Rämpivä Leverkusen erotti valmentajansa – Joel Pohjanpalolle luvassa peliaikaa?

Bayer Leverkusen ui syvissä vesissä tällä hetkellä. Toissa viikolla se hävisi ensin Mestarien liigan neljännesvälierän kotiottelunsa Atletico Madridille hampaattoman esityksen jälkeen 2–4. Tämä käytännössä sinetöi saksalaisjoukkueen putoamisen kilpailusta jo ennen Atleticon kotikentällä, Estadio Vicente Calderonilla, käytävää toista osaottelua.

Sitä seuranneena viikonloppuna Mainz kävi myös ryöstöretkellä Bundesliigan ottelussa BayArenalla vieden sarjapisteet 2–0-vierasvoitolla.

Viime lauantaina Leverkusen koki todellisen turpasaunan Signal Iduna Parkilla, kun Dortmund nuiji sen maan rakoon tylyin 6–2-lukemin.

Tämä riitti Leverkusenin johtoportaalle, joka vapautti valmentaja Roger Schmidtin tehtävistään sunnuntaina. Uudesta valmentajasta tiedotetaan myöhemmin.

– Ottaen huomioon urheilullisen kehityksemme, olemme tulleet hyvin yksityiskohtaisen analyysin perusteella siihen tulokseen, että Bayer 04 :sen menestyksen ja strategisten tavoitteiden saavuttamiseksi valmentajan erottaminen oli ainoa ratkaisu, toimitusjohtaja Michael Schade kommentoi Leverkusenin kotisivujen tiedotteessa.

Schade kertoi päätöksen olleen vaikea.

– Olen henkilökohtaisesti todella pahoillani tästä, koska meillä on paljosta Rogeria kiittäminen. Hänen ansiostaan ylsimme Mestarien liigan lohkovaiheeseen kolme kertaa, ja lisäksi hän on tehnyt esimerkillistä työtä nuorten pelaajiemme kehittämisessä.

Ero kärkeen kasvoi, ei kaventunut

Leverkusen lähti tähän kauteen, jälleen kerran, kovin odotuksin. Sen piti tosissaan pystyä haastamaan Bayern München sekä Dortmund ja kaventaa eroa sarjan kärkijoukkueisiin.

Toisin kävi. Werkself hävisi kuudesta edellisestä Bundesliigan ottelustaan jopa neljä, ja viimeisin Dortmund-tappio oli sille kaikkiaan jo kauden 11. tappio sarjassa. Koko viime kaudella tappioita tuli kotimaan liigassa yhteensä kymmenen.

Tehdasseura löytyy tällä hetkellä Bundesliigan yhdeksänneltä sijalta, 11 pisteen päästä Mestarien liigan karsintaan oikeuttavasta paikasta. Matka toiseen päähän, putoamiskarsintarajaan, on jo lyhyempi. Sinne on matkaa enää vain seitsemän pistettä.

Schmidt ehti kaivaa itselleen kuoppaa jo pidemmän aikaa, sysäämällä heikot tulokset yksin pelaajiensa niskaan. Hän peräänkuulutti pelaajien vastuuta ja syytti toistuvasti joukkuettaan alavireisesti sujuneesta kaudesta.

Pelitapa ei enää toiminut

Lauantain pelin jälkeen Schmidt piiloutui materiaalierojen taakse, puolustautuessaan rumalta tappiolta.

– Me emme pelanneet huonosti, mutta Dortmundilla on niin paljon hyökkäysvoimaa riveissään. Moni heistä voisi pelata missä Euroopan suurseurassa tahansa, hän sanoi Deutche Wellen mukaan.

Totta, Dortmundin hyökkäys on Bundesliigan eliittiä. Tämä ei silti voinut tulla yllätyksenä Schmidtille. Valmentajan tehtävä on saada joukkue suoriutumaan parhaalla mahdollisella tavalla ja kehittää sille toimiva pelisuunnitelma suhteessa vastustajaan.

Hän itse epäonnistui siinä karulla tavalla.

