Vahvan alkukauden pelannut Werder Bremen vastannut omaan huutoonsa – Weser-joen varrella unelmoidaan taas Euroopan kentistä

Viaplay LogoBundesliiga-kausi 2018-19 on alkanut räväkästi, seuraa kaikki huippuottelut suorana Viaplay-palvelussa.

KILPAILU: Voita huikea NFL-matka Lontooseen!

Werder Bremen on aloittanut Bundesliiga-kautensa vahvasti, voittaen kolme peliä ja pelaten kaksi tasapeliä. Ennen sarjapelien käynnistymistä, urheilujohtaja Frank Baumann paalutti seuran kunnianhimoisena tavoitteena olevan yltäminen takaisin Euroopan kentille. Vastaanottajasta riippuen ulostuloa pidettiin joko humoristisena tai vähintäänkin liioiteltuna, sillä Bremenin paras sijoitus Bundesliigassa 2010-luvulla on toissakaudella tullut kahdeksas sija. Lisäksi Saksassa on tavattu viime vuosina puhua varsin maltillisesti omista tulostavoitteista, joten Baumannin kommentit olivat sikälikin tervetullut ja raikas tuulahdus perinteiseen jargoniin.

Kuinka Werder Bremen kestää ennakkosuosikin asemansa?

Vaikka syyskausi on vasta polkaistu käyntiin eikä kovinkaan pitkälle meneviä suuntaviivoja kauden suhteen voi vielä piirrellä, on Bremenin pelistä silti nähtävissä jo elementtejä, jotka povaavat myönteisen kehityksen jatkuvan myös tulevaisuudessa. Bayern Münchenin ja Dortmundin lisäksi Werder Bremen on tällä hetkellä ainoa seura, joka on pystynyt säästymään toistaiseksi tappioilta. Vastapainoksi useilla muilla Bundesliiga-paikkakunnilla on revitty hiuksia päästä tahmeiden starttien vuoksi.

Ja kyllä, aivan oikein, edellisellä lauseella viittaan juurikin pahasti alisuorittaneiden Schalken, Leverkusenin ja RB Leipzigin suuntaan.

Werder sitä vastoin pelaa kovalla itseluottamuksella ja sen otteista huokuu, että joukkue uskoo kristallinkirkkaasti omiin mahdollisuuksiinsa tunkeutua sarjan kärkikolmannekseen. Kotikenttä on muodostunut Bremenille melkoiseksi pyhätöksi, sillä vihreävalkoiset ovat pelanneet nyt 16 peräkkäistä Bundesliigan ottelua Weser-Stadionilla ilman tappiota. Tiistai-iltana pelatussa arkikierroksen ottelussa toista vahvasti aloittanutta joukkuetta, Hertha Berliniä, vastaan Bremen pelasi nopeaa ja aloitteellista futista heti aloituspotkusta lähtien ja onnekkaasta avausmaalista huolimatta sen johtoasema oli täysin ansaittu. Päävalmentaja Florian Kohfeldt on kehittänyt pelisysteemin, jossa jokainen pelaaja tietää roolinsa ja jossa jokainen osa-alue toimii täydellisessä balanssissa.

Kivijalkaa on valettu kesän aikana entistä vahvemmaksi. Sijoitus sarjan kärkipäässä kolmantena tuo myös uudenlaisia haasteita, sillä nyt Werda on jo äkkiarvaamatta kohonnut jopa pienimuotoiseksi target-joukkueeksi – ryhmäksi, joka halutaan ehdottomasti kukistaa. Esimerkiksi ensi lauantain vierasotteluun Stuttgartia vastaan bremeniläiset lähtevät ennakkosuosikkina, joka ei todellakaan ole ollut ”Grünn-weissille” tuttua viime vuosilta.

Bremen on jo ennen Kohfeldtia luottanut nuoriin ja persoonallisiin valmentajiin, mutta joutunut siirtämään heidät lopulta syrjään. Tällä kertaa Weser-joen varrella ollaan kirjoittamassa toisenlaista tarinaa.

Evertonista saapunut Davy Klaassen oli Werder Bremenin kesän tärkein hankinta. (Christof Koepsel/Getty Images)

Onnistuneita värväyksiä kentälle ja sen ulkopuolelle

Kaksi vuotta sitten urheilujohtajaksi palkattu Baumann on yksi isoimmista syistä Werder Bremenin tämän hetken myötätuuleen. Hän on selkeyttänyt toimintatapoja seurassa, jota myös reservijoukkueesta viime kaudella nostettu valmentaja Kohfeldt on tukenut varauksetta. Kentän ulkopuolella tapahtuneen kehityksen lisäksi myös Bremenin pelaajamateriaali on entistä vahvempi ja se on auttanut luomaan pohjan kestävälle kehitykselle. Juuri sellaiselle, jota perinteikkäässä seurassa ollaan toivottu jo vuosikausia tapahtuvaksi.

Nuri Sahin saapui siirtoikkunan viime hetkillä Dortmundista ja turkkilainen on ottanut itseoikeutetusti oman paikkansa keskikentän pohjalta. Oli kentällä hän tai Werder-ikoni Philipp Bargfrede, he ovat isossa roolissa tukemassa aikaisemmin joukkueen akilleen kantapäänä pidettyä osa-aluetta: puolustusta. Kun keskikentän pohja on luotettavalla tolalla, luo se Maximilian Eggesteininille ja Davy Klaassenille suurempia mahdollisuuksia toteuttaa itseään hyökkäyssuuntaan. 21-vuotias Eggestein on keskittynyt luomaan maalipaikkoja, kun taas hollantilainen Klaassen orkestroi hieman enemmän klassisemman pelinrakentajan roolissa. Tämän lisäksi käytännössä kaikki Werdan hyökkääjistä kykenevät pudottautumaan alemmas, tehden itseään pelattavaksi yhä aikaisemmassa vaiheessa hyökkäyksiä käynnistettäessä. Alakerrassa Niklas Moisander on kokenut ja arvostettu johtajatyyppi. Suomalaistopparin syöttötarkkuus – varsinkin hyökkäyskolmanneksella –  on ollut tällä kaudella Bundesliigan ehdotonta kärkeä.

Bremenillä on hyvän pelisuunnitelman lisäksi horjumaton usko tekemiseensä. Yksittäisenä detaljina voi nostaa esiin juuri edellisen Hertha-pelin, kun ottelun loppuhetkillä 3-1 johtoasemassa Klaassen taisteli hurjalla asenteella voittaakseen pallon takaisin itselleen ja saadakseen joukkueelleen vielä yhden mahdollisuuden hyökkäykseen. Tuo pieni nyanssi osoitti hienosti sen, kuinka sitoutuneesta ja päättäväisestä ryhmästä nyt on kyse.

Mutta vaikka (lähes) kaikki sitä toivoisi, ei Bayern Münchenia Werder Bremenkään pysty suistamaan tällä kaudella valtaistuimeltaan. Luoteis-Saksassa sijaitseva Bremen sykkii kuitenkin juuri nyt iloisesti ja kaudella 2008-2009 UEFA Cupin (nyk. Eurooppa-Liiga) finaaliin yltänyt ja vuotta myöhemmin toistaiseksi viimeisen Mestarien liiga-visiittinsä tehnyt Werder Bremen saattaa hyvinkin raivata tiensä takaisin Euroopan kentille ensi kaudeksi.

Artikkelikuva: Getty Images