Juonikas Marco Reus ja valmentaja Lucien Favre ovat jälleen yhdessä – kaksikko on nostanut Dortmundin Bundesliigan suurimmaksi mestarisuosikiksi

Viaplay LogoKatso tulikuuma Revierderby FC Schalke 04 - Borussia Dortmund lauantaina klo 16:30 suorana Viaplay-palvelussa!

Pidä tauko jouluvalmisteluista Betsafella – lunasta jopa 800 € edestä ilmaisvetoja ja osallistut 10 000 € arvontaan
 

Läntisessä Saksassa jalkapallohullulla Ruhrin alueella eletään jännittäviä aikoja. Viime kaudella FC Schalke 04 oli alueen ykkösjoukkue alistettuaan pahinta vihollistaan Dortmundia Revierderbyissä ja noustuaan Bayern Münchenin taakse Bundesliigan toiseksi. Tällä kaudella Kuninkaansinisten taival on ollut tahmeaa, kun taas puolestaan Keltamustilla on kulkenut kovaa. Dortmundin menestys on ollut koko joukkueen ansiota, mutta kaksi henkilöä on silti syytä nostaa tapetille.

Valmentaja ja luottopelaaja

Sir Alex Fergusonin ja Paul Scholesin välit tiedettiin läheisiksi kaksikon vaikuttaessa Manchester Unitedissa aikoinaan. Samoin oli Pep Guardiolalla ja Lionel Messillä Barcelonassa. Erikoislaatuinen ja syvä pelaaja-valmentaja suhde on myös tämän kauden Dortmundissa valmentaja Lucien Favrella ja kapteeni Marco Reusilla.

Sveitsiläinen Favre on tehnyt kunniakkaan uran valmentajana. Hän on ehtinyt kerätä kokemusta ja meriittejä niin Hertha Berlinin, Borussia Mönchengladbachin, ranskalaisen Nicen kuin myös sveitsiläisen Young Boysin luotsaamisesta. Nyt hän on nostanut lyhyessä ajassa Borussia Dortmundin Bundesliigan kärkijoukkueeksi, vaikka on painottanut jokaisessa käänteessä projektinsa olevan pahasti keskeneräinen. Apunaan hänellä on saksalaisfutiksen tämän hetken kenties vaarallisin ase, uransa parasta kautta pelaava Reus. 

Loukkaantumisista uransa aikana kohtuuttomasti kärsinyt pelaaja tutustui Favreen jo vuonna 2011, kumpaisenkin heistä vaikuttaessa tuolloin Mönchengladbachissa. Sveitsiläisvalmentaja näki nuoressa pelaajassa potentiaalia ja antoi tälle uransa siihen asti merkittävimmän näytön paikan. Se löi alkutahdit tulevalle. Vuoden yhteistyön jälkeen kaksikon tiet erkanivat kumpaisenkin lähdettyä rakentamaan omia uriaan kuudeksi vuodeksi eri reittejä pitkin.

Tänä kesänä tiet kohtasivat uudelleen ja tulokset ovat jokaisen jalkapalloa seuraavan nähtävillä. Favre ja Reus yhdessä ovat voittava yhdistelmä. Reus on pelannut Favren alaisuudessa nyt 57 peliä. Hän on päässyt avauskokoonpanoon niistä joka ikisessä ja tehnyt tai syöttänyt huimat 54 maalia.

Lucien Favre ja Marco Reus tutustuivat Mönchengladbachissa kaudella 2011-2012.. (Christof Koepsel/Bongarts/Getty Images)

Tilanne ei ole sinänsä ihmeellinen, sillä ei ole poikkeuksellista, että valmentajilla on omat suosikkipelaajansa – sellaiset, joihin he voivat luottaa tilanteessa kuin tilanteessa ja jotka ymmärtävät ja pystyvät toteuttamaan haluttua pelitapaa viikosta toiseen. Tavatonta ei ole myöskään, että tällaiset ”koutsin oikeat kädet” tapaavat nousta kapteenin asemaan joukkueessa. Näin on myös Dortmundissa, jossa Reus on hoitanut kipparin virkaa menestyksekkäästi.

