Brasilialainen hyökkääjälupaus Joelinton on tyrkyllä laatupelaajia tuottavan Hoffenheimin seuraavaksi kultakimpaleeksi

Viaplay LogoKatso Bundesliigaa alkavalla kaudella Viaplay-palvelusta!

21-vuotias brasilialaishyökkääjä Joelinton on yksi Hoffenheimin mielenkiintoisimmista nimistä uuden Bundesliiga-kauden kynnyksellä. Kärkimies hankittiin seuraan jo kolme vuotta sitten vuonna 2015, ajatuksena hioa raakileesta kokonaisvaltainen pelaaja edustusjoukkueeseen. Hyökkääjälupaus nähtiin pitkän aikavälin investointina.

Sinsheimissa toimiva TSG 1899 Hoffenheim on osannut luovia menestyksekkäästi brassipelaajien suhteen aikaisemminkin. Vuonna 2007 – pelatessaan vielä 2. Bundesliigassa – seura hankki Carlos Eduardon seitsemällä miljoonalla eurolla Gremiosta, mikä oli tuolloin kyseisen sarjan ennätyssumma. Kului kaksi vuotta ja Hoffenheim myi tasoaan nostaneen pelaajan 20 miljoonalla venäläiselle Rubin Kazanille. 

Nuo tuotot sijoitettiin seuraavaksi uuteen sambafutariin.

Hoffenheim-paidan puki päälleen tuolloin vielä melko tuntematon hyökkääjänalku, joka totteli nimeä Roberto Firmino. Nykyään Liverpoolissa säkenöivä Brasilian maajoukkuetähti saapui kotimaansa Tombesesta vaatimattomalta tuntuvalla 4 miljoonalla eurolla tammikuussa 2011. Neljä ja puoli vuotta myöhemmin Liverpool hankki monikäyttöisen hyökkäyspään pelaajan 41 miljoonalla eurolla Merseysidelle.

Vaikka Hoffenheimin taustalta löytyy SAP-ohjelmitojätin luonut Dietmar Hopp miljardiomaisuuksineen, on seura valinnut kestävämmän strategian seuran pyörittämiseen. Potentiaalisten, mutta vielä kukkaan puhkeamattomien lupausten hankkiminen, jalostaminen ja lopulta eteenpäin myyminen hyvällä voitolla ovat olleet ”kyläseuran” toiminnan keskiössä. Hoffenheim malttaa hioa kultakimpaleitaan, vaikka se vaatii ajoittain kärsivällisyyttä ja joissain tapauksissa myös useita vuosia aikaa. 

Tähän kuvioon sopii täydellisesti myös Joelintonin värväys. Seurassa uskotaan vakaasti, että kolme vuotta sitten miljoonalla eurolla hankitun pelaajan ottavan isoja kehitysaskeleita Hoffenheimissa.

Joelinton ei ollut luonnonlahjakkuus ensimmäisen kerran Bundesliigaan saapuessaan

Pitkänhuiskeaa ja atleettista Joelintonia ei koskaan hehkutettu erityisen poikkeukselliseksi lahjakkuudeksi. Brasilian Seria A:ssa hän teki 12 pelaamassaan ottelussa kolme maalia ja antoi neljä maaliin johtanutta syöttöä. Ei mikään lohduton tilasto, mutta ei myöskään riittävä herättämään kiinnostusta Euroopan jättiläisten keskuudessa. Hoffenheim sen sijaan on aikaisemminkin hankkinut pelaajia, joilta puuttuu kiistaton tilastollinen näyttö potentiaalistaan.

Välillä kehitystyö kestää pidempään ja vaatii muutaman mutkan matkalla huipputasolle, kuten juuri Joelintonin tapauksessa. Ensimmäisellä 2015-2016 kaudellaan Bundesliigassa Hoffenheimissa hän pääsi kentälle vain kertaalleen. Kyseinen sesonki oli käänteentekevä myös seuralle itselleen, sillä tuolloin se nousi putoamista vastaan taistelevasta seurasta sarjan kärkipään seurojen haastajaksi. Sarjan häntäpäähän ajautunut Hoffenheim oli kriisiytymässä ja se yritti muuttaa kurssiaan perinteisin keinoin. 

