Reeperbahnilla toivotaan jälleen parasta ja pelätään pahinta – FC St. Pauli yrittää välttää viime kauden vuoristoradan

Viime kaudella St. Pauli vältti putoamisuhan vasta viime metreillä. Nyt Olaf Jansenin valmentamalla joukkueella on aikomuksena suoriutua paremmin viikonloppuna alkavasta 2.Bundesliiga-kaudesta.

Perjantai-iltana Saksan todellinen kulttijoukkue, Suomessakin yllättävää suosiota nauttiva, Hampurin St. Pauli aloittaa sarjakautensa VfL Bochumin vieraana jännittävissä tunnelmissa.

Viime kausi meni hampurilaisilta totaalisesti penkin alle. Joukkue ajautui heti pelien alettua sivuraiteille ja se vietti koko syyskauden tiukasti sarjan hännillä. Kevään ryhtiliikkeen ansiosta sarjapaikka säilyi ja joukkue ylsi lopulta jopa seitsemännelle sijalle. Muutamasta uudesta hankinnasta huolimatta joukkue on pysynyt melko lailla samana kuin viime kaudella. Viime kaudella apuvalmentajana toiminut Jansen pääsee aloittamaan nyt päävalmentajana.

Viime kausi yhtä vuoristorataa

Toissa kaudella, 2015-2016,  St. Pauli ylsi vastoin odotuksia jopa neljännelle sijalle. Tämän vuoksi viime kauteen lähdettäessä odotukset Reeperbahnilla olivatkin tavallista korkeammalla. Pilvilinnat romahtivat kuitenkin karusti heti alkumetreillä. Kausi alkoi tappiolla VfB Stuttgartia vastaan, ja häviöt seurasivat toisiaan. Joukkue voitti ensimmäisestä 15 pelistään vain yhden ainoan jääden 2.Bundesliigan pahnan pohjimmaiseksi. Seurajohdossa riitti kuitenkin uskoa paremmasta, jonka ansiosta päävalmentajana toiminut Ewald Lienen sai pitää pestinsä. Päätös osoittautui oikeaksi ja merkkejä paremmasta alkoi näkyä syyskauden loppuhetkillä. St. Pauli pelasi joulukuun ilman tappioita ja sama trendi jatkui sarjan jälkimmäisellä puoliskolla. Joukkue ei hävinnyt kevätkaudella kuin kolme ottelua.

Kuusi voittoa viimeisestä seitsemästä pelistä karisti putoamispeikon ja toi St. Paulille lopulta seitsemännen sijan. Vire oli kova. Jos ottaa mittariksi viime joulukuun ja toukokuun välisen ajan, vain Bundesliigaan nousseilla Stuttgartilla ja Hannoverilla oli parempi rekordi.

Vaihtuvuus vähäistä

Kentän puolella vaihtuvuutta on ollut vähän. Dynamo Dresdeniin siirtynyt entinen kapteeni Sören Gonther on kesän ainoa merkittävä lähtijä. Kapteenin virkaa nyt alkavalla kaudella hoitaa Bernd Nehrig, Lasse Sobiechin toimiessa varakipparina. Ex-kapteenin jättämää aukkoa puolustuksessa. Eittämättä seurajohdon tärkein onnistuminen oli laitahyökkääjänä loistaneen turkkilaisen Cenk Sahinin nimen saaminen vakituiseen sopimuspaperiin, laina-ajan päätteeksi. SC Freiburgista lainassa olleen norjalaisen Mats Möller Daehlin lainasopimusta jatkettiin myös kesän aikana.

Norjan maajoukkuekalustoon kuuluva Mats Möller Daehli pelaa Millerntorilla myös ensi kauden ajan. (Kuva: Jamie McDonald/Getty Images)

Isoimmat muutokset St. Paulissa tapahtuivat kentän ulkopuolella. Valmentaja Lienen jätti virkansa siirtyäkseen teknisen johtajan paikalle ja Jansenin otettua seuraavan stepin kakkosmiehestä päävalmentajan paikalle. Vaikka Jansenilla on rutkasti kokemusta valmentamisesta, tämä on 50-vuotiaalle saksalaiselle vasta toinen kerta kunnollisessa päävalmentajan pestissä. Edellinen virka Dresdenin valmentajana kaudella 2013-2014 päättyi katkeraan putoamiseen.

