Takana loistava tulevaisuus – Kevin Grosskreutzin syöksylasku huipulta pohjalle

Kesällä 2014 hän oli osa Saksan maajoukkuetta, Die Mannschaftia, joka voitti maailmanmestaruuden Brasilian kisoissa. Siihen asti hänen uransa oli edennyt tasaisen nousujohteisesti. Vuonna 1988 syntynyt laitapuolustaja on ollut aina intohimoinen Borussia Dortmund-fani ja kausikorttilainen seitsenvuotiaasta saakka. Hän pelasi ensin teininä Dortmundin nuorisojoukkueissa, josta siirtyi täysi-ikäisyyden kynnyksellä Rot-Weiss Ahleniin kasvamaan korkoa. Ahlen, joka sijaitsee parikymmentä kilometriä Dortmundista koilliseen, oli täydellinen paikka ottaa ammattilaisuran ensiaskeleet.

Kesällä 2009 hän palasi Dortmundiin, tullen heti tärkeäksi osaksi  seuran uutta renesanssia, kun Dortmund ylsi kahteen perättäiseen Bundesliigan mestaruuteen kausina 2010-2011 ja 2011-2012. Jälkimmäisellä kaudella seura saavutti vieläpä tuplamestaruuden, kun se voitti myös Saksan cupin. Räiskyvä puolustaja oli ensimmäisestä päivästään saakka aina fanien suurin suosikki. Eikä ihme. Hänhän oli yksi faneista, tehnyt sen mistä moni haaveilee mutta harva pystyy. Ponnistanut seisomakatsomosta kentän puolelle rakastamansa seuran peliasuun. Hän oli helppo samaistumisen kohde sekä virkistävä poikkeus ammattilaisjalkapalloilussa.

Hän on Kevin Grosskreutz. Ja tässä on hänen tarinansa.

Kannattajan mentaliteetti

Toisin kuin Saksan suurimmat metropolit Berliini tai München, Dortmund on selvästi pienempi paikkakunta. Väkiluvultaan kyseessä on suurin piirtein Helsingin kokoinen kaupunki, tarunhohtoisella Ruhrin alueella, jossa jalkapallo on ihmisille kaikki kaikessa. Grosskreutz syntyi ja kasvoi Dortmundin pohjoisosassa, Evingin kaupunginosassa. Hänestä tuli tunnettu hahmo, ja se aiheutti jo varhaisessa vaiheessa ajoittaista päänvaivaa. Ihmiset tunsivat toisensa ja juoruttavaa riitti aina. Myös Grosskreutzista alkoi liikkua monennäköisiä huhuja, joista osassa varmastikin oli totuuden siemen, mutta joukossa oli myös täysin keksittyä palturia jotka olivat saaneet alkunsa lupaavan jalkapalloilijan menestystä kateellisena seuranneilta ihmisiltä.

Alettiin puhua yöelämässä viihtyvästä jalkapalloilijasta ikävään sävyyn. Vuosia sitten kävi niinkin, että Dortmund joutui maksamaan yhden paikallislehden hiljaiseksi, kun seura oli saanut tietoonsa aviisin suunnittelevan kirjoittavansa jutun Grosskreutzin liiallisesta alkoholin käytöstä Rot Weiss Ahlenissa pelatessaan.

Grosskreutz ei ole ikinä sylkenyt lasiin. Hän on aina osannut vaihtaa vapaalle, kun paikka siihen on siunaantunut. Kun Dortmund voitti mestaruuksia, juhli koko kaupunki saavutuksia villisti. Grosskreutz ei ollut poikkeus. Hän juhli fanien kanssa baareissa tuoppeja kilistellen, ollen aina siellä missä bileet olivat suurimmillaan. Tästä johtuen moni nostikin esiin pelaajan huolettoman suhtautumisen alkoholiin. Niin tai näin, hänen suorituksensa kentällä ei silti koskaan tästä kärsinyt.

Lukas Podolski (vas.) ja Kevin Grosskreutz juhlivat maailmanmestaruutta Berliinissä heinäkuussa 2014. Vuotta myöhemmin heistä tuli joukkuekavereita myös seuratasolla, turkkilaisessa Galatasarayssa. (Kuva: Markus Gilliar – Pool /Getty Images)

Dortmundissa Grosskreutz oli jatkuvasti median huomion kohteena ja myös seurahenkilökunta pyrki valvomaan parhaansa mukaan pelaajan käytöstä. Ahlenissa pelatessaan näin ei ollut. Vaikka kovana Dortmund-kannattajana tunnetulla Grosskreutzilla ei ollut tuolloin lupaa käydässä keltamustien peleissä, vietti hän silti paljon aikaa omien Dortmund-faniystäviensä kanssa. Tämä oli osaltaan vaikuttamassa kaikenlaisten juttujen liikkeelle lähtöön.

