Putoamisesta huolimatta sitoutunut pelaajarunko takaa Kölnille pikaisen nousun takaisin Bundesliigaan

Faneille.com LogoKiinnostaako futiksen MM-kisat paikan päällä? – Voita matka jalkapallon MM-finaaliin Moskovaan!

1. FC Kölnin matemaattisetkin haaveet Bundesliigasta murenivat odotetusti viime viikonloppuna, kun se hävisi dramaattisessa ottelussa Freiburgille maalein 3-2. Köln pystyi nousemaan sillasta, kirien viimeisen kymmenminuuttisen aikana kahden maalin takaa tasoihin, mutta isäntien Lucas Hölerin tekemä lisäaikaosuma oli lopulta viimeinen naula Kölnin arkkuun, sinetöiden sen kuudennen putoamisen viimeisen 20 vuoden aikana.

Putoaminen on aina tragedia koko seurayhteisölle, eikä Köln ei ole tähän sääntöön poikkeus. Se voi silti kuitenkin lohduttautua sillä, että surkeasti menneen kauden myötä seuran tilanne ja realiteetit on tiedostettu jo hyvissä ajoin, minkä ansiosta organisaatio on pystynyt valmistautumaan ennakkoon toimenpiteisiin, jolla karnevaalikaupungin seura olisi mahdollista nostaa takaisin pääsarjaan nopealla aikataululla.

Kölnin pääsy tämän kauden Eurooppa-liigaan piti olla seuralle siunaus, mutta kapealla materiaalilla operoineelle joukkueelle se koituikin lopulta rasitteeksi. 25 vuoden tauon jälkeen kaupungissa pelattiin jälleen europelejä joka oli suuri ilon aihe. Ottelukuorman ja velvotteiden kasvettua suoritukset Bundesliigassa romahtivat ja sen johdosta seura löysi itsensä hyvin aikaisessa vaiheessa kautta sarjan hänniltä.

Oli tehtävä jotain.

Ensin urheilujohtaja Jörg Schmadtke sai lähteä lokakuun lopulla. Taaperrus jatkui edelleen, Kölnin kerättyä joulukuuhun mennessä vasta kolme sarjapistettä. Sen myötä myös valmentaja Peter Stögerin oli aika väistyä. Viikkoa myöhemmin seura palkkasi entisen Eintracht Frankurtin valmentajan Armin Vehin uudeksi urheilutoimenjohtajaksi. Hän sai tehtäväkseen uudelleenrakennuksen, jolla perinteikäs seura saataisiin jälleen jaloilleen – oli ensi kauden sarjataso mikä tahansa.

Kauden 2018-2019 valmentajakysymys oli ratkaistava hyvissä ajoin, ja Köln teki viisaan ratkaisun tarjottuaan pestiä lupaavalle Markus Anfangille. Kölnissä syntynyt Anfang on tehnyt mahtavaa työtä piskuisessa Holstein Kielissä, nostaessaan sen vuodessa 3. Liigasta aina Bundesliigan porteille saakka. Anfangista Köln sai laadukkaan ja kyvykkään luotsin, joka tuntee seuran ja osaa vaalia sen arvoja.

Sitoutuneet avainpelaajat luovat pohjan paluulle

Kölnin taiasta kertoo jotain myös se, että useat avainpelaajat ovat sitoutuneet jatkamaan seurassa myös ensi kaudella sarjatason laskiessa. Nykyjoukkueessa on monta oman kaupungin poikaa sekä lukuisia muualta tulleita, jotka ovat ottaneet katedraalien katveessa sykkivän kaupungin omakseen.

Yksi kannattajien suurimmista sankareista on luonnollisesti maalivahti Timo Horn. Maajoukkueenkin portteja kolkutellut Horn on pitänyt joukkuettaan pystyssä läpi kauden ja hän ilmoitti vastikään jatkavansa seurassa myös tulevina vuosina. Pitkä jatkosopimus oli suuri ilonaihe kannattajille, jotka pitävät Hornia yhtenä heistä. Eikä ihme, sillä veräjänvartijan on nähty usein viettävän aikaa fanien omissa tapahtumissa ja juhlivan näiden kanssa.

Todennäköisiä jatkajia ovat myös keskikenttäpelaaja Marco Höger sekä veteraanilaituri Marcel Risse. Kovin uutispommi oli maajoukkuepelaaja Jonas Hectorin jääminen Kölniin. Monipuolista pelaajaa oltiin viemässä jo Dortmundiin, Bayern Müncheniin tai ulkomaille ensi kaudeksi, mutta varakapteenina toimiva Hector näytti suurta sydäntä ja johtajuutta, kirjoittamalla nimensä viisivuotiseen jatkosopimuspaperiin Kölnin kanssa.

Joitain lähtijöitä toki tulee olemaan. Yuya Osako, Dominique Heinz ja Frederik Sörensen vaihtanevat maisemaa kesällä. Heidän lisäkseen hyökkääjä Leonardo Bittencourtia ollaan huhuiltu Valioliigaan Tottenhamin riveihin. Toteutuessaan tämä siirto toisi mojovan siirtokorvauksen muodossa lisäpelimerkkejä Kölnin jälleenrakennukseen.

Haasteita riittää myös kakkosliigassa

Vaikka Kölnillä onkin ensi kautta ajatellen pullat melko hyvin uunissa, ei nopeaa nousua takaisin voi pitää kiveen kirjoitettuna. 2. Bundesliigan kaksi isoa seuraa, Fortuna Düsseldorf ja 1. FC Nürnberg nousevat hyvin todennäköisesti kumpainenkin, mutta myös pääsarjasta alaspäin on tulossa kovia seuroja. HSV, Mainz ja Wolfsburg ovat kaikki edelleen aivan liipasimella sarjapaikkansa suhteen.

Toisaalta, 2. Bundesliigassa on luvassa ensi kaudella entistä mielenkiintoisempia kohtaamisia, kun entisen Itä-Saksan historialliset seurat Union Berlin, Dynamo Dresden ja Magdeburg tulevat tutuiksi Kilipukeille.  2. Bundesliigassa tulee varmasti säpinää riittämään ensi kaudellakin.

Vaikka putoaminen on aina kova paikka, ei Kölnissä silti ole aihetta roikottaa päätä kovin pitkään. Se on tippunut ”kakkoseen” useasti ennenkin, mutta lukuisia putoamisia on aina seurannut myös uusi nousu. Niin tälläkin kertaa.

Artikkelikuva: Getty Images