RB Leipzigin ja Evertonin köydenveto Ademola Lookmanista tuo keskikesään lisäviihdettä – palaako nuori englantilaislupaus Bundesliigaan?

Viaplay LogoKatso Bundesliigaa alkavalla Viaplay-palvelusta!

Bundesliigan ristiriitaisimman seuran, RB Leipzigin, urheilutoimenjohtajana ja samaan aikaan myös valmentajana toimivan Ralf Rangnickin päivät ovat tällä hetkellä poikkeuksellisen kiireisiä. Tuplaroolin tulevalle kaudelle itselleen sorvanneella saksalaisella on haastava paikka saada Leipzigin joukkue iskukykyiseksi, jotta Bundesliigassa kaksi kautta viihtynyt energiajuomayhtiön seura olisi kärkikastin joukkue myös vuoden päästä, jolloin Hoffenheimin nuoren valmentajavelho Julian Nagelsmannin on määrä astua Die Roten Bullenin puikkoihin. 

Heinäkuu vaihtuu kohta elokuuksi, joten myös Rangnickin toimistossa on kriittiset ajat menossa. Jo aiemmin julkaistun, vuoden päästä voimaan astuvan Nagelsmannin siirron lisäksi Leipzig on myös vahvistanut pelaajaryhmäänsä alkavalle kaudelle. Ranskalaispuolustaja Nordi Mukiele, uruguaylaispakki Marcelo Saracchi ja brasilialaiskärki Matheus Cunha siirtyivät nyt kesällä itäsaksalaisjoukkueeseen.

Yksi kaivattu nimi uusien sopimusten listalta kuitenkin vielä puuttuu. Kyseessä on lahjakas englantilaisnuori Ademola Lookman.

Uhkakuvista ja ennakkoasenteista huolimatta Lookmanin viime kauden visiitti Bundesliigaan oli onnistunut

20-vuotias Lookman saapui lainasopimuksella viime tammikuussa monen yllätykseksi Bundesliigaan Leipzigin riveihin Evertonista. Hän oli mukana voittamassa viime kesänä Etelä-Koreassa Englannin paidassa nuorten maailmanmestaruutta, mutta ei onnistunut murtautumaan Valioliigassa avauskokoonpanon pelaajaksi. Se ei estänyt liverpoolilaisseuraa vielä tuolloin luotsannutta Sam Allardycea haukkumasta pelaajan ratkaisua typeräksi ja itsepäiseksi. Valmentajan mielestä Lookman ei saisi peliaikaa riittävästi Saksassa, noustakseen seuraavalle tasolle pelaajana.

Nyt jälkikäteen on helppo todeta, että Allardycen kommentit eivät jääneet hänen ainoiksi virheikseen viime kaudella, sillä kokenut valmentaja sai lähtöpassit kauden päätteeksi.

Ademola Lookman ja muuta nuoret maailmanmestarit Prinssi Williamin kanssa.  (Chris Jackson – WPA Pool/Getty Images)

Lookman astui näyttävästi esiin Bundesliiga-viheriöille. Hän osui heti debyyttiottelussaan, tultuaan vaihdosta sisään ja tehden viime hetkillä voittomaalin kotiottelussa Mönchengladbachia vastaan. Tästä huolimatta siirtyminen Valioliigasta Saksaan ei sujunut täysin ongelmitta, sillä vaikka Lookman sai peliminuutteja useassa ottelussa, hän nousi vakituiseksi avauskokoonpanon pelaajaksi vasta kevään aikana. 

Eniten arvostelua Lookman sai Ralpf Hasenhüttlin johtamalta valmennusryhmältä. Nigerialaisjuuret omaava englantilainen ei täysin tuntunut sisäistävän saksalaiselle jalkapallokulttuurille ominaista korkeaa taktista vaatimustasoa, jota jokaiselta pelaajalta odotetaan. Lookmanin puolustukseksi voi silti todeta, että hän pystyi ottamaan ison askeleen Leipzigissä. Englannin Championshipissa lainapelaajana tahkonneesta teinistä kasvoi Euroopan top-5 sarjassa säännöllisesti pelaava ammattilainen.

