Varamieheksi Chelseassa jäänyt Michy Batshuayi on nappiratkaisu Dortmundille loppukaudeksi

Betsafe Logo10 € ILMAINEN NBA-LIVEVETO – Hae omasi ja katso matsit suorana Betsafella

Vatvonta Pierre-Emerick Aubameyangin kanssa päättyi vihdoin viime viikolla oikuttelevan gabonilaishyökkkäjän saatua siirtonsa Pohjois-Lontooseen. Samassa rytäkässä Dortmundin kiinnostuksen kohteena ollut Oliver Giroud siirtyi Arsenalin riveistä paikalliskilpailija Chelseaan, joten saksalaisseura tarvitsi jonkun toisen ratkaisun paikkaamaan hyökkäykseensä tulleeseen aukkoon. Tukholman AIK:sta vuosi sitten hankittu ruotsalainen teini-ihme Alexander Isak ei vielä ole kypsynyt riittävästi, jotta voisi pelata isoja minuutteja viikosta toiseen suurseuran piikissä. Ratkaisuksi syntyi lopulta lainata Chelseassa kakkosviulua soittanut Michy Batshuayi loppukauden ajaksi Dortmundiin.

Heti alusta saakka oli selvää, että siirto oli suunniteltu lyhytaikaiseksi ratkaisuksi akuuttiin hyökkääjävajeeseen. Belgialaiskärjen lainadiiliin ei sorvattu optiota tehdä sopimuksesta pysyvää. Dortmund sai vielä Arsenalin maksamaan lainasta aiheutuvan 1,5 miljoonan euron kulun Chelsealle, joten se voi käyttää Aubameyangista saadut rahat kokonaisuudessan joukkueensa vahvistamiseen ensi kesänä.

Batshuayi tuli Saksaan näyttävästi. Hän osui heti kahdesti vierasottelussa 1. FC Kölniä vastaan viime perjantaina. Edellinen Bundesliiga-hyökkääjä, joka teki vähintään kaksi maalia debyytissään oli – kukapa muukaan – juurikin Aubameyang.

Dortmundin ratkaisua voi pitää fiksuna liikkeenä. Lainasopimus tähän paikkaan istuu täydellisesti tilanteeseen, jossa seura ei ole vielä edes tehnyt päätöstä ensi kauden päävalmentajastaan. Keltamustien kannattajat toivoisivat vesi kielellä Hoffenheimissa hienoa työtä tehnyttä Julian Nagelsmannia Signal Iduna Parkille, mutta tämä vaihtoehto tuskin tulee kesällä toteutumaan.

Kun joukkuetta luotsaa tilapäiskoutsin statuksella syksyllä Kölnistä potkut saanut Peter Stöger, ei olisikaan järkevää tuoda seuraan isolla rahalla kallista hyökkääjää kesken kauden, kun Bundesliigassa mestaruussaumat sulivat jo hyvissä ajoin kauden alussa ja myös Cup-taival katkesi DFB-Pokalin kolmannella kierroksella. Mestarien liigan mahalaskun jälkeen joukkue joutuu tyytymään Eurooppa liigan peleihin loppukaudella. Batshuayi on nappiratkaisu tähän tilanteeseen, vaikka on vaikea kuvitella tämän kauden Dortmundin voittavan ainuttakaan pokaalia keväällä.

Rautalangasta kiertäen, Dortmund tarvitsi vain väliaikaisen ratkaisun kevään pelien ajaksi. Jonkun joku pystyy takomaan riittävästi maaleja sarjassa, jotta seura turvaa paikkansa neljän parhaan joukossa ja sitä kautta ensi kaudella Mestarien liigassa. Jonkun, joka istuu Dortmundin imagoon ja pelisysysteemiin.

Batsuayi on juuri sellainen pelaaja.

Mutta Aubameyangin korvaaminen ei ole helppo homma. Gabonin showmies teki Dortmundille maaleja kovalla 0,83% keskiarvolla kaikki kilpailut huomioiden, mikä tuo eittämättä painetta seuraajalleen. Belgialainen on venyttänyt verkkoja Chelsean paidassa tällä kaudella 0,58 prosentin tehokkuudella. Tilasto ei tietenkään ole täysin vertalukelpoinen, sillä Antonio Conten Chelsea on esittänyt saksalaisiin nähden huomattavasti puolustusorientoineempaa futista. Sen lisäksi Batshuayi ei missään vaiheessa ole ollut ykkösvaihtoehto lontoolaisjoukkueen kärkeen, mikä on aina haastava tilanne maaleista elävälle pelaajalle.

Aubameyang teki suurimman osan maaleistaan aivan maalin edestä. Myös Batshuayi osaa viimeistellä kliinisesti, mutta hänessä on myös muuta. Uransa tähän menneessä parhaalla kaudellaan, 2015-2016, hän  teki 17 maalia ja tarjoili yhdeksän syöttöä Ranskan Ligue 1:ssä Marseillen riveissä. Nuo yhdeksän maalisyöttöä ovatkin tämän tilaston keskeisin huomion kohde. Sillä toisin kuin Aubameyang, Batshuayi ei ole pelkkä viimeistelijä. Hän on myös alustaja, ja pystynee tuomaan lisää syvyyttä ja varianssia Dortmundin hyökkäyspelaamiseen. Kaksi vuotta vanhoja tilastoja ei voi lukea kuin piru raamattua, mutta potentiaali siitä on havaittavissa.

Näiden seikkojen valossa on ymmärrettävää, ettei Dortmund hypännyt suoraan syvään päätyyn ja palkannut vakituista hyökkääjää. Sen sijaan on Batshuayista itsestään kiinni, ottaako hän lainasiirron uutena mahdollisuutena. Urheilujohtaja Michael Zorc on varmasti myynyt Dortmund-siirron pidennettynä koeaikana, jonka hyvin mennessään voisi johtaa hyvään sopimukseen kesällä – joko samassa seurassa tai muualla.

Batshuayilla onkin nyt hieno mahdollisuus saada uransa uuteen lentoon Saksassa ja auttaa samalla Dortmund neljän parhaan joukkoon. Hyvät otteet palvelisivat myös hyökkääjän tavoitetta päästä Belgian MM-kisajoukkueeseen tulevana kesänä.

Win-Win tilanne kummallekin osapuolelle.

Artikkelikuva: All Over Press