FC Augsburgin piti olla yksi Bundesliigan heittopusseista – Baijerilaisseura porskuttaa nyt kovassa myötätuulessa

Faneille.com LogoFaneille.com – Urheilumedian Zlatan.

Tähän kauteen lähdettäessä moni piti FC Augsburgia yhtenä selkeimmistä putoajakandidaateista, olihan murheellinen viime kausi oli vielä tuoreessa muistissa. Valmentaja Manuel Baum on kuitenkin saanut joukkueensa yllättämään kovalla työnteolla kaikki epäilijät.

Tiistaina pelattu viikkokierroksen ottelu toi Augsburgille komean päänahan, kun Die Fuggerstädter kaatoi kotonaan viime kaudella toiseksi yltäneen RB Leipzigin. Kyseessä oli seuran kolmas perättäinen voitto – ensimmäinen laatuaan valmentaja Baumin noin yhdeksän kuukautta kestäneellä aikakaudella ja samalla Augsburgin kaikkien aikojen paras startti pääsarjassa.

Viime kaudella Augsburg vältti putoamiskarsintaan joutumisen vasta kauden viimeisellä kierroksella, eikä tämäkään kausi alkanut ruusuisesti. Seura putosi Saksan cupista jo heti kättelyssä 3. liigan Magdeburgille ja hävisi perään Bundesliigan avausottelunsa hampurilaiselle HSV:lle. Sen jälkeen suunta kuitenkin muuttui.  Joukkueen saavuttama taistelutasuri Borussia Mönchengladbachia vastaan näytti jo siltä, kuin Baumin tunnetusti kyltymätön työmoraali olisi viimein tarttunut myös pelaajistoon.

Tätä seuranneet vakuuttavat voitot 1.FC Kölnistä ja Lukas Hradeckyn Eintracht Frankfurtista osoittivat, että Augsburgilla on muitakin aseita kuin pelkkä kova duunarihenki.

Nyt löytyy tulivoimaa

Viime kaudella turkkilainen Halil Altintop oli Augsburgin paras maalintekijä kuudella osumallaan. Vuotta aiemmin parhaan maalintekijän tittelin vei korealainen Koo Ja-cheol kahdeksalla tehdyllä maalilla. Tämä kertoo kaiken oleellisen joukkuetta riivanneesta maalinteon vaikeudesta. Nyt näyttäisi siltä, että lääke tähän on löytynyt.

Alfred Finnbogasonin, Michael Gregoritschin ja Caiubyn avulla Baum on saanut yhdistettyä taidokkaalla tavalla vaarallisen hyökkäyskolmikon jolta löytyy niin nopeutta, kokemusta kuin maalivainuakin. Kolmikko osoitti vaarallisuutensa edellisessä Leipzig-ottelussa jo heti pelin ensi minuuteilla, kun Gregoritsch iski baijerilaisjoukkueen 1-0 voittomaaliksi jääneen osuman alle viiden minuutin pelin jälkeen.

Maali oli vastaiskupelaamisen taidokas oppikirja esimerkki. Ensin nopea murtautuminen ulos omalta alueelta, ja pallo yhden kosketuksen syötöin Caiubylle. Brassi käytti valtavaa nopeuttaan, jonka avulla hän syöksyi Leipzigin toppari Marvin Compperin ohi, pystyen vielä jatkamaan pallon Finnbogasonille. Islannin maajoukkuetähti, joka teki hattutempun voitto-ottelussa Kölniä vastaan, tarjoili kylmänviileästi loistavan maalipaikan Gregoritschille, joka viimeisteli kliinisesti ensimmäisen maalinsa uudellle seuralleen.

Finnbogason on tehnyt nyt jo neljä maalia viiteen ensimmäiseen peliin, ja huomionarvoista on, että miehen 16:sta laukauksesta jopa 13 on lauottu rangaistusalueen sisäpuolelta. Lukema on yhtä korkea kuin Robert Lewandowskilla ja Timo Wernerillä.

Michael Gregoritsch kuuluu Itävallan maajoukkueen vakiokalustoon. Tässä hän kamppailee pallosta MM-karsintaottelussa Irlannin Jeff Hendrickin kanssa Dublinissa. (Kuva: Charles McQuillan/Getty Images)

Muuntautumiskykyä

Red Bull-energiajuomajätin omistama Leipzig oli tehnyt valmentaja Ralph Hasenhuttlin toimesta jopa yhdeksän muutosta viime viikonloppuna tasapelin Mönchengladbachia vastaan pelanneeseen joukkueeseen. Vain maalitykki Werner sekä keskikentän Kevin Kampl säilyttivät paikkansa. Materiaaliltaan Leipzig oli silti selvästi kovempi, mutta se ei siitä huolimatta pystynyt mukautumaan kokoonpanomuutoksiin, jonka vuoksi Augsburgin hyvin organisoitu ja hienosäädetty ryhmitys osoittautui ylivoimaiseksi. Baumin ryhmä aloitti liikkuvalla joustavalla 4-2-3-1 muodolla, joka kuitenkin muuntautui myöhemmin ottelun edetessä nopeaa pallollista peliä tukevaksi 3-4-3 ryhmitykseksi.

Finnbogason, Gregoritsh ja Caiuby olivat äärimmäisen vaarallisia läpi ottelun ja heiltä on lupa odottaa isoa panosta myös jatkossa. Kolmikko toteuttaa vastahyökkäystaktiikkaa ihailtavasti tällä hetkellä.

Augsburg on juuri nyt Eurooppa-liigaan oikeuttavalla viidennellä sijalla. Nyt kun kotimaan cup-kilpailukaan ei enää häiritse sitä, joukkue pystyy keskittymään vain ja ainoastaan erinomaisesti alkaneeseen Bundesliiga-kauteensa. Hyvin toiminut puolustus, kovaa taklaava ja syöttölinjoja katkova keskikenttä sekä toimiva vastahyökkäyspelaaminen voi viedä Augsburgin vielä pitkälle.

Augsburg pelaa lauantaina jo kolmannen ottelunsa viikon sisään. ”Englantilaisen viikon” huipentaa ottelu Stuttgartia vastaan vieraissa. Tilasto on sille suotuisa. Augsburg on pystynyt kaatamaan Stuttgartin jokaisessa seitsemässä edellisessä joukkueiden välisessä kohtaamisessa.

Baijerilaisseuran kapteeni Daniel Baier hankki itselleen yhden ottelun pelikiellon, elehdittyään törkeästi Leipzig valmentaja Hasenhuttlille tiistaina ja on sen johdosta yhden ottelun pelikiellossa.

Artikkelikuva: All Over Press