Lukas Hradeckyn Frankfurt tappiokurimuksessa – paikka Euroopan kentillä karkaamassa

Bundesliigan Eintracht Frankfurt on ajautunut piinalliseen tappioputkeen. Se on nyt hävinnyt neljä viimeisintä sarjapeliään, kärsittyään viime kierroksella nöyryyttävän 1–2-kotitappion nousijajoukkue Freiburgille. Loistavan alkukauden jälkeen aurinko ei ole paistanut Lukas Hradeckyn joukkueelle enää alkukauden malliin.

Loistava alkukausi pelkkä muisto enää

Frankfurt on viime viikot kärvistellyt huonojen tulosten suossa. Viime viikonloppuna se menetti kotikentällään Commerzbank Arenalla hankkimansa 1–0-johtoaseman, taipuen lopulta Freiburgille maalilla. Tappio oli sille jo neljäs perättäinen, ja sen sarjasijoitus on samalla romahtanut jopa kolme sijaa – yhtä monessa viikossa. Vain Darmstadt ja Ingolstadt, sarjan kaksi viimeisintä joukkuetta, ovat keränneet vuoden 2017 aikana vähemmän pisteitä.

Frankfurt onkin viiden viimeisimmän ottelun otannalla koko Bundesliigan surkein joukkue tällä hetkellä.

Vielä ennen joulua Lukas Hradeckyn Frankfurt näytti joukkueelta, joka marssii vastustamattomasti kohti ensi kauden Mestarien liigaa. Miten ihmeessä se hukkasi vireensä Rückrunden, Bundesliigan kevätkauden, alettua?

Märkää ruutia

Osasyy löytynee hyökkäyksestä. Frankfurtin hyökkäystehokkuus on ollut koko kauden parhaimmillaankin vain keskinkertaista. Syyskauden 16 ottelussa se onnistui tekemään vaivaiset 22 maalia, mikä oli selvästi vähiten kuudesta kärkijoukkueesta.

Tämän vuoden puolella maalinteko on yskinyt vieläkin pahemmin. Branimir Hrgotan maali viimeisimmässä Freiburg-ottelussa oli Frankfurtin ensimmäinen neljään viikkoon Bundesliigassa. Joukkue tosin voitti 2.Bundesliigan Arminia Bielefeldin cupin ottelussa edellisellä viikolla, mutta kokonaisuutta se ei muuta.

Frankfurtin maalintekovastuu on ollut liian pitkään vääjäämättömästi ikääntyvän seuralegenda Alex Meierin vastuulla, eikä mies ole ollut tällä kaudella enää entisessä loistossaan.

Meier on tehnyt tämän kauden 19:ssa pelaamassa Bundesliiga-ottelussaan vain viisi maalia. Viime kaudella mies pelasi 19 sarjapeliä koko kaudella, mutta onnistui silti maalinteossa 12 kertaa.

Koomista silti, että Meier on silti viidellä maalillaan koko joukkueen paras maalintekijä tällä hetkellä. Tukea ympäriltäkään ei ole tullut. Vain kroatialainen Ante Rebic ja japanilainen Makoto Hasebe ovat osuneet maalipuiden väliin vuoden 2017 aikana. Kaiken lisäksi Haseben maali oli vieläpä rangaistuspotku.

Periaatteessa olisi helppo syyttää tappioista puolustuspelaamista. Frankfurt on päästänyt kevätkauden seitsemässä Bundesliigan ottelussaan 16 maalia, yhtä monta kuin koko syyskaudella yhteensä.

Joukkueen on kuitenkin turha haaveilla voittamisesta, mikäli se tekee maaleja otteluissa jatkossakin vain 1,1 maalin keskiarvolla

Kortteja satelee

Yhdessä tilastossa Frankfurt on pärjännyt, ja se on varoitukset. 61 keltaista korttia ja kuusi punaista korttia on eniten koko Bundesliigasta. Tämä on johtanut siihen, että joukkueella on ollut tähän mennessä jopa kymmenessä ottelussa vähintään yksi pelaaja pelikiellon takia sivussa.