Grosskreutz oli kirjaimelliseti kannattaja ammattifutarin kehossa. Hän osasi jokaisen laulun jota Westfalenstadionin kannattajapääty hoilasi ja pystyi puhuttelemaan Ultra-kannattajia etunimillä, koska tunsi heidät kaikki. Lisäksi hän ei epäröinyt antaa verbaalista puukko verivihollisen Schalken suuntaan, kun vain paikka siihen tuli.

Tämän vuoksi Grosskreutz nousi seuraikoniksi jo varhain. Hän oli läheinen fanien kanssa ja sen vuoksi miehen ajoittaista holtittomuutta siviilissä katsottiinkin sormien läpi.

Kebab-välikohtaus ja kultasuihku hotellin aulaan

Keväällä 2014 tapahtui ensimmäinen kohuepisodi, kun Kölnin kannattaja nosti syytteen Grosskreutzia vastaan. Grosskreutz oli ollut Kölnissä viettämässä kosteaa iltaa joukkuekaverinsa Julian Schieberin kanssa, kun vastaan tullut Köln-fani oli alkanut huudella pelaajalle. Grosskreutz oli kokenut tilanteen loukkaavana ja provosoitunut. Se mitä sen jälkeen tapahtui, riippuu kertojasta. Kölnin kannattaja syytti Grosskreutzin heittäneen häntä tulisella kebabilla niin, että se oli polttaut silmiä. Dortmund-pelaaja sanoi heittäneensä pikaruoka-annoksensa vain maahan. Vierestä seurannut Schieber vahvisti Dortmund-kollegansa tarinan. Syytteet kariutuivat lopulta.

Myöhemmin samana keväänä hävityn Cup-finaalin jälkeen, Dortmund-valmentaja Jürgen Klopp antoi pelaajilleen luvan lähteä oluelle pettymystä huuhtomaan. Grosskreutz teki työtä käskettyä, ja otti kaksin käsin koko illan ajan Berliinin yössä. Sumuinen ilta loppui lopulta saksalaispelaajan virtsaamiseen berliiniläisen luksushotellin aulaan ja tappeluun hotellin asiakkaan kanssa.

Sitten tuli kesä ja Brasilian MM-kisat. Ja vaikka Grosskreutzille ei peliminuutteja turnauksessa siunaatunut ainuttakaan, unohtuivat kaikki vastoinkäymiset Saksan mentyä sekaisin maailmanmestaruudesta. Ja taas juhlittiin antaumuksella.

Kesällä 2015 Thomas Tuchelin otettua ohjat Dortmundissa, muuttui myös Grosskreutzin tilanne seurassa. Tilastoihin, teknologiaan ja analyyseihin tukeutunut, ”läppäri-valmentajaksikin” ivattu valmentaja ei liiemmin arvostanut taistelevaa laitapelaajaa. Tuchel antoi mieluummin vastuuta samalle pelipaikalle tarjolla olleelle Gonzalo Castrolle kuin huonompikuntoiselle ja epäammattimaisemmalle Grosskreutzille. Tämän vuoksi seurajohto ei kiirehtinyt uuden jatkosopimuksen tarjoamisessa, jota Grosskreutz oli itse kovasti toivonut.

Sen sijaan, että Grosskreutz olisi todistanut arvonsa kesällä harjoituksissa, hän päättikin purkautua tilanteestaan sosiaalisessa mediassa. Mies tykitti Instagramissa täyslaidallisen urheilujohtaja Michael Zorcin ja valmentaja Tuchelin niskaan. Grosskreutz vuodatti joutuneensa sivuutetuksi ja kaltoin kohdelluksi.

