Kommentti: Joel Pohjanpalon ei pitäisi olla Leverkusenissa

Unibetin asiakkaana näet Bundesliigan ottelut ilmaiseksi Unibet TV:sta

Syyskuun 10. päivä vuonna 2016 jäi jalkapallon historiaan ja taivas näytti avautuneen 21-vuotiaalle suomalaishyökkääjä Joel Pohjanpalolle. Leverkusen oli kotikentällään BayArenalla 1–0-tappiolla HSV:n isäntänä. 72 peliminuutin kohdalla Päävalmentaja Roger Schmidt reagoi ottamalla Pohjanpalon mukaan peliin. Saman miehen, joka edellisessä ottelussa tuli lopussa vaihdosta kentällä ja iski joukkueensa ainokaisen Mönchengladbachia vastaan. Erotuomarin pilli soi BayArenalla ottelun loppumisen merkiksi, taululla komeili lukemat 3–1 Leverkusenin hyväksi, joukkue oli tullut maalin tappioasemasta kolmen maalin voittoon. Kaikista kotijoukkueen maaleista vastasi sisään vaihdettu Pohjanpalo.

Bundesliigaa oli pelattu kaksi kierrosta, Leverkusen oli maalannut niissä yhteensä neljä kertaa, jokainen osumista oli kahdesti vaihdosta sisään tulleen Dangerin käsialaa. Kukaan tuskin osasi odottaa suomalaisittain näin räjähtävää lähtöä juuri alkaneeseen Bundesliiga-kauteen. Pohjanpalon asetelmat näyttivät paremmilta kuin hyviltä ja todellinen murtautuminen Leverkusenin pelaavaan joukkueeseen näytti hyvinkin mahdolliselta, jopa todennäköiseltä.

Toisin kävin, nyt lähes viisi kuukautta myöhemmin tilanne näyttää lohduttomalta. Jollella on kasassa vain ja ainoastaan 143 minuuttia Bundesliigassa ja 44 minuuttia Mestarien liigassa, maaleja ei ole syyskuun hattutempun jälkeen syntynyt. Peliminuutteihin peilatessa neljä osumaa on törkyisen kuva lukema, Bundesliigassa verkko on heilunut keskimäärin 36 minuutin välein.

Mitä tapahtui? Syyskuun lopussa Pohjanpalon jalkapöytä murtui ja edessä oli pitkä sairasloma, jonka paluu arvioitiin ajoittuvan vieläpä juuri keskelle joulutaukoa, joten syyskauden pelit olisivat suomalaisittain taputeltu. Leverkusenin kausi oli tähän mennessä ollut heikko ja vaarana oli, että homma on saatu toimimaan loistavasti ilman Jollea ja roolin löytyminen paluun jälkeen olisi entistä haastavampaa.

Uhkakuva ei toteutunut, sillä loukkaantumisen aikana pelatuista seitsemästä liigaottelusta Leverkusen voitti vain kolme ja hävisi loput neljä peliä. Pohjanpalon paluu tapahtui odotettua aikaisemmin ja hänet nähtiin kentällä Freiburgia vastaan 3. päivä joulukuuta, kun Schmidt otti hänet lopussa vaihdosta sisään. Sen jälkeen todellinen syöksykierre alkoi.

Freiburg-ottelun jälkeen Leverkusen on pelannut kuusi liigaottelua, joiden aikana Pohjanpalo on päästetty irti vain yhden kerran, silloinkin viideksi minuutiksi. Schmidt on joutunut pohtimaan avauskokoonpanoaan monet kerrat, sillä hyökkäyspään pelaajat ovat kärsineet todella paljon loukkaantumisista. Tästä huolimatta vastuu on kiertänyt suomalaishyökkääjän kaukaa.

Tammikuun siirtoikkunassa lääketehtaan joukkue vahvisti rivejään Leon Baileylla, joka on pelipaikaltaan laitahyökkääjä. Jamaikalainen ei ole pelipaikkansa puolesta suora haastaja Pohjanpalolle, mutta valmentaja Schmidtin käyttämässä kahden kärjen taktiikassa toisena hyökkääjänä on usein nähty normaalisti laidalla viihtyviä pelaajia. Suomalaisen edelle kärkeen on mennyt esimerkiksi laitapelaajat Julian Brandt ja Admir Mehmedi, joiden lisäksi myös hyökkäysroolien yleispelaaja Hakan Calhanoglu.

