Saksalaisseurojen katseet kohdistuneet Englantiin – Bundesliiga tarjoaa monelle nuorelle brittilupaukselle upean mahdollisuuden läpimurtoon

Betsafe Logo10 € ILMAINEN NBA-LIVEVETO – Hae omasi ja katso matsit suorana Betsafella

Jadon Sancho on yksi tämän hetken mielenkiintoisimmista puheenaiheista Bundesliigassa. Manchester Citystä kesällä 7,8 miljoonalla eurolla siirtynyt vasta 17-vuotias englantilainen on pystynyt murtautumaan jo Borussia Dortmundin avauskokoonpanoon. Potkut saaneen Peter Boszin tilalle palkattu entinen Köln-valmentaja Peter Stöger teki rohkean ratkaisun nostamalla tällä hetkellä vielä alaikäisen nuorukaisen mukaan miesten peleihin. Sancho on kokemattomuudestaan huolimatta esiintynyt edukseen.

Mistä on kyse? Näkeekö Dortmund-käskijä Stöger nuoressa britissä jotain sellaista, mitä briljantti City-luotsi Pep Guardiola taas ei näe? Ajatuskudelmaa voi viedä vieläkin pidemmälle. Mitä sellaista Borussia Mönchengladbachin Dieter Hecking näkee Reece Oxfordissa, jota West Ham ei tunnu huomaavan? Taikka mitä RB Leipzig näki Oliver Burkessa, kun se tarjosi puolitoista vuotta sitten skotille mahdollisuutta näyttää osaamistaan Bundesliigassa, samaan aikaan kun Valioliigaseurat eivät halunneet tarttua Nottingham Forestissa loistaneeseen nuoreen lupaukseen?

Kenties typerät retoriset kysymykset eivät edes tarvitse vastauksia.

Bundesliiga on melkoisen kauan ollut tunnettu siitä, että seurat antavat saksalaislupauksille verrattain paljon näyttömahdollisuuksia. Viime aikoina on ollut havaittavissa katseiden kääntymistä entistä enemmän myös Englannin suuntaan.

Valioliiga on kiistatta maailman rikkain, parhaiten markkinoitu ja valovoimaisin jalkapallosarja, mutta sen globaalin markkinan myötä mukaan on tullut myös joitain epäedullisia sivujuonteita. Kilpailu on äärimmäisen kovaa ja sarjan managerit joutuvat elämään erityisen suurennuslasin alla ja kestämään jatkuvaa painetta. Kun vielä rahaa on käytettävissä ylenpalttiset määrät, nopeiden tulosten saaminen on ajanut monessa seurassa pitkäjänteisen pelaajakehityksen edelle.

Saksalaisen jalkapallon yksi vihattu äpärälapsi, RB Leipzig, nousi viime kaudeksi Bundesliigaan ja oli heti yksi sarjan suurimmista yllätyksistä. Pohjattoman kassan omaava itäsaksalaisseura ei ole kuitenkaan lähtenyt hassaamaan varojaan harkitsemattomasti. Seura on hankkinut riveihinsä monia nuoria pelaajia, joista yhtenä kirkkaimmin tuikkii hyökkääjä Timo Werner. Ralph Hasenhüttlin valmennuksessa kärkimies on pystynyt nostamaan tasoaan niin paljon, että saksalainen on yksi potentiaalisimmista vaihtoehdoista jopa Die Mannschaftin MM-kisajoukkueen ykköshyökkääjäksi ensi kesänä Venäjällä. Werner on vasta 21-vuotias, mutta tunkeutunut vakuuttavasti Joachim Löwin miehistöön. Olisiko hän saanut samanlaisia mahdollisuuksia läpimurtoon esimerkiksi Manchester Unitedissa tai Chelseassa, jos hän olisi englantilainen?

Tilastojen perusteella voi sanoa, että tuskinpa. Euroopan jalkapalloliitto Uefan tekemän tutkimuksen mukaan jopa yli kaksi kolmannesta (69,2%) Valioliigan pelaajasta on syntynyt muualla kuin Englannissa. Luku on selkeästi Euroopan suurin. Toisena on Kyproksen liiga jopa 12% pienemmällä lukemalla. Suurista sarjoista Italian Serie A:ssa ulkomaalaisten pelaajien osuus oli tilastossa 55,5% ja Bundesliigan 49,2%.

