Kuka valmentaa Bayern Münchenia ensi kaudella? – Tässä mielenkiintoisimmat vaihtoehdot Saksan mestarin peräsimeen

Betsafe LogoLeimaa kisapassisi jo nyt – voita matka jääkiekon MM-kisoihin

Hiljattain uutisoitiin, että Borussia Dortmundin viime kesänä dramaattisesti jättänyt päävalmentaja Thomas Tuchel ei siirry Bayern Müncheniin kuluvan kauden jälkeen. 44-vuotiasta, Krumbachissa Baijerin osavaltiossa syntynyttä saksalaista pidettiin todennäköisimpänä valintana uudeksi käskijäksi.

Tänä keväänä jo kuudennen perättäisen Bundesliigan mestaruutensa voittavan saksalaisseuran peräsimessä on toiminut viime lokakuussa takaisin houkuteltu, uusvanha Jupp Heynckes. 72-vuotias arvostettu valmentaja on kertonut siirtyvänsä eläkkeelle kauden jälkeen – jo toista kertaa.

Onko Bayern-legendan tilalle tuleva uusi valmentaja kovan profiilin nimi vai yllättävä ulkopuolinen kasvo? Voitaisiinko Münchenissä kokeilla Schalken esimerkkiä ja palkata Domenico Tedescon kaltainen innovatiivinen ja nuori valmentaja, vai onko Bayern München yksinkertaisesti liian iso seura tehdäkseen niin rohkean ratkaisun?

Tällä hetkellä spekulointi ja arvuuttelu ensi kauden luotsista käy kuumana. Varmaa on kuitenkin, että Bayern tarvitsee vahvan miehen jolla on kykyä ja karismaa jatkaa seuran menestystaivalta, mutta myös näkemystä ja rohkeutta tehdä väistämättömiä muutoksia kokoonpanoon. Yhdessä lähes kaiken mahdollisen voittanut ja pitkään kasassa ollut runkomiehistö ikääntyy ja esimerkiksi Frank Riberyn ja Arjen Robbenin varaan ei enää voi laskea paljoakaan.

Bayernin puheenjohtaja Karl-Heinz Rummenigge antoi viime viikolla lausuntoja, että seuran tuleva valmentaja tulisi puhumaan saksaa. Nyt kun Tuchel tiettävästi on jo tehnyt sopimuksen ulkomaille, on hyvä hetki arvioida kenestä Säbener Strassen toimistolla voitaisiin olla kiinnostuneita ja kenestä olisi kantamaan iso vastuu Münchenissä.

Jürgen Klopp

Liverpooliin sapattivapaansa jälkeen siirtynyt Jürgen Klopp olisi monella tapaa ideaali vaihtoehto Bayernille. 50-vuotiaalla valmentajalla on rutkasti kokemusta niin Bundesliigasta kuin myös Mestarien liigastakin. Kloppin joukkueet pelaavat näyttävää ja vauhdikasta jalkapalloa ja presidentti Uli Hoenessin tiedetään olevan karismaattisen Kloppin ihailija.

On silti varsin vaikea nähdä, että Bayern pystyisi naaraamaan Kloppin Anfieldilta takaisin Saksaan. Liverpool on ottanut isoja askelia eteenpäin ja seurasta on muotoutunut jo hyvin paljon ”Kloppon” näköinen. Lisäksi mainiot otteet Valioliigassa takaavat Mestarien liiga-otteluita myös ensi kaudelle. Kesällä seuraan saapuu vihdoin RB Leipzigistä hartaasti odotettu Naby Keita, jota Klopp on tavoitellut hanakasti ja jonka uskotaan tuovan sen viimeisen elementin Merseysiden punaisten peliin.

Huomionarvoista samaan aikaan on myös se, että Klopp on Englannissa nyt jälleen samassa tilanteessa kuin valmentaessaan Dortmundia. Manchester Cityssä loputtomilla varoilla operoiva Pep Guardiola rakentaa menestystarinaa samalla tapaa, kuin hän teki Saksassa Bayernin aikakaudellaan. Vaikka Klopp ei olisikaan saatavilla juuri tällä hetkellä, pysyy hän varmasti yhtenä vaihtoehtona myös tulevaisuudessa.

Ralph Hasenhüttl

Yksi mielenkiintoinen vaihtoehto on RB Leipzigissä hyvää jälkeä tekevä Ralph Hasenhüttl. Itävaltalaiskäskyttäjä puhuu saksaa, omaa kokemusta Bundesliigasta ja on raivannut näyttävästi tiensä saksalaisen jalkapalloilun alemmilta sarjatasoilta aina pääsarjaan saakka. Hoeness ja Rummenigge pitävät Hasenhüttlin pelifilosofiasta. Hänellä on myös side Bayerniin, sillä entinen hyökkääjä pelasi seuran reservijoukkueessa kaksi kautta peliurallaan, joten mies tuntee myös seuran toimintakulttuurin hyvin.

