittu kilpailijoiden toimesta, ja sen vuoksi pelaajien hankinnasta on tullut vaikeampaa. Kieliin ei haluta enää päästää pelaajia yhtä helposti. Mikäli Kiel yltäisi Bundesliigaan, punnittaisiin todella Beckerin ja Anfangin kyky löytää ja kehittää riittävän tasokkaita pelaajia, jotka kykenisivät suoriutumaan myös pääsarjatasolla.

Ehkäpä kaikkein vakuuttavin pelaaja tämän kauden ryhmässä on ollut Kingsley Schindler, joka tuli Hoffenheimin reservijoukkueesta ja on nyt hyvien otteiden ansiosta linkitetty jopa Bundesliigaan.

Bundeliigaan nousu olisi unelmien täyttymys myös taloudellisesti

Kiel on 20 pelatun sarjakierroksen jälkeen kolmantena. Tätä kirjoitettaessa matkaa kärjessä olevaan ja yhden pelin enemmän pelanneeseen Fortuna Düsseldorfiin on kahdeksan pistettä. Anfangin suojatit eivät ole hävinneet kuin kolme kertaa kuluvalla kaudella, mikä on vähiten koko sarjassa. Odotukset ovatkin yhtäkkiä kasvaneet kohisten kaupungissa ja puheet mahdollisesta Bundesliigaan nousemisesta ovat löytäneet tiensä kahvipöytäkeskusteluihin.

Holstein-Stadion vetää sisuksiinsa vain reilut 11 000 katsojaa ja seuran budjetti on jopa 2. Bundesliiga-tasolle pieni, Bundesliigasta puhumattakaan. Jos Kiel pystyisi nousemaan pääsarjaan ensi kaudeksi, vaikka vain yhdeksi kaudeksi, toisi se seuran kirstuun runsaasti toivottuja pelimerkkejä. Organisaatiota olisi mahdollista kehittää investoimalla lisähenkilökuntaan ja parantamalla olosuhteita.

Vaikka valmentaja Anfangin siirtymisestä isompiin ympröihin onkin spekuloitu, ei hän ole itse antanut ulos mitään merkkejä pois lähtemisestä vielä tähän mennessä. Tämän kauden jälkeen asia nousee kuitenkin väistämättä uudestaan tapetille. Valmentajalla, jolla on taito kehittää yksilöitä ja saada heidän potentiaalinsa maksimaalisesti ulosmitattua, on aina kysyntää markkinoilla. Ja kun Markus Anfang jonain päivänä jatkaa matkaansa Kielistä eteenpäin, jättää hän fanien kaipuun lisäksi jälkeensä perinnön voittamisen kulttuurista.

Artikkelikuva: All Over Press