Jamaikalaisen Leon Baileyn poikkeuksellinen matka Kingstonin lähiöistä Euroopan huipulle

Betsafe Logo10 € ILMAINEN NBA-LIVEVETO – Hae omasi ja katso matsit suorana Betsafella

Bayer Leverkusenin urheilujohtaja Rudi Völler apureineen myhäilivät muikeasti vuosi sitten tammikuussa, seuran saatua lahjakkaan Leon Baileyn allekirjoituksen sopimustarjoukseensa. Nuori 19-vuotias jamaikalainen oli herättänyt isosti kiinnostusta monissa Euroopan suurseuroissa, mutta siitä huolimatta Werkselfin onnistui saada huippulupaus riveihinsä pitkällä viiden vuoden kontrahdilla.

Viime kauden jälkimmäinen puolisko – Rückrunde, niinkuin Bundesliigassa sanotaan – sujui vielä sarjan tavoille oppiessa ja ilman täysosumia. Tällä kaudella Bailey on noussut ryminällä Bundesliigan vaarallisimpien laitahyökkääjien joukkoon. Kaikki merkit ennakoivatkin kaksikymppiselle nuorukaiselle valoisaa tulevaisuutta, mutta kuka hän loppuviimein oikein on?

Adoptiolapsen haave ammattilaisuudesta

Kuuluisa jamaikalainen kirjailija Marlon James kuvasi vuonna 2015 julkaistussa ”A Brief History of Seven Killings” -menestysteoksessaan Jamaikaa melko epätyypilliseen sävyyn. Arvostetun Booker-palkinnon saaneessa kirjassa James maalailee karibialaisvaltion olevan kurja ja mätä maa, kaukana reggae-musiikista ja aurinkorannoista. Kuvauksessa on toki aimo annos itseironiaa, mutta samoin kirjan tavoin myös Kingstonissa vuonna 1997 syntynyt Bailey on tullut tunnetuksi persoonallisesta luonteestaan ja epätyypillisistä ratkaisuistaan matkalla huipulle.

Leverkusen-tähti ehti kokea eri nuorisojoukkueissa pelatessaan paljon vastoinkäymisiä, mutta kohtasi vaikeudet aina pää pystyssä vahvan luonteensa avulla. Myöskään Baileyn lapsuus ei ollut helppo. Hän varttui Cassava Piecessä, joka tunnetaan yhtenä Kingstonin väkivaltaisimmista lähiöistä, jossa elämisen ja arjen sietokyvyn rajoja koeteltiin monen monituista kertaa.

Äitinsä sukunimen säilyttänyt Bailey adoptoitiin nuorena ja hän pelasi lapsuutensa Phoenix All Star Academyn riveissä, jota johti hänen kasvatti-isänsä Craig Butler. Nopeasti Butler huomasi Leonin ja oman biologisen lapsensa Kylen lahjakkuuden, joten isä teki ison päätöksen. Hän lähti lastensa kanssa vuonna 2011 Eurooppaan, tavoitteenaan löytää lupaaville jalkapalloilijoiden aluilleen pelipaikat.

Kovaa peliä Keski-Euroopassa

Ensimmäinen näyttöpaikka tarjoutui Itävallasta, jossa poikia oli arvioimassa entinen Ajaxin ja PSV:n juniorivalmentaja Percy Van Lierop. Keski-Eurooppaan saakka käytännössä pelkissä t-paidassa ja sortseissa tulleet karibialaislahjakkuudet eivät onnistuneet kuitenkaan tekemään vaikutusta koleassa Itävallassa, eikä Leonin ja Kylen kahden viikon koejakso Rapid Wienin riveissä ei tuonut paikkaa joukkueessa. Seura ei suostunut tarjoamaan testijakson päättymisen jälkeen enää majoitusta vaikka näin oli etukäteen suullisesti sovittu, joten ryhmä joutui viettämään yönsä Wienin rautatieasemalla.