Hasenhüttlin itävaltalaistausta sekä pestit kahdessa muussa baijerilaisseurassa, Unterhachningissa sekä Ingolstadtissa, takaavat sen, että müncheniläinen elämäntapa ja baijerilainen kulttuuri – jotka toimivat koko suurseuran kulmakivinä – ovat jo erittäin tuttuja. Hän on tosin antanut ymmärtää, ettei olisi vielä valmis Bayernin peräsimeen, joten nähtäväksi jää mitä tapahtuu mikäli Bayern päättää tosissaan tavoitella Leipzig-valmentajaa.

Ralph Hasenhüttl voisi olla kiehtova ratkaisu FC Bayernille. (Kuva: All Over Press)

 

Julian Nagelsmann

Hoffenheimin Julian Nagelsmann on Hoenessin ehdoton ykkössuosikki ja samalla myös yksi koko Saksan jalkapalloilun suurimpia valmentajalupauksia tällä hetkellä. Hän nousi nykyisessä seurassaan vetovastuuseen helmikuussa 2016 – vain 28-vuotiaana – ja on ollut Bundesliigan kaikkien aikojen nuorimpana päävalmentajana hehkutuksen kohteena siitä lähtien.

Bayernin pestiä ajatellen juuri nuori ikä ja kokemattomuus voitaneenkin laskea ”ihmelapsen” suurimmaksi heikkoudeksi. Vasta 30-vuotiaan Nagelsmannin voi olla vaikeaa toimia uskottavana auktoriteettina kaiken nähneiden ja kokeneiden tähtipelaajien keskellä pukukopissa. Hoffenheimissa tilanne on ollut tyystin toinen, sillä nuoressa joukkueessa on vain kaksi yli 30-vuotiasta pelaajaa, joka on helpottanut johtamisessa. Bayernissa pelaa tällä hetkellä muutamia Nagelsmannin entisiä pelaajia. Niklas Süle, Sebastian Rudy ja Sandro Wagner ovat kaikki Hoffenheimista Müncheniin siirtyneitä pelaajia, jotka eivät varmasti pistäisi pahakseen tutun valmentajan saapumista Allianz Arenalle.

Tällä kaudella Hoffenheim on pelannut alle odotusten Bundesliigassa ja se sukelsi myös Euroopan kentillä. Liverpool tyrkkäsi uusrikkaan kyläseuran ulos Mestarien liigasta jo ennen lohkovaihetta ja Euroopan liigassakin oli tuloksena vain lohkon jumbotila. Hoffenheimin tämän kauden vire onkin osaltaan laskenut myös nuoren valmentajan osakkeita.

Hyvin todennäköisesti Nagelsmann jatkaa Hoffenheimissa vielä vähintään ensi kauden ajan, mutta Bayern-leiri on taatusti korvamerkinnyt maajoukkuevalmentaja Joachim Löwinkin hehkuttaman Nagelsmannin tulevaisuuden varalle.

Julian Nagelmannia on suitsutettu hartaasti koko hänen lyhyen valmennusuransa ajan. (Kuva: All Over Press)

Niko Kovac

Eintracht Frankfurtin oivaan lentoon saanut Niko Kovac muistuttaa vähän Leipzigin Hasenhüttlia. Berliinissä syntynyt ja kasvanut Kovac tuntee Bundesliigan kuin omat taskunsa, pelattuaan lähes koko aktiiviuransa Saksassa. Hasenhüttlin tavoin myös Kovac kantaa palaa Bayernista sydämessään, edustettuaan seuraa itse vuosina 2001-2003.

Sympaattinen, mutta samalla särmikäs Kovac osaa käsitellä erilaisia ja haastavia persoonia, joita hän on joutunut käsittelemään esimerkiksi Kroatian maajoukkuetta luotsatessaan. 46-vuotias kroaatti vei maansa Brasilian MM-kisoihin kesällä 2014, mutta vapautettiin tehtävistään syksyllä 2015 kesken EM-karsintojen, epäonnisesti sujuneiden Azerbaidzan- ja Norja-otteluiden jälkeen.

Maaliskuussa 2016, Armin Vehin lähtöpassien jälkeen, Kovac tarttui Frankfurtin tarjoamaan haasteeseen. Hän pelasti ensitöikseen seuran putoamiselta kauden päätteeksi ja on nyt saanut muokattua Die Adlerista jo varteenotettavan Mestarien liiga-kandidaatin ensi kaudeksi. Eintracht pelaa tällä hetkellä viihdyttävää jalkapalloa ja Kovac lienee yksi potentiaalisimmista vaihtoehdoista Vuoden valmentajaksi Bundesliigassa.

Seuraava askel Bayern Müncheniin olisi kummankin osapuolen kannalta looginen ja perusteltu.

Artikkelikuva: Getty Images