Saksalle ja Bayern Münchenille kasvamassa uusi johtaja – Joshua Kimmichin räjähdysmäinen nousu Philipp Lahmin manttelinperijäksi

Betsafe LogoBetsafe tarjoaa asiakkailleen viikonlopuiksi riskittömän 20 euron mobiilivedon. Katso tarkemmat tiedot ja tartu tarjoukseen tästä!

Kovinkaan usein ei näe jalkapalloilijan nousevan samanlaisella ryminällä tähteyteen, kuin Bayern Münchenin talismaani Joshua Kimmich on tehnyt viimeisen neljän vuoden aikana. Nyt, vasta 22-vuotiaana, nuorukaista pidetään jo yhtenä tulevaisuuden suurpelaajista, niin FC Bayernille kuin myös Saksan maajoukkueellekin.

Philipp Lahmin lopetettua komean uransa, on Kimmich perinyt hieman tahtomattaankin saksalaislegendan massiiviset saappaat oikean laitapuolustajan tontilla. Jo Pep Guardiola hehkutti Kimmichin talenttia valmentaessaan Münchenissä. Espanjalaisluotsi halusi muutama vuosi sitten nuoren pelaajan joukkueeseensa, ja on ihaillut Kimmichistä huokunutta intohimoa ja tahtoa siitä asti.

Guardiola opittiin tuntemaan Saksassakin analyyttisyydestään ja taktisesta osaamisestaan. Maajoukkuetta valmentava Joachim Löw puolestaan on meritoitunut kivenkovaksi ihmiskäsittelijäksi. Hän on puhunut Kimmichistä aivan samanlaiseen sävyyn kuin nykyisin Manchester Cityssä operoiva kollegansa aiemmin.

– Joshua on yksi kovimmista lupauksista, joita olen tavannut viimeisen vuosikymmenen aikana, Löw totesi Bundesliigan verkkosivuilla.

Valmentaja Carlo Ancelotti peluutti italialaisen debyyttikaudella 2016-2017 Münchenissä Kimmichiä usein keskikentän keskustassa. Paljolti tämän ratkaisun ansiosta hän latoi melko poskettomat seitsemän maalia ensimmäisessä 14 pelissä – siis keskimäärin yhden maalin joka 118. minuutti. Hän teki maaleja ensimmäisen kolmen kuukauden aikana yli kaksinkertaisen määrän, kuin sitä edeltäneinä kolmena kautena yhteensä. Tilasto ei siitä huolimatta riittänyt vakuuttamaan Ancelottia, joka jätti hämmentävän usein Kimmichin avauskokoonpanon ulkopuolelle vaihtopelaajan rooliin.

Yleisesti ottaenkin nuorten pelaajien jalostaminen Bayern Münchenissa oli yksi konkreettisimmista eroista Ancelottin ja Guardiolan aikakausilla. Ja varmasti lopulta yksi merkittävistä tekijöistä kokeneen italialaisen lähtöpasseihin syksyllä.

Nyt Jupp Heynckesin ollessa jälleen vetovastuussa Allianz Arenalla, Kimmich on yksinoikeutetusti ykkösvaihtoehto oikeaksi laitapuolustajaksi. Kimmichistä ovat olleet kiinnostuneita Barcelonan ja Manchester Cityn kaltaiset ökyseurat, mutta Bayern-pomot Uli Hoeness ja Karl-Heinz Rummenigge ovat kaavailleet nuorelle pelaajalleen pitkää ja loistokasta uraa Saksan menestyneimmän seurajoukkueen riveissä.

Kimmich on tähän mennessä pelannut Münchenin Punaisissa yli 90 ottelua ja esiintynyt maajoukkuepaidassakin jo 25 kertaa. Tulevaisuus näyttäytyykin valoisana Lounais-Saksan Rottweilissa syntyneelle pelaajalle tällä hetkellä.

Vielä neljä vuotta sitten Kimmich oli uransa kannalta tienhaarassa, josta asiat olisivat voineet kääntyä aivan toisenlaisiksi.

Siirto Bayern Münchneniin

Täyttäessään 18-vuotta, Kimmich pelasi vielä VfB Stuttgartin nuorisojoukkueessa. Hän halusi kuitenkin ottaa seuraavan askeleen kehittyäkseen paremmaksi pelaajaksi. Tuolloinen Stuttgartin valmennusjohto ilmoitti Kimmichille varsin suoraan, ettei hän ollut vielä valmis siirtymään junioreista aikuisten joukkueeseen. Pienen kokonsa vuoksi häntä pidettiin liian heiveröisenä, jonka vuoksi hänen haluttiin jäävän vielä alle 19-vuotiaiden joukkueeseen yhdeksi kaudeksi.

