Varsat laukalla Bundesliiga-laitumella – Borussia Mönchengladbach on ilmoittautunut mukaan Bundesliigan mestaruustaisteluun

Viaplay LogoBundesliiga-kausi 2018-19 on täydessä vauhdissa, seuraa kaikki huippuottelut suorina lähetyksinä Viaplay-palvelussa.

Borussia Mönchengladbachin tekeminen on ollut tällä kaudella todella vahvaa Bundesliigassa. Se on sarjassa toisena heti Dortmundin vanavedessä, mitä voi pitää pienimuotoisena yllätyksenä, olkoonkin niin, että seuraa on tavattu pitää yhtenä kärkikolmannekseen kuuluvana joukkueena.

Gladbach on kerännyt 26 sarjapistettä 12 ensimmäisestä pelistään, mikä on ”Varsojen” paras startti 31 vuoteen. Joukkue on napsinut isoja päänahkoja syksyn aikana, kellistäen niin Bayer Leverkusenin, Schalken kuin Eintracht Frankfurtinkin. Kaiken huipuksi heikoksi vierasjoukkueeksi viime vuosina profiloitunut Mönchengladbach nöyryytti Bayern Münchenia tämän omalla kotikentällä Allianz Arenalla, nuijien hallitsevan mestarin sensaatiomaisesti 3-0 lukemin.

Mönchengladbachin urheilujohtaja Max Eber ja hiljattain sopimustaan kevääseen 2020 jatkanut kokenut valmentaja Dieter Hecking tekivät kesällä huolellista työtä analysoidessaan penkin alle mennyttä viime kevättä. Gladbachin onnistui voittaa vain viisi ottelua viime kevätkaudella Bundesliigassa, jonka johdosta se putosi lopulta pois Mestarien liigaan ja Eurooppa-liigaan oikeuttavilta sijoilta. Mahalasku oli koko organisaatiolle iso pettymys.

Tehokas hyökkäys, tiukka puolustus

Yksi muutoksista viime kauteen verrattuna on se, että Hecking vaihtoi perinteisen 4-4-2 muodon huomattavasti hyökkäysvoimaisempaan 4-3-3 formaatioon tälle kaudelle. Tämä on tuonut selvää kehitystä valkopaitojen peliin kentän kummassakin päässä. Mönchengladbach on tehnyt 30 maalia tähän mennessä, mikä tekee siitä Bundesliigan toiseksi vaarallisimman joukkueen hyökkäyssuuntaan. Samalla sen puolustuspelaaminen on ollut vakuuttavaa, sillä omiin on uponnut vain 14 maalia.

Borussia-Parkilla ollaan saatu nauttia voitokkaasta jalkapallosta tällä kaudella. ( Maja Hitij/Bongarts/Getty Images)

Dortmundin huippuvireiset Marco Reus, Paco Alcacer ja Jadon Sancho ovat oikeutetusti keränneet suurimmat otsikot syksyn aikana, samoin esille on päässyt myös Frankfurtin superkolmikko Sebastien Haller, Ante Rebic ja Luka Jovic.
Vähemmälle huomiolle on jäänyt se, että myös Gladbachilta löytyy oma hyökkäyspään tuhotrio. Jonas Hoffmann, Thorgan Hazard ja Alassane Plea ovat paukuttaneet tähän mennessä yhteensä 21 maalia ja 11 maalisyöttöä kolmeen pekkaan. Kaiken kaikkiaan Varsojen maalintekovastuu ei kuitenkaan lepää yksinomaan näiden kolmen herrasmiehen vastuulla, sillä kaikkiaan kymmenen eri pelaajaa on onnistunut maalinteossa tällä kaudella. Tilastollisesti ”German Team” on tehnyt maalin joka kuudennella laukauksellaan.