Jansenin ensimmäinen tavoite lieneekin varmasti välttää St. Paulin viime kauden kaltainen vuoristorata.

Kesän harjoituskausi toi ikävän takaiskun, mutta myös toiveita menestyksestä

Kesän harjoituskauden alettu, St. Pauli kärsi miltei heti ensimmäisen ison takaiskunsa kun japanilainen Ryo Miyaichi rikkoi polven ristisiteensä pahasti. Laitalinkki ei tule pelaamaan useaan kuukauteen ruskeapaidoissa. Toisaalta, Miyaichi on kärsinyt muutenkin lukuisista eri vammoista saavuttuaan Arsenalista pari vuotta sitten, että ehkä hänen poissaolo ei tule näkymään merkittävästi. Joukkue kun on tottunut pelaamaan ilman taitavaa japanilaista.

Harkkapeleissä St. Paulilla on kulkenut hienosti. Joukkue voitti jokaisen kauteen valmistavan ottelunsa joten itseluottamusboosti lienee ainakin taattu. Poimintoina mainittakoon 2-1 voitto Werder Bremenistä ja 11-0 ilotulitus alasarjajoukkue Buxtehuder SV:tä vastaan.

Nyt alkavalla kaudella kaksi St. Paulin avainpelaajaa ovat viime kaudellakin loistaneet Aziz Bouhaddouz ja Sahin. Marokkolainen Bouhaddouz oli 2.Bundesliigan neljänneksi paras maalintekijä 15 osumallaan. Nihkeän alun jälkeen myös Sahin oli todellinen riesa vastustajien puolustuksille viime kaudella ja valmentaja Jansen varmasti odottaa mieheltä entistä vahvempaa panosta tällä kaudella.

Nehrig sekä Christopher Buchtmann rytmittänevät joukkueen keskikenttää hyvin mutta puolustuksesta löytyy tälläkin kaudella kysymysmerkkejä. Viime kaudella kesti pitkään ennen kuin Lienen sai puolustuslinjan kunnolliseen balanssiin. Jääkin nähtäväksi, pystyvätkö topparipariksi kaavaillut Sobiech ja Schoppenhauer johtamaan uskottavasti St. Paulin puolustusta.

Vaikeita pelejä heti alkuun

Otteluohjelman puolesta St. Paulin alkuohjelma ei voisi olla paljon haastavampi. Joukkue avaa kauden perjantaina Bochumin vieraana illan ainoassa ottelussa. Kotiavaus Millerntorilla on Dresdeniä vastaan kymmenen päivää myöhemmin. Sen jälkeen tiedossa on cup-reissu Paderbornin vieraaksi ja sarjapelit Bundesliigasta pudonnutta Darmstadtia sekä vahvana alkukauden joukkueena tunnettua Heidenheimia vastaan. Myös Ingolstadt, toinen viime kaudella Bundesliigassa pelannut seura, asettuu kulttiseuraa vastaan aikaisessa vaiheessa.

St. Paulin ehdoton vahvuus on pieni vaihtuvuus pelaajistossa. Silti joukkueen arvioiminen on vaikeaa, eikä sen iskukyvystä ota kukaan selvää. Sillä on venymiskykyä, mutta myös taitoa tyriä lahjakkaasti. Vielä joitain kuukausia sitten St. Pauli oli 2.Bundesliigan häntäpäässä. Toisaalta se keräsi kevään 2017 aikana hurjat 34 pistettä ollen sarjan tehokkaimpia joukkueita. Kontrasteja löytyy.

St. Pauli ei tule olemaan missään nimessä sarjan suurimpia suosikkeja, mutta siitä huolimatta joukkueelle mikä tahansa voi olla mahdollista. Niin hyvässä kuin pahassa. Se tekee seurasta mielenkiintoisen.

Artikkelikuva: All Over Press