Kimmich oli kuitenkin päättäväinen ja halusi kokeilla rajojaan seuraavalla tasolla. Ralf Rangnick, RB Leipzigin urheilujohtaja näki nuoressa pelaajassa potentiaalia ja värväsi hänet tuolloin vielä 3.Liigassa pelanneen leipzigiläisseuran riveihin kesällä 2013.

Kimmichin unelma ammattifutarin elämästä toteutui ja hän tähditti Red Bull-vetoisen seuran marssia kolmosliigasta 2.Bundesliigaan. Seuraava kausi toiseksi korkeimmalla sarjatasolla oli ensimmäinen konkreettinen läpimurron hetki. Kimmich esiintyi tölkkiseuran riveissä huipputasolla viikosta toiseen, jonka johdosta hän sai sarjan talvitauon aikana agentiltaan puhelinsoiton. Bayern München osoitti kiinnostuksestaan hankkia pelaajan seuraavaksi kaudeksi. Aikaa vierähti tästä vain parin viikon verran, kun Kimmich istui jo Bayernin toimistolla Säbener Strassella keskustelemassa Guardiolan kanssa, joka avasi omia visioitaan niin pelaajan itsensä kuin Bayern Müncheninkin suhteen. Myyntipuhe tehosi – tietenkin – ja Kimmich teki päätöksen siirtyä Etelä-Saksaan.

Pep Guardiola halusi Kimmichin Bayern Müncheniin. (Kuva: Getty Images)

Edessä oli kuitenkin pienimuotoinen ongelma. Stuttgartilla oli nimittäin takaisinosto-optio pelaajansa suhteen, eikä seura luonnollisesti olisi halunnut luopua äkisti profiiliaan kohottaneesta lupauksestaan. Tämän johdosta Bayern joutui pulittamaan Stuttgartille 8,5 miljoonaa euroa saadakseen haluamansa.

Kimmichin kehitys Guardiolan valmennuksessa oli valtavaa, hänen pelatessa laitapuolustajan tontin lisäksi melko usein myös keskikentällä. Kaudella 2015-2016 hän pelasi kaikkiaan 36 kertaa Bayernin paidassa ja lunasti myös paikkansa Saksan EM-kisajoukkueessa. Lahmin manttelinperijänä oikeana laitapakkina operoinut Kimmich valittiin turnauksen tähdistöjoukkueeseen.

Ancelottin aikakaudella hän pelasi 40 peliä joukkueelleen, tehden niissä yhdeksän maalia. Mutta kuten todettua, Kimmichin kehitys tuntui hivenen taantuneen tänä aikana ja hänen koko kauden yhteenlaskettu peliaika laski selvästi viime kaudella toissa kauteen verrattuna.

Heynckesin paluun myötä vastuuta on tullut taas enemmän ja tekipä Kimmich syksyllä debyyttinsä myös Saksan maajoukkueen kapteeninakin MM-karsintapelissä Azerbaidzania vastaan.

Vertailu Lahmiin väistämätöntä

Pelipaikkansa- ja tyylinsä johdosta Kimmichiä on verrattu jatkuvasti entiseen Bayern-kippari Lahmiin. Kimmich ei itse vertailusta juuri perusta, mutta siihen hänen on totuttava, sillä ne tuskin ovat vähenemässä lähitulevaisuudessa. Monipuolisuus ja muuntautumiskyky tekivät Lahmista yhden aikakautensa tyylikkäimmistä pelaajista, ja näistä myös Kimmich on opittu tuntemaan. Tosin Kimmich on jo kehittyneempi kuin Lahm ollessaan samanikäinen.

Kimmich nousee tukemaan hyökkäyksiä ja hänellä tuntuu olevan lähes hyökkääjän vaistot vastustajan maalin lähettyvillä. Viime kauden alkumetreillä hän teki vain reilun kuukauden aikana hulppeat seitsemän maalia Bayernille.

Kimmichin arvo korostuu Bayernissa, koska moni joukkue vetäytyy sitä vastaan ja pyrkii pelaamaan pelkkää tiivistä puolustuspeliä. Monipuolinen laitapelaaja pystyy venyttämään puolustuslinjoja ja tarjoilemaan laadukkaita keskityspalloja hyökkääjilleen. Neljä Kimmichin kuudesta tämän kauden maalisyötöstä on tullut juuri keskityksistä. Tämä on yksi niistä taidoista, jolla hän on erottunut edukseen muiden laitapuolustajien joukosta.

Betsafe tarjoaa asiakkailleen viikonlopuiksi riskittömän 20 euron mobiilivedon. Katso tarkemmat tiedot ja tartu tarjoukseen tästä!

Lähde: Transfermarkt, Bundesliga.com, Deutche Welle

Artikkelikuva: All Over Press