 

Man muss ja jedes Mal aufs neue was erklären, weil irgendwas falsch verstanden wird! Natürlich kann es sein , dass ich wechseln werde! Ja, dass kann passieren, aber wenn möchte ich hier vernünftig gehen! Es wurde gefragt, ob einer mit mir wegen meiner Vertragsverlängerung gesprochen hat? Meine Antwort: Seit Wochen hat keiner mehr mit mir gesprochen! Und natürlich bin ich enttäuscht! Ist das selbe , wenn euch einer sagt, darfst nie wieder ins Stadion gehen ! Nicht mehr und nicht weniger!Kann nichts dafür , wenn es falsch rüber kommt! Mein Gott! Ich werde diesen Verein immer im Herzen tragen und ihn lieben ! Bin hier geboren und weißt was Borussia Dortmund bedeutet und dazu gehört Ehrlichkeit! Ich habe mir hier den Allerwertesten aufgerissen , ob als Fan oder Spieler! Das soll ich kaputt reden?! Niemals! Ich werde immer zu den Fans und Borussia Dortmund halten! Egal was in den kommenden Tagen passiert! So, eigentlich wollte ich nichts mehr sagen, aber man muss es ja tun👊💪 Ab jetzt kein Kommentar mehr, bis was feststeht! SGG 🐟

A post shared by Kevin (@fischkreutz) on

Kummallinen väite, sillä juuri Dortmundin seurajohto oli aina ensimmäisenä pelastamassa pelaajaansa eri kohuista.

Senpä vuoksi avautuminen oli viimeinen pisara. Grosskreutzia kehotettiin etsimään uusi seura itselleen. Sellainen löytyikin lopulta elokuussa Turkista ja Galatasarayn riveistä. Ongelmat seurasivat perässä, tällä kertaa tosin syy oli muissa. Galatasaryn johto ei nimittäin ehtinyt toimittaa FIFA:lle tarvittavia siirtopapereita ennen siirtoikkunan umpeutumista, joten Grosskreutz ei päässyt pelaamaan yhtään ottelua syksyn aikana. Koti-ikäväkin vaivasi ja jo tammikuussa 2016 hän siirtyi takaisin Bundesliigaan ja VfB Stuttgartin riveihin.

Fanien suosikiksi myös Stuttgartissa, lopulta leuka rinnassa ulos

Grosskreutz ei ole koskaan ollut varsinainen luonnonlahjakkuus, mutta hän on aina erottunut hirvittävällä työmoraalillaan ja taistelutahdollaan. Sen lisäksi hänen vahvuuksiinsa kuuluu monipuolisuus ja muuntautumiskyky eri tilanteissa, joka sai myös maajoukkuevalmentaja Joachim Löwin ottamaan aikanaan Grosskreutzin joukkueeseensa.

Stuttgartissakin Grosskreutz nousi fanien suosikiksi. Hän antoi aina pelaamalleen logolle kaikkensa ja pyrki rakentamaan ympärilleen yhteenkuuluvuuden tunnetta. Stuttgartin kausi meni lopulta penkin alle ja entinen suurseura putosi kauden päätteeksi 2. Bundesliigaan. Grosskreutz kuitenkin osoitti uskollisuutensa ilmoittamalla nopeasti, ettei aio jättää seuraa putoamisesta huolimatta. Hän halusi olla mukana nostamassa seuraa takaisin pääsarjaan seuraavalla kaudella.

Näin ei ollut oleva, ja viime kausi päättyi Grosskreutzin osalta suunniteltua aiemmin. Yllättäen maaliskuun alussa uutisoitiin hänen saaneen potkut Stuttgartista kentän ulkopuolisten tapahtumien vuoksi. Grosskreutz oli lähtenyt luvatta juhlimaan seuran junioripelaajien kanssa. Iltaan oli mahtunut bordellissa käyntiä ja kiivasta alkoholin nauttimista. Jossain vaiheessa Grosskreutz oli jälleen ajautunut tappeluun ja saanut selkäänsä kunnolla. Tuloksensa ruhjeita päähän, sairaalareissu ja kalossin kuva takapuoleen.

Roolimallina jälleen epäonnistunut Grosskreutz ilmoitti pitämässään lehdistötilaisuudessa kyynelsilmin jättävänsä kaiken jalkapallon elämästään ”toistaiseksi”.

Tämän kauden päätteeksi Bundesliigasta pudonnut Darmstadt tarttui kuitenkin vielä vapaana olleeseeen pelaajaan sopimusta tarjoten. Torsten Fringsin valmentamassa joukkueessa Grosskreutz saa vielä mahdollisuuden. Pelaajan onnistumisesta ei varmasti kukaan pysty antamaan vielä takeita. Varmaa silti on, että fanit tulevat taistelevaa pelaajaa Darmstadtissa jälleen rakastamaan.

Artikkelikuva: Laurence Griffiths/Getty Images