Se tarkoitti valmentajan vaihtoa.

Hoffenheim päätti nostaa junioreita valmentaneen – tuolloin vasta 28-vuotiaan – Julian Nagelsmannin edustusjoukkueen peräsimeen. Ratkaisu oli paitsi rohkea, myös tulevaisuuden kannalta merkittävä. Ennakkoluuloton Nagelmann tarttui haasteeseen ja aloitti siltä seisomalta pienimuotoisen vallankumouksen seurassa, jonka yhtenä osatekijänä kuului Joelintonin lähettäminen Rapid Wieniin lainalle. Nagelsmann uskoi Itävallan liigan olevan optimaalinen paikka nuorelle brassille, jotta tämä pystyisi ottamaan seuraavan askeleen ammattilaisjalkapalloilijana. 

Joelinton kävi lainassa Rapid Wienissä, jossa pääsi haistelemaan myös Eurooppa-liigan tunnelmaa. Alkavalla kaudella panokset kovenee, Hoffenheimin osallistuessa myös Mestarien liigaan. (David Ramos/Getty Images)

Lainasopimukseen oli vielä kirjailtu neljän miljoonan euron osto-optio, joka toteutuessaan olisi tuonut jälleen tuottoa Hoffenheimille. Joelinton ei erityisemmin häikäissyt Wienissä pelatessaan, mutta teki silti 21 maalia ja 9 syöttöä 79 pelissä. Kehitystä ja kypsymistä tapahtui. Hän osoitti pystyvänsä pelaaavan niin yksinäisenä kärkimiehenä kuin myös osana kahden tai kolmen hyökkääjän ryhmittymää. Juuri tämänkaltaista taktista joustavuutta Nagelsmann haluaa ja vaatii pelaajiltaan. 

Joelintonissa aineksia jopa uudeksi Sandro Wagneriksi?

Tänä kesänä Joelinton on paiskinut töitä entistä kovemmin ja ennusmerkit antavat ymmärtää, että hänestä kaavaillaan tärkeää hyökkäyspään asetta. Brasilialaisen ehdottomia vahvuuksia on nopeus.Itävallassa vietetyn kahden kauden aikana Joelinton kerrytti myös henkistä pääomaa. Hän oppi Saksan kielen ja sai arvokasta kokemusta pelaamisesta aikuisten tasolla säännöllisesti avauskokoonpanossa. 

Alkavaan kauteen lähdettäessä Joelinton on yksi Hoffeheimin neljästä hyökkääjästä, joka lupaa hyvää. Nagelsmannin toimintatapoihin on kuulunut rotaatio ja leveä rosterin hyödyntäminen. Kyky tehdä taktisia muutoksia pitkän kauden aikana ja jopa yksittäisen pelin sisällä ovat olleet yksi Hoffenheimin menestyksen kulmakivistä menneen kahden kauden aikana. 

Joelintonilla on nyt huipputilaisuus sementoida paikkansa Hoffenheimin hyökkääjänä. Sandro Wagner vaihtoi ”Achtzehn99:n” Bayern Müncheniin viime tammikuun siirtoikkunassa ja lisäksi kovaa jälkeä tehnyt Mark Uth siirtyi kesällä Schalkeen. Saksaan palannutta brasilialaista on kaavailtu uudeksi syömähanmpaaksi, koska Joelintonin fyysiset ominaisuudet sopivat erinomaisesti Nagelsmannin 3-5-2 systeemiin. 

Ja koska seura haluaa menestyä tänä vuonna myös Mestarien liigassa Bundesliigan ohella, tulee se luottamaan jälleen materiaalin leveyteen joka rintamalla. Jos Joelinton pystyy käyttämään näyttöpaikkansa, saattaa hän hyvinkin olla seuraava isolla rahalla muualle myytävä pelaaja.

Artikkelikuva: Getty Images