Onnistuneet kesähankinnat menestyksen takeena

Myös kesällä tehdyt investoinnit joukkueeseen ovat olleet onnistuneita. Ranskasta Nizzasta saapunut Plea on ollut fantastinen, joka poiki ranskalaiselle hiljattain myös ensimmäisen maajoukkuekutsun. Tilastot ovat vakuuttavat. 11 maalia 13 kilpaottelussa Mönchengladbachin paidassa, joista kahdeksan Bundesliigassa. 25-vuotias hyökkääjä on myös syöttänyt kolme osumaa ja hän on tarvinnut maalin tekemiseen tai alustamiseen keskimäärin 67 minuuttia aikaa sarjassa.

Toinen keskeinen hahmo on Fortuna Düsseldorfista saapunut keskikenttäpelaaja Florian Neuhaus, joka valittiin heti elokuussa kuukauden pelaajaksi. Box-to-box pelaajana tunnettu keskikenttähöylä on kehittynyt entistä paremmaksi kamppailupelaajaksi ja hän on Bundesliigan syöttötilaston kärjessä kuudella maalialustuksellaan yhdessä Frankfurtin Hallerin ja Dortmundin Sanchon kanssa.

Mönchengladbachin suuri vahvuus on vahva runko, jonka viimeisenä lukkona on maalivahti Yann Sommer. Sveitsiläismaalivahdin edessä pelaa koko Bundesliigan vakuuttavin topparikaksikko Niko ElvediMatthias Ginter. 24-vuotias Ginter on pelannut tällä kaudella jokaisen pelin tähän mennessä ja hän näyttää kasvaneen pelaajana entistä enemmän lähdettyään Dortmundista. Nyt tiedossa on kuitenkin pakkolepoa ainakin talvitauolle saakka, sillä Ginter mursi edellisessä Hannover-ottelussa silmäkuoppansa ja leukansa pahannäköisesti ja hänelle suoritettiin leikkausoperaatio torstaina.

Keskikentällä yllättävän isossa roolissa operoi Tobias Strobl, joka on noussut hierarkiassa jopa Denis Zakarian ja Christopher Kramerin ohi. Hoffemheimista pari vuotta sitten saapunut pelaaja missasi liki koko viime kauden pahan polvivaman vuoksi, mutta on palannut ryminällä peleihin.

Thorgan Hazard on kasvanut näyttävällä tavalla Mönchengladbachin johtohahmoksi. (Photo by Lars Baron/Bongarts/Getty Images)i

Plea on osoittanut viileytensä maalipaikoissa ja Hoffmann on nostanut pelinsä tasoa keskikentällä. Laidalla viihtyvä Hazard on silti Gladbachin pelin sielu ja hyökkäystenrakentelun keskeisin palanen. Belgialaisen tukena on nilkkavammasta toipunut kapteeni Lars Stindl.

Europelit eivät rasita Mönchengladbchia tällä kaudella, eikä myöskään Saksan Cup. DFB-Pokalissa Leverkusenille kärsitty tyly 5-0 tappio on joukkueen ainoa paha kompastuminen tähän mennessä tällä kaudella, mutta sen ansiosta se pystyy keskittymään tästä eteenpäin puhtaasti Bundesliigaan. Tätä voi pitää kilpailuetuna muihin kärkiseurohin verrattaessa, joilla euro- ja cup-kilpailuvelvoitteet jatkuvat edelleen.

Juuri ennen jouluaattoa huipentuva Hinrunde, Bundesliigan syyskausi, on saamassa näillä näkymin herkullisen lopun. Mönchengladbach kohtaa kalenterivuoden viimeisessä ottelussaan tämän hetken sarjakärjen ja suurimman mestarisuosikin Dortmundin. Yksittäistä ottelua tärkeämpää Varsoille olisi kuitenkin se, että pystyisi pitämään tämän hetken suoritustasonsa myös kevätkauden alkaessa tammikuussa. Mestaruustaistelussa mukana pysyminen olisi tervetullut lisä koko Bundesliigan viihdyttävyyden kannalta.

Artikkelikuva: Getty Images