Harry Kanea ihaileva HSV:n ihmepoika Jann-Fiete Arp on Saksan kuumin hyökkääjälupaus

Betsafe LogoBetsafe tarjoaa asiakkailleen viikonlopuiksi riskittömän 20 euron mobiilivedon. Katso tarkemmat tiedot ja tartu tarjoukseen tästä!

Vuosi 2017 on ollut hänelle ikimuistoinen. Hän on tänä vuonna ehtinyt voittaa maalipörssit alle 17-vuotiaiden Bundesliigassa sekä saman ikäluokan MM-kisoissa. Viime kesänä hän kieltäytyi Valioliigan jättiläisiin lukeutuvan Chelsean sopimustarjouksesta. Hänet on tunnustettu Saksassa jo virallisesti yhdeksi maan suurimmista lupauksista ja hän on ehtinyt ottaa paikkansa kivikovasta Bundesliigasta, vaikka hän ei ole edes täysi-ikäinen vielä. Hän vertaa itseään idoliinsa, englantilaiseen hyökkääjätähti Harry Kaneen.

Hän on Jann-Fiete Arp, 17-vuotias hyökkääjälupaus Hampurista.

HSV:n oma poika

Arp liittyi Hamburger SV:n riveihin kymmenvuotiaana. Ensimmäisten viiden vuoden aikana hän tykitti niin paljon maaleja eri juniori-ikäluokissa, että Arpin maalinteko potentiaali noteerattiin laajasti jo varhaisessa teini-iässä. Edustusjoukkueen valmentaja Markus Gisdol on hehkuttanut nuorukaista suureksi lahjakkuudeksi, ja hän kutsuikin Arpin HSV:n harjoitusrinkiin mukaan jo viime vuoden marraskuussa, tämän ollessa vasta 16-vuotias.

Vuosi on vierähtänyt, mutta Arpin maalitehtailu on jatkunut entiseen malliin. Hän on ehtinyt tehdä tällä kaudella jo yhdeksän maalia seitsemässä pelaamassaan ottelussa HSV:n alle 19-vuotiaiden joukkueessa. Tämän lisäksi hän on ollut myös maajoukkuepaidassa tehokas, josta kertoo 15 maalia 17 pelissä Saksan alle 17-vuotiaiden joukkueessa.

Syyskuun lopulla Arp pääsi debytoimaan myös Bundesliigassa, HSV:n riveissä.

Arp teki ensimmäisen Bundesliiga-maalinsa lokakuun lopulla Berliinissä Herthaa vastaan, vasta elämänsä toisessa miesten sarjapelissä. 2-1 kavennusmaali ei lopulta tuonut pistettäkään hampurilaisseuralle, mutta vei nuoren hyökkääjän historian kirjoihin. Hänestä tuli ensimmäinen 2000-luvulla syntynyt maalintekijä Bundesliigassa.

Tässä pallo uppoaa maaliin ensimmäisen kerran 2000-luvulla syntyneen pelaajan toimesta Bundesliigan ottelussa. (Kuva: All Over Press)

Valmentaja Gisdol palkitsi Arpin hyvistä otteista ja Berliinin Olympiastadionilla tehdyn maalin myötä hän pääsi avauskokoonpanoon HSV:n seuraavaan kotiotteluun VfB Stuttgartia vastaan. Hampurin Volksparkstadion onkin Arpille sanan varsinaisessa merkityksessä kotikenttä. Sen lisäksi että hän on ollut aina seuran fani, hän myös asuu seuran akatemian tiloissa, aivan stadionin kupeessa.

Kotidebyytti oli kuin satukirjasta. Arp esiintyi kypsästi läpi ottelun, kruunaten iltansa 3-1 osumaan Volksparkstadionin kannattajakatsomon edessä 69.peliminuutilla. Pohjoispäädyn seisomakatsomossa hänkin on ollut kannattamassa rakastamaansa seuraa jo pikkupojasta saakka.

Nyt kannattajat huusivat Arpin nimeä, ottaen nuoren pelaajan omakseen välittömästi.

Idolina Tottenhamin Harry Kane

Viime vuosien aikana on melko harvinaista, että saksalainen jalkapalloilija löytää inspiraatiota Englannista, mutta juuri näin on käynyt Arpin kohdalla. Hän nimittäin ihailee Tottenhamin ja Englannin tähtihyökkääjää Kanea ylitse muiden.

– Hän pelaa juuri niinkuin minä haluan pelata. Kane on nopea ja taitava sekä pallon kanssa että ilman. Häntä on vaikea pysäyttää, koska hän pystyy ratkaisemaan omalla panoksellaan pelejä missä vaiheessa tahansa, Arp on kertonut brittiläisen BBC-Sports:in mukaan.