Schmidt tuli tunnetuksi Leverkusenissa erittäin hyökkäysorientoituneesta pelitavastaan. Pelitapa oli toimiessaan erittäin viihdyttävä, ja Schmidtin miehistössä löytyi kyllä riittävästi henkilökohtaista taitoa tämän toteuttamiseen. Mutta vaihtoehtojakin menestystä hamuavalla joukkueella on oltava. Nyt sitä vastaan on ollut liian helppoa pelata, kuten juuri Dortmund, Atletico sekä jopa Mainz karulla tavalla osoitti.

Mainz tosin osasi hyödyntää Leverkusenin toista akilleen kantapäätä, erikoistilannepelaamista. Sen kummatkin maalit syntyivät erikoistilanteista. Myös Pierre-Emerick Aubameyang osui kahdesti lauantaina erikoistilanteiden jälkitilanteesta. Täysin käsittämätöntä, että Bundesliigan parhaalla maalintekijällä oli niin paljon tilaa ympärillään muutaman metrin päästä maalista.

Kun maailmanluokan hyökkääjä osuu maalipuiden väliin oman luovuutensa ansiosta, on se helppo laittaa vain henkilökohtaisen taituruuden piikkiin. Leverkusen on kuitenkin päästänyt tällä kaudella jo 16 maalia erikoistilanteiden seurauksena. Ja erikoistilannepelaaminen on juuri niitä pelin osa-alueita, joita valmentajan tulee pystyä kehittämään harjoituskentällä.

Myös Schmidtin kokoonpanovalinnat herättivät runsaasti ihmetystä. Joulukuussa kahden vuoden jatkosopimuksen Leverkusenin kanssa tehnyt Joel Pohjanpalo ei ole saanut vastuuta käytännössä lainkaan loukkaantumisestaan toipumisen jälkeen. Syksyllä komeetan lailla otsikoihin noussut suomalaiskärki teki neljä maalia kuudessa ottelussa, mutta mursi syyskuun lopulla jalkapöytänsä ja joutui loppuvuoden ajaksi sivuun.

Joel Pohjanpalo tykitti hattutempun syksyllä kotiottelussa HSV:tä vastaan. (Kuva: AOP)

Dortmund-ottelussa Schmidt jätti avauskokoonpanon ulkopuolelle kovimmat syömähampaansa, kymmenen maalin Javier ”Chicharito” Hernandezin, Julian Brandtin sekä Karim Bellarabin. Sen sijaan 17-vuotias saksalaislupaus Kai Havertz pelasi täydet minuutit kärjessä.

Schmidt tosin vaihtoi Bellarabin kentälle Charles Aranguizin tilalle jo reilun puolen tunnin jälkeen Dortmundin mentyä 2–0-johtoon. Paikatakseen omaa virhettään, kenties?

Kannattajat napit vastakkain seurajohdon kanssa

Schmidt yritti viimeisinä viikkoinaan puhua mustaa valkoiseksi, kehumalla pelistä toiseen joukkueensa peliesityksiä. Tyypillistä käyttäytymistä valmentajalta, joka tuntee paineet niskassaan.

Kannattajien keskuudessa ärtymys kasvoi tasaisesti pelistä ja tappiosta toiseen. Lauantaina Dortmundiin matkanneet Werkself-kannattajat lauloivat valmentajaa kritisoivia lauluja ahkerasti. Eripuraa on ollut myös kotiotteluissa. Leverkusenin Ultras-kannattajat ovat kieltäytyneet tulemasta enää kotipeleihin sen jälkeen, kun seura langetti aiemmin porttikiellon parille kymmenelle Ultralle, näiden kritisoitua johtoporrasta äänekkäästi.

Yksiulotteinen Leverkusen on ollut täysin riippuvainen yksittäisten pelaajien henkilökohtaisista suorituksista. Joukkueena se on alisuorittanut viikosta toiseen.

Mestarien liigassa sille tulee noutaja reilun viikon päästä, mutta Bundesliigassa lääketehtaan seura kohtaa kevään aikana vielä lähes kaikki pahimmat kilpailijansa ensi kauden Mestarien liigan paikkaa silmällä pitäen. Valmentajan vaihdon jälkeen ryhtiliikettä odotetaan, mutta tuleeko se jo liian myöhään?

Ainakin Pohjanpalon kannalta uusi valmentaja tulee olemaan iso mahdollisuus, ei uhka.

Lähteet: Bayer04.de, Deutche Welle