Frankfurtilla on ollut kevätkaudella neljässä pelissä vakiokokoonpanon pelaajia sivussa pelikiellon takia. Näistä se on hävinnyt kolme. Se ainoa voitto tuli Schalken Veltins Arenalta, josta Frankfurt kävi hakemassa 1–0-vierasvoiton Hradeckyn kärsiessä punaisesta kortista saamaansa pelikieltoa.

Niko Kovacin Frankfurt on pelannut aggressiivisella tyylillä muita sarjan kärkijoukkueita vastaan, mutta kurinalaisuuden puute on johtanut toistuviin varoituksiin. Juuri Kovacille tilanne on erityisen kimurantti. Valmentajan on vaikea saada joukkueen kurssia käännettyä, koska hänellä on viikosta toiseen vajavainen rosteri käytettävänään.

Avainpelaajien loukkaantumisia

Vaikka Frankfurtin joukkue on säästynyt suurimmilta osin loukkaantumisilta tällä kaudella, on esimerkiksi Jesus Vallejon sekä Marco Fabianin puuttuminen vaikuttanut joukkueen otteisiin selvästi.

Varsinkin ensimmäistä täyttä kauttaan Kotkissa pelaava Fabian oli syyskaudella hyvässä vireessä. Hän ehti tehdä kolme maalia ja syöttää neljä osumaa ennen vuoden vaihteen loukkaantumistaan.

Real Madridista lainattu Vallejo on ollut vakiokasvoja avauskokoonpanossa tällä kaudella. Kolmisen viikkoa sitten tullut loukkaantuminen on pakottanut miehen kuitenkin sivuun viime otteluista.

Myös Meier on kärsinyt sairasteluista, jonka vuoksi hän joutui aloittamaan vaihtopenkillä viime sunnuntain Freiburg-ottelun.

Loukkaantumiset pelikieltojen lisäksi ovat jättäneet Kovacille erittäin vähän valinnan varaa pelaajiston suhteen. Esimerkiksi viime ottelussa kärjessä pelannut ruotsalainen Hrgota ei normaalitilanteessa ole ollut avauskokoonpanon pelaaja.

Tappioita heikommille

Karuinta neljän ottelun tappioputkessa on varmasti se, että tappiot ovat tulleet Frankfurtia huonommin sarjataulukossa sijoittuneita joukkueita vastaan. Jäljellä on vielä ottelut muun muassa Bayern Münchenia, Dortmundia, Leipzigiä ja Hoffenheimia vastaan.

Paljon on toki kehitystä tapahtunut viime kaudesta, jolloin Frankfurtin putoaminen sarjasta oli hiuskarvan varassa. Tuolloin sarjapaikka varmistui vasta Nürnbergia vastaan käydyn, tiukan putoamiskarsinnan jälkeen.

Loistavasta alkukaudesta huolimatta tämän hetken konttaaminen on osoittanut, että viime kauden haamut eivät ole jättäneet joukkuetta rauhaan.

Lauantaina mestarin vieraaksi

Lauantaina Frankfurt kohtaa sarjakärjessä porskuttavan Bayern Münchenin. Hradeckylta vaaditaan jälleen huippuottelua, mikäli vieraat haaveilevat saavansa edes jotain Allianz Arenalta mukaansa. Loppuunmyydyllä stadionilla tukea tuovat 5800 reissuun lähtenyttä Eintracht-kannattajaa.

Lisämotivaatiota Frankfurt saa mahdollisesta Marco Russin paluusta kokoonpanoon. Eintrachtin omalla kasvatilla ja kapteenilla todettiin kivessyöpä viime keväänä. Fanien suosikki on kuitenkin toipunut hyvin ja tämän kauden ensimmäisiä Bundesliiga-minuutteja on lupa odottaa jo tulevana viikonloppuna.

Artikkelikuva: AOP