Belgialainen KRC Genk huomasi Baileyn potentiaalin, mutta Fifan erittäin tiukat säännökset koskien nuoria pelaajia estivät seuraa tarjoamasta hänelle sopimusta. Isä Craig joutui lähtemään Meksikoon neljäksi kuukaudeksi, jotta hän saisi kikkailtua heille oleskeluluvan Belgiaan. Genk piti tuon ajan huolta Leonista ja Kylestä, jotka olivat nyt virallisesti ilman huoltajaa, laittomina maahantulijoina vieraassa maassa. Isän palatessa myöhemmin takaisin Genk tarjosi hänelle töitä seurasta. Tämä oli ainoa tapa yrittää venyttää Fifan pykäliä.

Kuvio ei toiminut kuitenkaan toivotusti. Kun Belgian työministeriö kuuli asiasta, Genkin seuratilat ratsattiin ja sen seurauksena isä-Butler lapsineen joutuivat lähtemään. Isä yritti vielä päästä Standard Liegen palkkalistoille, mutta sekään ei onnistunut koska miehellä ei ollut työlupaa. Tämän seurauksena he eivät voineet laillisesti oleskella maassa ja joutuivat palaamaan kotimaahansa Jamaikalle.

Sisuuntuneina tästä, he tekivät useita pistokeikkoja Eurooppaan, Butlerin yrittäessä tarjota lapsiaan eri seuroille. Hollannissa oli jo lähellä lykästää, kun isä pääsi neuvotteluyhteyteen legendaarisen Ajaxin kanssa. Leonin ja Kylen siirto kariutui kuitenkin siihen, ettei amsterdamilaisseura uskaltanut ottaa riskiä ympäri Eurooppaa kulkeneiden poikien suhteen. Seura pelkäsi, ettei heiltä löytyisi tarvittavia henkilöpapereita ja asiakirjoja, jotka voisivat tuoda joukkueelle sanktioita.

Sitkeä yritys palkittiin kuitenkin lopulta, kun Leon ja Kyle pääsivät kesällä 2013 slovakialaisen AS Trencinin riveihin. Ajaxin ystävyysseura oli valmis ottamaan vastaan siirrosta mahdollisesti aiheutuvat ongelmat. Seuran manageri Robert Rybnicek yritti järjestää pojille oleskelulupia ja sopimuksia, heidän harjoitellessaan ykkösjoukkueen mukana säännöllisesti. Sopimuksia ei kuitenkaan saatu viimeisteltyä.

Ensimmäinen ammattilaissopimus Genkiin

Kun Bailey vihdoin täytti 18-vuotta, hän kirjoitti sopimuksen belgialaisen Genkin kanssa loppukesästä 2015. Ratkaisu oli helppo, koska Genk oli ainoa paikka joka oli tuntunut kodilta Euroopassa siihen mennessä. Bailey sai näyttöpaikan seuran edustusjoukkueessa, ja sen jälkeen meno on ollut hurjaa. Hän teki suuren vaikutuksen nopeudellaan, pallonkäsittelytaidoillaan sekä valloittavalla persoonallaan.

Heti ensimmäinen kausi Genkissä oli sitten se kauan kaivattu läpimurtosesonki. Hän osui maalipuiden väliin neljästi ja syötti seitsemän osumaa Jupiler Pro liigassa, huipentaen kautensa Vuoden nuoren pelaajan palkintoon keväällä. Saman palkinnon on aikaisemmin voittanut muun muassa Vincent Kompany, Lucas Biglia ja Axel Witsel.

Seuranneella 2016-2017 kaudella Bailey myös teki selväksi, ettei hän ollut pelkkä yhden vuoden ihme. Hän tykitti Europpa-liigan lohkovaiheen otteluissa kaikkiaan neljä maalia ja syötti kaksi, päästen myös Uefan viralliseen tähdistöjoukkueeseen. Jamaikalaisen tekemä osuma Rapid Wienin verkkoon valittiin vielä hieman myöhemmin koko kilpailun hienoimmaksi maaliksi.