Kahdella pelaajalla on muutakin yhteistä kuin pelkkä pelipaikka. Arpin tavoin myös Kane on käynyt läpi Tottenhamin juniori-ikäluokat ennen murtautumistaan Valioliiga-seuran riveihin. Kolmessa vuodessa Kane on pystynyt tekemään sen, mistä jokainen nuori futari haaveilee. Nousemaan suurseuran parhaaksi maalintekijäksi ja maajoukkueen ykköshyökkääjäksi. Ei siis ihme että 17-vuotias saksalainen katsoo Kanea ylöspäin. Arpin kohdalla puheet miesten maajoukkueesta, Die Mannschaftista, ovat ehkä vielä liian varhaisia, mutta joka tapauksessa hänet on jo noteerattu ympäri Saksan maata.

Uusi supertähti

Syyskuussa Arp voitti kultamitalin alle 17-vuotiaiden kategoriassa Fritz Walterin nimeä kantavassa palkitsemistilaisuudessa. Huomionosoituksen perimmäisenä tarkoituksena on tunnistaa saksalaisen jalkapalloilun tulevaisuuden tähtiä. Pala arvometallia ei tietenkään takaa yksinään menestystä, mutta antaa osviittaa siitä mitä saattaa olla luvassa. Aikaisempia palkinnon saajia ovat olleet muun muassa Toni Kroos, Manuel Neuer, Mario Götze ja Emre Can.

Arpin palkitseminen ei ollut ihme, sillä hän oli ehtinyt loistamaan juniorisarjoissa niin kansallisella kuin myös kansainväliselläkin tasolla. Alle 17-vuotiaiden Bundesliigassa Arp voitti maalipörssin, tehtyään 26 maalia 21 pelissä. Kesäkuussa hän teki Saksan paidassa alle 17-vuotiaiden EM-kisoissa kaksi hattutemppua ja kaikkiaan seitsemän maalia turnauksessa. Lokakuussa hän oli samaisen ikäluokan MM-kisoissa Saksan paras maalintekijä.

Eipä siis ihme, että Chelsea tarjosi Arpille sopimusta kesällä. Hän ei kuitenkaan tarttunut houkutukseen, vaan päätti kylmän viileästi jäädä HSV:hen kehittymään.

– Ei olisi ollut mitään järkeä lähteä Chelseaan 17-vuotiaana. En ole saavuttanut käytännössä mitään ammattilaisfutiksessa vielä. Olisi ollut järjetöntä lähteä ulkomaille ja jättää kaikki muu taakse. Riski olisi ollut vain liian suuri, Arp kertoi viime elokuussa saksalaiselle Bild-lehdelle.

Myös Real Madridin, Juventuksen sekä Arsenalin on kerrottu myös tarkkailevan nuorta pelaajaa intensiivisesti, mutta arkiset realiteetit pitävät Arpin jalat tiukasti maassa. Hän käy jalkapallon ohella arkipäivisin myös koulua kuten kuka tahansa ikäisensä, ja pitää tärkeimpänä tavoitteenaan läpäistä viimeinen kouluvuosi hyvin arvosanoin. Sen lisäksi tehtävälistalla myös ajokortin hankkiminen.

HSV on kohdannut myös poikkeuksellisia tilanteita Arpin alaikäisyyden takia. Saksan laki nimittäin rajaa alle 18-vuotiaiden työnteon tiukasti aamukuuden ja iltakahdeksan väliselle ajalle. Tämän viikonlopun ottelukierroksen käynnistävä perjantai-illan peli Freiburgia vastaan alkaa vasta kello 20:30 Saksan aikaa, joten seura joutui hakemaan poikkeuslupaa viranomaisilta, jotta Arp pystyisi lähtemään vierasotteluun mukaan. Viranomaisilta löytyi kuitenkin pelisilmää ja HSV:n poikeuslupa-anomus hyväksyttiin.

Ennakkotietojen mukaan kaksi maalia viidessä Bundesliigan pelissä tehnyt ihmepoika on avauskokoonpanossa illalla Freiburgin Schwarzwald Stadionilla ja valmiina uusiin mainetekoihin Rothosenin etulinjassa.

Lähteet: Tranfersmarkt, Bild, BBC, Bundesliga.com

Artikkelikuva: All Over Press

Betsafe tarjoaa asiakkailleen viikonlopuiksi riskittömän 20 euron mobiilivedon. Katso tarkemmat tiedot ja tartu tarjoukseen tästä!