Lookman nousi Leipzigissä avauskokoonpanon pelaajaksi viidellä viimeisellä Bundesliigan kierroksella, seuran taisteltua kiivaasti Mestarien liiga-paikkaan oikeuttavista sijoituksista. Hänen loppukaudesta iskemät neljä maalia ja kolme maalisyöttöä eivät kuitenkaan lopulta riittäneet pitämään Leipzigiä neljän parhaan joukossa, vaan nuori seura joutuu tyytymään alkavalla kaudella Eurooppa-liigan tuomiin haasteisiin.

Everton vai Leipzig – kumpi pystyy viemään pidemmän korren?

Tulevaa kautta ajatellen Leipzig haluaisikin ehdottomasti Lookmanin mukaan ja osaksi seuran pitkän tähtäimen suunnitelmaa. Everton on kuitenkin viimeistään nyt lainadiilin päättymisen jälkeen  ymmärtänyt takaisin Englantiin palanneen pelaajansa potentiaalin. Kun vielä viime tammikuussa Lookmanin markkina-arvo oli Transfermarkt-sivuston mukaan seitsemän miljoonaa euro, on hyvät otteet Saksassa nostaneet pelaajan arvon parissa kuukaudessa jo 12 miljoonaan euroon. Senpä vuoksi Everton onkin suhtautunut melkolailla vastahakoisesti Leipzigin kosiskeluihin.

Sen sijaan Toffees-leirissä toivotaan, että hyökkäävä keskikenttäpelaaja lopettaisi haikailun ja sitoutuisi Evertoniin. Seura ylsi kahdeksanneksi kovassa Valioliigassa viime kaudella ja se on aloittanut uuden ajanjakson tuoreen valmentajansa Marco Silvan alaisuudessa. Portugalilaiskäskijä on tehnyt selväksi, että haluaisi  U20-maailmanmestarin jäävän Evertoniin.

Evertonilta löytyy iranilaistaustaista rahaa, jonka turvin se on suunnittelemassa merkittäviä investointeja pelaajaryhmäänsä. Siitäkin huolimatta Lookman on laskettu mukaan seuran tulevaisuuden suunnitelmiin. Tammikuussa 2017 8.8 miljoonalla eurolla Charltonista hankittu talentti on kuitenkin pelannut Evertonin paidassa yhteensä vain 439 minuuttia.

Tämän on yksi keskeisimmistä syistä sille, miksi Lookman on itse kertonut haluavansa palata Saksaan. Peliaikaa on odotettavissa paljon enemmän ja sen myötä uranäkymät olisivat paremmat. Everton on jo ehtinyt hylätä 14 miljoonan ja 16 miljoonan euron tarjoukset ja se haluaa Leipzigiltä 20 miljoonaa nuoresta pelaajastaan. Red Bull-konserni on haastava vastinpari neuvotteluissa, eikä sille tuottaisi minkäänlaisia ongelmia maksaa kyseistä 20 miljoonaa haluamastaan pelaajasta. 

Kumpikin osapuoli on ymmärtänyt pelaajan arvon. Lookman vahvistaisi vuoren varmasti RB Leipzigiä, mutta hän olisi myös käyttökelpoinen pala Toffees-miehistössä ensi kaudella. Sen vuoksi ei ole ihme, että Everton on pistänyt kovan kovaa vastaan. Mutta koska Lookman itse haluaisi jatkaa Bundesliigassa, lienee vain ajan kysymys, milloin ja millä ehdoilla sopimus Leipzigiin saadaan sorvattua.

Vahvan laiturin, joka kykenee repimäään puolustuslinjoja rikki ja joka pystyy tekemään yllättäviä ratkaisua hyökkäyskolmanneksella, Saksassa jatkaminen olisi Leipzigin ensi kauden menestyksen kannalta iso asia. Varsinkin, mikäli seuran yksi suurimmista tähdistä oleva Emil Forsberg vaihtaa maisemaa vielä ennen elokuun viimeistä päivää. 

Jäämme seuraamaan köydenvetoa.