Leon Bailey oli Genkin kantava voima kahden seurassa viettämänsä vuoden aikana. Tässä hän maalaa Athletic Bilbaota vastaan Eurooppa Liigan ottelussa marraskuussa 2016. (Kuva: Miguel Tona/All Over Press)

Enää ei tarvinnut puhua koejaksoista tai näyttöpaikoista. Baileyn kyvyt ja talentti oli vihdoin tunnistettu laajalti ympäri Eurooppaa. Kauden tultua puolivälin krouviin tammikuussa 2017, teki tuskaisesti pelannut Leverkusen tarjouksen nuoresta pelaajasta. Nopea toiminta kannatti ja Bailey siirtyi Werkselfin riveihin siirtoikkunan loppuhetkillä 13,5 miljoonalla eurolla. Myös Manchester United ja Chelsea muiden muassa olivat olleet myös nuoren pelaajan perässä

Ei Jamaikan maajoukkueelle

Bailey sai kutsun alle 23-vuotiaiden maajoukkueeseen vuonna 2015, Jamaikan kohdatessa ystävyysottelussa Cayman-saaret. Hän teki debyytissään heti vapaapotkusta maalin, mutta on sittemmin antanut kitkeriä lausuntoja koskien maajoukkue-edustuksia. Hän on kritisoinut Jamaikan jalkapallon tilaa, eikä halua tehdä päätöstä osallistumisestaan maajoukkuefutikseen, ennen kuin maassa olosuhteet jalkapallon suhteen paranevat. Vielä kiusallisemman Jamaikan kannalta asiasta tekee Baileyn antamat kommentit belgialaiselle Het Laatste Nieuws –lehdelle:

– Jos minua pyydettäisiin Belgian maajoukkueeseen, vastaukseni olisi kyllä. Pelaisin mielelläni suurissa turnauksissa ja kohtaisin parhaimpia jalkapalloilijoita. Kaikella kunnioituksella, en usko tämän olevan mahdollista jos pelaisin Jamaikan väreissä, hän sanoi HLN-lehden mukaan.

Bailey ehti viettää Belgiassa kaksi vuotta, joka ei vielä riitä kansalaisuuden saamiseksi. Se vaatisi viiden vuoden keskeytyksettömän oleskelun maassa, joten käytännössä ”helpoin” tapa Baileylle olisi naida Belgian kansalainen saadakseen toisen passin.

Leon Bailey on ollut Bayer Leverkusenin toiseksi paras maalintekijä tällä kaudella. (Kuva: All Over Press)

Viime kevätkaudella Bailey pääsi pelaamaan Leverkusenin paidassa kahdeksassa Bundesliigan ottelussa, tullen jokaisessa vaihtomiehenä peliin. Leverkusen-pomo Völlerin mukaan kyse oli tietoisesta ratkaisusta, jolla haluttiin taata nuorelle tulevaisuuden tähdelle pehmeä lasku uuteen sarjaan. Se on kannattanut, sillä tällä kaudella Bailey on ollut jopa ilmiömäinen. Hän on tehnyt tähän mennessä jo kahdeksan maalia ja tarjoillut syötön viiteen osumaan.

Viime kauden vaikeuksien jälkeen Leverkusen on löytänyt uudestaan menestysreseptin ja lääketehtaan seura onkin Bundesliigassa tällä hetkellä toisena. Leverkusenin tavoin myös Baileyn osakkeet ovat vahvasti nousussa.

Vaikka hän on sanonut keskittyvänsä nyt vain seurajoukkue jalkapalloon, vaikuttaa maajoukkuekuvio kuitenkin jollain tasolla väistämättä tulevaisuuden suunnitelmiin. Saksan on uskottu olevan myös yksi vaihtoehto jota vikkelä laituri pohtii, mutta passin saaminen vaatisi kahdeksan vuoden asumisen maassa. Bailey on myös puhunut halustaan kokeilla siipiään jossain vaiheessa Englannin Valioliigassa, joka taas sulkisi pois hallitsevan maailmanmestarin edustamisen tulevaisuudesssa.

Nuorella miehellä on paljon asioita puntarissa.

Lähteet: Transfermarkt.de, WhoScored.com, Mondofutbol.com, Bundesliga.com 

Artikkelikuva: All Over Press