Schalke 04 kriisin partaalla

Bundesliigakausi Saksassa on lähtenyt vauhdikkaasti käyntiin. Gelsenkirchenin ylpeydelle Schalke 04:lle syksy on kuitenkin ollut tuskien taival. Viisi tappiota yhtä monesta ottelusta on surkea saldo rajusti uudistuneelle, ja kovin tavoittein kauteen lähteneelle seuralle.

Haaveet kaatuu

Bundesliigaa on pelattu nyt viisi ottelukierrosta. Bayern München on ottanut odotetusti paikkansa sarjan kärjestä puhtaalla pelillä, Dortmundin seuratessa sen vanavedessä toisena. Yllätyksiäkin on nähty. Näihin laskettaneen muun muassa Kölnin, Frankfurtin sekä sarjanousija Leipzigin pirteät startit. Kaikkien ennakko-odotusten vastaisesti Schalke 04 on ajautunut sarjan jumboksi. Perinteinen suurseura on jo miltei kriisissä, vaikka kausi ei ole ehtinyt edes lokakuulle saakka.

Viime kaudella Schalke taisteli sarjan kärjen tuntumassa viimeisille kierroksille asti, jääden lopulta vain hiuksen hienosti Mestarien liigan karsintapaikkaan oikeuttavasta neljännestä sijasta. Tämä johti valmentaja Andre Breitenreiterin lähtöpasseihin. Myös Horst Heldt jätti seuran urheilutoimenjohtajan pestin. Kuninkaansinisiin uudeksi urheilupuolen päälliköksi saapui Mainzissa hyvää jälkeä tehnyt Christian Heidel, joka palkkasi ensitöikseen uudeksi valmentajaksi Markus Weinzierlin Augsburgin peräsimestä.

Schalke-leirissä oltiin aktiivisia kesän siirtomarkkinoilla. Muun muassa Benjamin Stambouli (PSG), Coke (Sevilla) sekä peräti 22,5 miljoonalla eurolla Baselista tullut Breel Embolo olivat värväyksiä, jotka saivat odotukset nousemaan Gelsenkirchenissä.

Hyvin menneiden harjoituspelien jälkeen Schalke kuitenkin aloitti sarjakautensa 1-0 tappiolla Frankfurtin vieraana. Toisella kierroksella kotiavauksessa Bayern Münchenia vastaan takkiin tuli 0-2 hyvästä esityksestä huolimatta. Tätä seuranneet viikot toivat vielä häviöt Hertha Berlinille, 1.FC Kölnille sekä nyt viimeisimpänä viime sunnuntaina Hoffenheimille. Viisi tappiota yhtä monesta ottelusta takaa Bundesliigan viimeisen sijan.

Schalken verkkoon on tehty nyt 10 maalia Bundesliigassa, keskimäärin kaksi peliä kohden. Se on liikaa maalinteko-ongelmista kärsivälle joukkueelle. Ruhrilaiset onnistuivat maalinteossa vasta kauden neljännessä pelissään. Toinen, ja toistaiseksi viimeisin, tuli sunnuntain Hoffenheim-kamppailussa.

Mitä tekee Christian Heidel?

Tuore urheiluntoimenjohtaja Heidel on kiusallisen vaikeassa tilanteessa. Seuralla on pitkä ja surullisenkuuluisa historia lyhytjänteisestä tempoilusta ja varsinkin Kuninkaansinisten kannattajat ovat kärsimättömiä ja herkästi vaatimassa muutoksia. Saksalaismedioissa ja Schalke-fanien keskuudessa on jo alettu kyseenalaistamaan Weinzierlin kykyä ja kompetenssia toimia seuran käskijänä.

Heidel kuitenkin valikoitui nykyiseen pestiinsä nimenomaan sen takia, koska miehellä tiedettiin olevan kykyä tuoda pitkäjänteisyyden, jatkuvuuden ja seesteisyyden kulttuuria Schalkeen. Juuri niitä arvoja joita seuralta on tähän saakka puuttunut. Olisiko hän antamassa potkut palkkaamalleen valmentajalle jo kauden tässä vaiheessa?

On periaatteessa käsittämätöntä, että Schalkella on vielä pistetili avaamatta. Se on luonut paljon maalipaikkoja otteluissaan ja pystynyt kontrolloimaan pelitapahtumia. Silti se on luisunut tappioon jokaisessa pelissään. Viime kevään hyvän vireen jälkeen tätä ei todellakaan osattu Gelsenkirchenissä odottaa. Ei varsinkaan, koska joukkue vahvistui kesällä entisestään. Vaikka viisi kierrosta on vasta takana, ero kärkeen on kasvanut jo hälyttävän suureksi. Pelkästään euroopan kentille oikeuttaviin sijoituksiin on matkaa jo kymmenen pistettä. Toki kautta on vielä 29 kierrosta jäljellä, mutta tällä hetkellä esimerkiksi sarjan alempaan kastiin ennakoidut Köln ja RB Leipzig painavat vahvassa myötätuulessa joten kirittävää todella riittää.

Tuskaa Schalke-kannattajien keskuudessa lisää luonnollisesti verivihollisen Dortmundin loistovire. Keltamustat ovat 16:lla osumallaan sarjan eniten maaleja tehnyt joukkue ja myös sen sijoitus sarjakakkosena on täysin päinvastainen Schalkeen verrattuna.

41-vuotias Schalke-valmentaja Weinzierl on nuori ja meriiteiltään vielä varsin kokematon. Käskijän kykyä saada joukkueensa takaisin raiteilleen koetellaan nyt toden teolla. Schalkella olisi huima potentiaali olemassa. Seuralla on valtava fanipohja, iso moderni stadion, merkittävä markkina-arvo ja mikä parasta – yksi Saksan parhaimmista junioriakatemioista joka tuottaa laadukkaita pelaajia vuosittain. Seuran pitäisi pystyä hyödyntämään resurssinsa paremmin.

Uhka vai mahdollisuus?

Schalke kohtaa ensi sunnuntaina sarjan neljäntenä olevan Mönchengladbachiin kotonaan Veltins Arenalla. Voitto omien kannattajien edessä saattaisi tuoda tarvittavan sykäyksen uudelle alulle ja nousulle. Tappio nuijisi joukkueen vieläkin syvemmälle kuoppaan. Ottelu onkin eräänlainen vedenjakaja Schalken kaudelle. Käsitteleekö se tilanteen uhkana vai mahdollisuutena. Valmentaja Weinzierl tietää Schalken historian  ja levottoman seurajohdon kyvyn nopeisiin ratkaisuihin. Hän tuntee paineet niskassaan.

Kuukauden päästä pelataan Ruhrin derby Dortmundia vastaan. Ennen sitä kurssin on käännyttävä.

Seuraa Bundesliigaa läpi kauden kattavasti Eurosport Player -palvelusta.

Kansikuva: All Over Press