Bundesliiga vetää Englannista puoleensa lupauksia, Valioliiga vie Saksasta tähdiksi jalostuneet yksilöt

Englantilaislähtöisten pelaajien määrä Bundesliigassa on kasvamassa. Dortmundin Sancho on viimeisin useista. Ryan Kent vaihtoi Liverpoolin SC Freiburgiin. Kaylen Hinds vaihtoi Arsenalin VfL Wolfsburgiin.

Toki myös toiseen suuntaan on liikettä. Emre Can siirtyi Bayer Leverkusenista Liverpooliin ja Leroy Sane FC Schalkesta Manchester Cityyn. Saksalaispelaajien virta Valioliigaan on silti merkittävästi vähentynyt ja ne pelaajat ketkä ovat Englantiin siirtyneet, ovat olleet jo kehittyneitä, kokonaisvaltaisesti sarjan vaatimuksiin valmiita yksilöitä. Mutkia suoriksi vedellen, likainen työ pelaajan nostamiseksi huipputasolle on tehty jo aiemmin.

Englannilla on tällä hetkellä huimasti talenttia junioreissaan. Maa voitti Intiassa viime lokakuussa alle 17-vuotiaiden maailmanmestaruuden, kaadettuaan Espanjan finaalissa komeasti 5-2 lukemin. Tästä mestarijoukkueesta vain Sancho on saanut mahdollisuuden näyttää osaamistaan pääsarjatasolla.

Valioliigassa liikkuvat jättimäiset rahavirrat ovat tuoneet managereille paineita voittaa viikonlopusta toiseen ja pienemmätkin seurat tekevät kaikkensa pysyäkseen sarjassa. Nuoret, kokemattomat pelaajat istuvat kovin huonosti tähän yhtälöön.

Nuorilla pelaajilla on tietysti taipumusta tehdä virheitä herkemmin, mutta vastaavasti he myös oppivat niistä nopeasti, jos saavat tilaisuuden. Näin on käynyt aikaisemmin muun muassa Steven Gerrardin, Frank Lampardin ja Wayne Rooneyn kohdalla, jotka kaikki saivat mahdollisuutensa jo varhaisella iällä. Tällä hetkellä viimeisimmät englantilaispelaajat, jotka ovat lyöneet läpi herkässä iässä ovat tulleet Southamptonin ja Tottenhemin akatemioista. Molemmat seurat ovat rakentaneet vakuuttavan junioripelaajien kehityspolun, jotka ovat alkaneet kantaa hedelmää.

Todennäköisesti muiden eurooppalaisseurojen menestyminen nuorten kehittämisen saralla johtuu puhtaasti televisiointioikeuksista tulevien miljoonien puutteesta. Valioliigaseuroilla on mahdollisuus tuhlata karmeita summia valmiisiin tähtipelaajiin, joka on paljon nopeampi tapa tulokseen tekoon ja sitä myöten suositumpi tapa jatkuvan tarkkailun alla elävien managereiden keskuudessa.

Mönchengladbachin Reece Oxford kamppailee pallosta Leverkusenin Leon Baileyn kanssa Saksan Cupin ottelussa. (Kuva: All Over Press)

Aiemmin mainitut nuorukaiset, Freiburgissa pelannut Kent ja Mönchengladbachin Oxford, palasivat kumpainenkin nyt laina-ajan jälkeen vuoden vaihteessa emoseuroihinsa. Kent jatkoi matkaansa heti Liverpoolista uudelle lainalle Bristol Cityyn, jossa pääsi tositoimiin Manchester Cityä vastaan liigacupin ottelussa. Oxford pelasi tammikuussa kahdessa FA-Cupin pelissä ja yhdessä Valioliigan ottelussa West Hamin paidassa. 19-vuotias keskikenttäpelaaja teki kuitenkin nopeasti selväksi, että haluaa takaisin Saksaan. Hammersia valmentava David Moyes joutui vastentahtoisesti luopumaan pelaajasta, kun seurat pääsivät siirtorajan loppuhetkillä sopuun uudesta, kauden loppuun saakka kestävästä lainasopimuksesta Mönchengladbachiin.

Mitä ikinä lähitulevaisuus tuokaan tullessaan Bundesliigalle, niin varmaa on ainakin että englantilaispelaajat kiinnostavat Saksassa jatkossakin. Nähtäväksi jää, tipahteleeko Englannin nuorten mestarijoukkueesta lähitulevaisuudessa vielä lisää pelaajia Saksaan tavoittelemaan nostetta uralleen.

Lähteet: Transfermarkt, Sky Sports

Artikkelikuva: Getty Images