Juniorimaajoukkueissa mainetta niittänyt Hertha Berlinin Davie Selke on matkalla parrasvaloihin

Betsafe LogoBetsafe tarjoaa asiakkailleen viikonlopuiksi riskittömän 20 euron mobiilivedon. Katso tarkemmat tiedot ja tartu tarjoukseen tästä!

22-vuotias Davie Selke on ollut kovassa lyönnissä sen jälkeen, kun saksalainen siirtyi RB Leipzigistä kesällä Hertha Berliniin. Hyökkääjä joutui alkukauden loukkaantumisen vuoksi odottamaan debyyttiään aina kahdeksannelle ottelukierrokselle saakka. Lokakuun 14.päivän jälkeen hän on kuitenkin osunut jo kahdeksan kertaa pääkaupunkilaisille.

Neljä kertaa Bundesliigassa ja neljästi myös Eurooppa liigassa.

Junioriuralla monta välietappia

Selke syntyi tammikuun 20.päivänä vuonna 1995 Etelä-Saksan Schorndorfissa etiopialaiselle isälle ja tsekkiläiselle äidille. Hän aloitti jalkapallon pelaamisen varhain, edustaen junioreissa kaikkiaan jopa kahdeksaa eri seuraa. Merkittävin näistä oli tuohon aikaan suurseuran statuksella operoinut VfB Stuttgart, jonka rinkiin Selke hetkeksi pääsi.

Selke käväisi pikaisesti myös 1. FC Normannia Gmündissa, josta siirtyi kuitenkin 14-vuotiaana TSG 1899 Hoffenheimin organisaatioon vuonna 2009. Nuorukainen herätti lukuisten kykyjenetsijöiden mielenkiinnon ja saksalaista oltiin villeimmissä huhuissa viemässä jopa espanjalaisjätti Real Madridiin. Spekulaatioihin tuli kuitenkin stoppi kesken 2012-2013 kauden, kun Werder Bremen kiinnitti lupaavan hyökkääjän tammikuussa 2013. Selke pääsi debytoimaan perinteikkään bremeniläisseuran riveissä Bundesliiga-tasolla loppuvuodesta 2013 Hannover 96:sta vastaan. Hänet valittiin myös seuran Vuoden urheilijaksi vuonna 2014.

Kesällä 2014 Selke oli mukana edustamassa Saksaa alle 19-vuotiaiden EM-kisoissa. Kuuden tehdyn maalin myötä hän voitti turnauksen maalikuninkuuden ja auttoi Saksaa voittamaan Euroopan mestaruuden. Pitkästä varrestaan huolimatta vain yksi miehen maaleista syntyi päällä. Monipuolisesta viimeistelytaidosta kertoo myös näyttävä saksipotkumaali kulmapotkun jälkitilanteesta.

Kaikkiaan hän teki 14 maalia 15 pelaamassaan U19-ottelussa.

Edustusjoukkuejalkapalloa

Selke pääsi ensimmäistä kertaa kunnolla otsikoihin aikuisten tasolla Werder Bremenin paidassa Bundesliigassa kaudella 2014-2015, kun Bremen kohtasi Jürgen Kloppin johtaman, menestyneen Dortmundin syyskauden viimeisessä pelissä. Bremen voitti kivikovan Dortmundin 2-1, Selken noustua ottelun tähdeksi maalin ja maalisyötön ansiosta. Mats Hummels ja muut Dortmundin profiilipakit olivat helisemässä isokokoisen hyökkääjän kanssa. Tämän pelin ansiosta hänet valittiin myös viikon pelaajaksi Bundesliigassa.

Huhtikuussa 2015 Selke ilmoitti siirtyvänsä 2. Bundesliigassa tuolloin pelanneen RB Leipzigin riveihin. Uutinen oli yllätys, koska se tuli julki vain kuusi kuukautta sen jälkeen kun hyökkääjä oli allekirjoittanut jatkosopimuksen Bremeniin. Selke sai osakseen kovasti kritiikkiä ja monet olivat sitä mieltä, että pelaaja priorisoi rahakkaan siirron henkilökohtaisen kehityksen edelle. Siirtyminen alasarjatasolle koettiin uran kannalta heikennyksenä.

Syytökset olivat aiheettomia. Selke todisti vähän myöhemmin itäsaksalaiseuraan siirtymisen olleen hänelle täysin oikea ratkaisu.

Aika Leipzigissä

Toukokuun 8.päivä keväällä 2016, ryminällä alasarjoista ylös rynninyt RB Leipzig varmisti sensaatiomaisesti nousun Bundesliigaan, voitettuaan kotikentällään Karlsruher SC:n maalein 2-0. Selkellä oli ollut myös merkittävä rooli saavutuksessa, hänen autettuaan joukkuetta kymmenellä maalillaan ja kolmella maalisyötöllään kaudella 2015-2016 2. Bundesliigassa.

Ratkaisevan Karlsruher-ottelun jälkeisistä villistä kenttäjuhlista muodostui nopeasti klassikko. Saksalaiseen tyyliin pelaajille lykättiin käsiin oluet päätösvihellyksen jälkeen. Selke keksi jahdata valmentaja Ralf Rangnickiä ympäri kenttää jättimäinen oluttuoppi kädessään sillä seurauksella, että luotsi kaatui ja loukkasi takareitensä. Voitonriemua episodi ei silti vienyt kummaltakaan.