Toimiva linkki valmennuksen ja pelaajiston välillä on ollut avain Dortmundin tehokkaaseen suorittamiseen

Mielenkiintoinen nyanssi Dortmundin tämän kauden peleissä on ollut se, että joukkueen tekemistä Bundesliiga-maaleista liki kaksi kolmannesta on syntynyt ottelun jälkimmäisellä puoliajalla. Joukkueella on resurssit reagoida tehokkaasti kenttätapahtumiin ja kaiken ytimessä on Favre-Reus kaksikon yhteistyö. Yksityiskohtiin panostava valmentaja voi tehdä oleellisia muutoksia taktisiin epäkohtiin, koska pystyy luottamaan joukkueen luottopelaajansa johtamana pystyvän toteuttamaan haluttua suunnitelmaa viheriön puolella.

Favre on tunnettu nimenomaan taktisesta osaamisestaan ja hänen visioidensa toteuttamisessa suuri merkitys on juurikin avainpelaajalla, joka on samalla aaltopituudella ja jolla on intuitiivinen kyky kääntää tasatilanteet ja jopa tappiot voitoiksi. Favrelle tuo pelaaja on Reus. Favre luottaa Reusin kokemukseen, esimerkillisyyteen ja roolimallina toimimiseen. Dortmundin omana kasvattina hänellä on joukkuekavereiden ja kannattajien vankkumaton arvostus. Senpä vuoksi myös valmentajan saapumisen uuteen seuraan oli helppoa. Reus oli avoimesti erittäin tyytyväinen Favren saapumisesta kesällä Signal Iduna Parkille.

– Minulla on ollut urani aikana useita valmentajia, mutta Lucien on todennäköisesti paras kaikista. Gladbachin ajoista on toki kulunut jo useita vuosia, mutta jo tuolloin oli mahtavaa seurata sitä, kuinka tarkasti hän keskittyi pieniin yksityiskohtiin, Reus kertoi viime toukokuussa Saksan palloliiton verkkosivuilla.

Marco Reus pelaa uransa parasta futista tällä hetkellä. (Lars Baron/Bongarts/Getty Images)

Kaudella 2011-2012 Reus pelasi yhden uransa parhaista kausista, tykittäen Mönchengladbachille 18 maalia 32 Bundesliigan ottelussa. Tällä kaudella jälki voi olla vielä tuhoisampaa, sillä kasassa on jo yhdeksän osumaa 13 pelatun pelin jälkeen.

Kuten Ferguson ja Scholes Manchesterissa, Guardiola ja Messi Barcassa, Arsene Wenger ja Thierry Henry Arsenalissa tai Jürgen Klopp ja Mario GötzeRobert Lewandowski duo Dortmundissa, todella usein suuret menestystarinat ovat rakentuneet erilaisten valmentaja-pelaaja suhteiden ansiosta. Jos Dortmund pääsee ensi keväänä seitsemän vuoden tauon jälkeen jälleen käsiksi Bundesliigan mestaruuslautaseen, nousee Favre ja Reus -kaksikko myös näiden legendaaristen parien rinnalle.

Lauantaina pelattava Revierderby Schalkea vastaan on iso koetinkivi Dortmundille. Viime kaudella ”Schwarz-gelbe” menetti kirvelevästi 4-0 johtoaseman omassa kotiottelussaan ja toisessa Veltins Arenalla pelatussa paikallispelissä takkiin tuli selvin 2-0 lukemin. Senpä vuoksi Dortmund ei ole tällä hetkellä Ruhrin ykkösjoukkue. Se on kuitenkin ainoa Bundesliigan joukkue, joka ei ole kohdannut voittaajansa vielä tällä kaudella.

Eikä lauantainakaan Gelsenkirchenissä tappio ole sille vaihtoehto.

Artikkelikuva: Getty Images