Puhtaita kärkimiehiä joukkueesta löytyy Dangerin lisäksi Javier Hernandez, Kevin Volland ja Stefan Kießling. Määrällisesti peliajasta taistelee siis todella iso nippu eri pelimiehiä, mutta tulosten puolesta on uskomatonta ettei Schmidt ole kohdistanut katsettaan enempää Pohjanpalon suuntaan.

Leverkusen päävalmentaja Roger Schmidt on peluuttanut hyökkääjiään mielenkiintoisesti. Kuva: AOP

Chicharitona paremmin tunnettu Hernandez on osunut 12 edellisessä pelaamassaan liigaottelussa vain yhden kerran, pelaten silti lähes täydet minuutit ottelusta toiseen. Veteraanihyökkääjä Kießling on kärsinyt loukkaantumisista ja pelannut melko harvakseltaan, maaleja on syntynyt yksi. Kymmenessä liigaottelussa esiintynyt Volland ei ole osunut maaliin vielä kertaakaan.

Leverkusenin kausi on kaikin puolin ollut melkoinen pannukakku. Parhaat maalintekijät ovat kuudella osumalla sittemmin vireensä pahoin kadottanut Chicharito ja yhtä monta kertaa maalannut Calhanoglu.

Tämän viikon perjantaina pelattu liigakamppailu HSV:n vieraana vaikutti olevan Pohjanpalolle loistava mahdollisuus. Vastustaja oli sama, jonka verkkoon hattutemppu syntyi alkukaudesta ja molemmat joukkueen ykköspyssyt olivat pelistä sivusta. Chicharito oli loukkaantunut ottelun alla ja Calhanoglu asetettu neljän kuukauden mittaiseen pelikieltoon, vanhojen siirtosotkujen seurauksena.

Ottelu eteni syyskuulta tutulla kaavalla, HSV meni ensin 1–0-johtoon, jonka jälkeen olisi tähtiin kirjoitettua ottaa Pohjanpalo sisään kääntämään ottelu Leverkusenin hyväksi. Kävikö näin? Ei käynyt, sillä jostain käsittämättömästä syystä suomalainen ei ollut mahtunut mukaan edes vaihtopenkille. Ei vaikka joukkueen parhaat maalintekijät olivat molemmat ottelusta sivusta. HSV voitti ottelun 1–0.

Koomisinta tilanteesta tekee se, että Calhanoglun ja Chichariton jälkeen Pohjanpalo en edelleen joukkueen kolmanneksi paras maalintekijä neljällä osumallaan ja pelaamillaan 143 minuutilla. Tappio ilman yhtään tehtyä maalia herättää kysymyksiä. Kysymyksiä siitä missä Jolle oli ja miksei hänen annettu olla mukana tekemässä maaleja HSV:n verkkoon, kuten hän syksylläkin teki. Kysymyksiä siitä kuinka monta maalia suomalaisella olisi tehtynä, jos hän olisi saanut pelata vaikka Chichariton tai Calhanoglun minuutit tällä kaudella.

Pohjanpalo kirjoitti joulukuussa jatkosopimuksen lääketehtaan joukkueen kanssa, joten ainakin joku seurassa uskoo hänen kykyihinsä. Kaikesta päätellen päävalmentaja Schmidt ei kuitenkaan Jolleen luota ja siksi kuuman suomalaiskärjen tulisikin olla tällä hetkellä lainapestillä jossain muualla. Hyökkääjät elävät maaleista, mutta niitä ei voi vaihtopenkiltä, saati katsomosta tehdä.

Tammikuun siirtoikkunassa Pohjanpaloa vietiin huhuissa lainalle milloin mihinkin. Esimerkiksi Robin Lodin seurakaveriksi Kreikan Panathinaikosiin, muihin saksalaisiin joukkueisiin ja Englantiin. Totuus on kuitenkin se, että suomalainen on edelleen Leverkusenissa, mutta ei saa pelata. Ei, vaikka joukkueen peli sakkaa pahemman kerran ja hyökkäyksestä ei löydy tehoja kääntämään pelejä voitollisiksi. Leverkusen on valahtanut sarjataulukossa keskikastiin.

Kansikuva: All Over Press