Viime kaudella Selke ei kuitenkaan enää onnistunut edelliskauden malliin Leipzigin Bundesliiga-miehistössä. Läpimurron tehneet Timo Werner ja Yussuf Poulsen olivat ajaneet nokkimisjärjestyksessä Selken ohi. Kauden aikana hänelle kirjattiin yhteensä 21 ottelua, mutta näistä avauskokoonpanon paikka irtosi vain neljästi. Tämän seurauksena oli aika miettiä uusia tuulia.

Siirto Hertha Berliniin tuli ajankohtaiseksi, ja viime kesäkuussa pääkaupungin seura esittelikin uusimman profiilihankintansa ylpeänä medialle.

Viime kesänä Selke oli edustamassa myös Saksaa alle 21-vuotiaiden EM-kisoissa Puolassa. Nappiin menneiden pelien jälkeen Saksa kruunattiin Euroopan mestariksi, sen kaadettua Espanjan finaalissa 1-0. Jälleen kansainvälisestä menestyksestä osansa saanut Selke pelasi turnauksessa neljä ottelua, joissa osui maalipuiden väliin kahdesti.

Davie Selke pelasi viime kesänä Puolassa Saksan EM-kultaa voittaneessa U-21 joukkueessa.(Kuva: Adam Nurkiewicz/Getty Images)

Selke on nauttinut tällä kaudella olostaan Berliinissä. Terveenä ollessaan hän on saanut tasaisesti peliaikaa ja ollut myös tuloksekas kärjessä. Juuri ennen joulutauolle siirtymistään Selke osui kahdesti entistä seuraansa vastaan, kun Hertha kukisti miesvajaallakin pelatessaan Leipzigin vieraskentällä maalein 2-3. Huippupelin pelannut Selke ei malttanut olla tuulettamatta osumiaan entisen kotiyleisönsä edessä.

Maajoukkueen tuleva runkopelaaja?

Tähän saakka nähtyjen esitysten perusteella alkuvuodesta 23 vuotta täyttävä Selke on tuomassa vahvasti itseään tykö maajoukkuevalmentaja Joachim Löwille, ja osoittamassa miksi hänen pitäisi olla osa Saksan ensi kesän MM-kisamiehistöä.

Kärkipelaaja on ottanut isoja harppauksia kehityksessään ja voisi olla yksi potentiaalinen ratkaisu maajoukkueen kärkeen – pelipaikalle, jota maajoukkueessa ei olla pystytty sementoimaan saksalaislegenda Miroslav Klosen lopetettua vuonna 2014.

Tuntuukin miltei käsittämättömältä, että vuodesta toiseen laatupelaajia liukuhihnalta tuottavalta Saksalta on puuttunut luotettava klassinen keskushyökkääjä Klosen jälkeen. Pääpiirteittäin isossa kuvassa homma on toiminut tähän asti hyvin ilmankin. Ongelmatonta Saksan peli ei roolitusten suhteen silti kokonaan ollut, ja niistä Löwin joukkueen on tarkoitus päästä eroon ennen ensi kesän Venäjän kisoja.

Hyökkääjäongelman konkretia tulee ilmi parhaiten siitä, kun ikääntyvän Mario Gomezin perään joudutaan haikailemaan edelleen. Hoffenheimista Bayern Müncheniin siirtyvä Sandro Wagner ei – ainakaan tähän mennessä – ole vielä osoittanut olevansa aloituskokoonpanon pelaaja maajoukkuetasolla.

Maaleja Leipzigissä toista vuotta putkeen mättävän Timo Wernerin käyrä on tällä hetkellä vahvasti nousujohteinen, ja hän on saanut vastuuta maajoukkuepaidassa viime karsinnoissa. Wernerin vanavedessä tulee Selke, jonka tunkeutuminen tähtiä vilisevään ryhmään on kova haaste, mutta hän voisi olla erinomainen vaihtoehto Löwin työkalupakkiin.

Ja jos käy niin ettei aika ole vielä kypsä Selkelle maajoukkueen osalta, on se varmasti sitä tulevaisuudessa. Hän on edelleen nuori ja pystyy vielä kehittymään entistä kokonaisvaltaisemmaksi hyökkäyspään pelaajaksi. Otteiden jatkuessa seurajoukkueessa samanlaisina myös jatkossa, on vain ajan kysymys milloin nuorisomaajoukkueiden menestys siirtyy hänen osaltaan myös aikuisten tasolle.

Selke on pitkänhuiskea ja raamikas pelaaja, mutta omaa siitä huolimatta hyvän tekniikan. Hän pystyy haastamaan puolustajia jalalla ja kykenee pelaamaan joko yksinäisenä kärkenä tai vaihtoehtoisesti hyökkäysparin kanssa. Herthassa Vedad Ibisevicin ja Salomon Kaloun kaltaiset kokeneet hyökkääjät ovat olleet erimonainen apu nuoren saksalaisen kehitykselle.

Selke voi hyvin olla yksi kovimpia kandidaatteja Saksan ykköshyökkääjäksi pitkällä tähtäimellä.

Betsafe tarjoaa asiakkailleen viikonlopuiksi riskittömän 20 euron mobiilivedon. Katso tarkemmat tiedot ja tartu tarjoukseen tästä!

Artikkelikuva: All Over Press