Joko Bayern Münchenin selkäranka on katkennut? — Dortmund haistaa veren, mutta mestaruudesta ei puhuta vielä sanaakaan

Viaplay LogoBundesliiga-kausi 2018-19 on täydessä vauhdissa, seuraa kaikki huippuottelut suorina lähetyksinä Viaplay-palvelussa.

Osallistu ja lyö 10 € veto Betsafella – voita 2 hengen NHL- ja NBA-matka Miamiin

Kausi on vasta nuori, mutta tällä hetkellä Bundesliiga poreilee mestaruustaistelun osalta tavalla, jota ei olla nähty moneen vuoteen. Kuusi viimeisintä mestaruutta vienyt Bayern München on valahtanut yllättäen sarjan viidenneksi, ja eroa kärjessä päivystävään Borussia Dortmundiin on 12 pelatun ottelun jälkeen jo yhdeksän pistettä. Dortmund-leirissä ollaan ymmärrettävästi kieli keskellä suuta kaikkien julkilausumien ja kommenttien suhteen, mutta kutkuttava tosiasia on, että seuran etsikkoaika on nyt.

Melkoista inhorealismia saksalaisen jalkapallon voimasuhteissa on siinä, että edes yhdeksän pisteen kaula pahimpaan kilpailijaan ei aiheuta sarjakärjessä kuin korkeintaan yltiövarovaista optimistisuutta. Kaikki tuntevat müncheniläisten voiman ja jokainen sarjaa seuraava tietää mihin Bayern pystyy, jos jättiläinen saa rivinsä kasaan ja kurssinsa oikaistua. Jotain kertoo sekin, että harva edes pitää Bundesliigassa toisena olevaa Borussia Mönchengladbachia Dortmundille todellisena uhkana, toisin kuin Mestarien liiga-paikan ulkopuolelle valahtanutta siipirikkoista FC Bayernia. Bundesliiga-kaudesta on saatu pakettiin ensimmäinen kolmannes ja tilanne elää joka rintamalla.

Tälle kaudelle Dortmundin valmentajaksi saapunut sveitsiläistaktikko Lucien Favre on painottanut toistuvasti, ettei hänen tapoihinsa kuulu sarjataulukon tuijottelu. Hän ymmärtää olla varovainen sillä tuntee joukkueensa. Vaikka Dortmund on vielä toistaiseksi ollut voittamaton kotimaansa viheriöillä, on kyseessä silti nuori joukkue joka on vielä kaukana valmiista ja täydellisestä paketista. Jadon Sancho, Christian Pulisic, Achraf Hakimi, Jacob Bruun Larsen.. Kaikki nuoria ja nälkäisiä talentteja, mutta vielä auttamattoman kokemattomia ja alttiita virheille.

Jadon Sancho on ollut pitelemätön tällä kaudella. (Matthias Hangst/Bongarts/Getty Images)

Nyt viime viikonloppuna Favren suojatit joutuivat jälleen huhkimaan täyden päivätyön saadakseen Mainzista mukaansa kaikki kolme sarjapistettä. Näin tapahtui myös Wolfsburgin vieraana aiemmin tässä kuussa, kun Dortmund raapi niukan 1-0 vierasvoiton. Saksan Cupissa keltamustat joutuivat taistelemaan 2. Bundesliigan Union Berliniä vastaan Signal Iduna Parkilla 120 minuuttia jatkoonpääsyn eteen. Hertha Berlin sen sijaan onnistui nipistämään pisteen Dortmundin vierailultaan.

Ennen maajoukkuetaukoa pelattu Der Klassiker Bayern Münchenia vastaan oli paitsi fantastisen upea jalkapallo-ottelu, myös pätevä osoitus siitä mihin Dortmund parhaimmillaan kykenee, kun tunnetila on oikea. Mestarien liigassa Atletico Madrid koki saksalaisten iskukyvyn karulla tavalla, jääden ”Schwarz-Gelben” jyrän alle 4-0 lukemin. Hyvin puolustavan Atleticon verkkoon ei ole edes Real Madrid ja Barcelona tavanneet tehdä neljää maalia lähihistorian aikana. Nämä kaksi ottelua ovatkin olleet kiistatta Dortmundin tähänastisen kauden kohokohtia. Senpä vuoksi niihin tulee suhtautuakin asiaan kuuluvalla tavalla – poikkeustapauksina.

Mutta pyöritellään asiaa vielä lisää, sillä asiat voi nähdä myös toiselta kantilta. Monasti juuri nuo kiivaat, venymiskykyä kysyvät voitto-ottelut sitkeitä ja kamppailuvalmiita vastustajia vastaan ovat niitä, jotka lopulta tekevät sen ratkaisevan eron sarjataulukossa, kun mestaruuksia ratkotaan kevään korvalla. Juuri nuo voitot hitsaavat joukkuetta entistä yhtenäisemmäksi. Yhden ja kolmen sarjapisteen ero on juuri tässä suhteessa valtava.

Vastaavasti tämä toimii myös toiseen suuntaan, kuten Bayern on karvaasti saanut huomata. Viimeksi viime lauantaina münchenilaiset menettivät kotikentällään kahden maalin johtoaseman ottelun loppuhetkillä sarjanousija Fortuna Düsseldorfia vastaan. 3-3 tasatulos oli todellista shokkihoitoa muutenkin alavireisesti esiintyneelle suurseuralle. Baijerilaisilla on tällä hetkellä kerättynä kahdeksan sarjapistettä vähemmän kuin vastaavaan aikaan.

Münchenissä käynnistyi viime kesänä osittainen siirtymävaihe eikä tuore valmentaja Niko Kovac ole saanut hyvän kaudenalun jälkeen romahtanutta ryhmäänsä balanssiin. Muut Bundesliiga-seurat ovat haistaneet veren ja juuri Dortmund on se, jolla on aito sauma hyödyntää tilanne. Muut seurat ovat osoittaneet aikaisempina vuosina putoavansa kyydistä kun taistelu kiristyy. Oli kyseessä sitten Hoffenheim, Schalke tai RB Leipzig, niin aina Bayern on pystynyt karistamaan uhkaajansa hyvissä ajoin. Viime kaudella Bayern oli viisi pistettä Dortmundin perässä syksyllä. Kauden päätyttyä ero punaisten hyväksi oli huimat 29 pistettä.

Tälläkään kaudella uhka Dortmundin mestaruushaaveille tuskin tulee Frankfurtista saati Leipzigistä. Tuskin edes Mönchengladbachista. Münchenista se kuitenkin voi tulla, sen on historia osoittanut.

Artikkelikuva: Getty Images