Brassipuolustaja Naldon kauppaaminen AS Monacoon voi osoittautua vielä virheliikkeeksi Schalkelle – Bundesliiga-legenda hyvästeli Saksan viheriöt 14 vuoden jälkeen

Viaplay LogoBundesliiga-kausi 2018-19 on jännittävämpi kuin vuosiin, seuraa kaikki huippuottelut suorina lähetyksinä Viaplay-palvelussa.

358 Bundesliiga ottelua. 46 tehtyä maalia. Lukuisia päällä tehtyjä osumia kulmapotkuista, lukuisia tulisia vapaapotkuja verkon perukoille. Saksan futissarjojen talvitauon aikana 36-vuotias brasilialaispuolustaja Ronaldo Aparecido Rodrigues, tuttavallisemmin Naldo, sanoi hyvästit Bundesliigalle ja siirtyi Ranskan Ligue 1:ssä tahkoavaan AS Monacon riveihin. Schalkessa viimeiset kaksi ja puoli vuotta viettänyt Naldo saapui Bundesliigaan ja Werder Bremenin sotisopaan jo vuonna 2005 ja ehti pelata maassa huipputasolla kaikkiaan 14 vuoden ajan.

Aika aikaa kutakin, nyt veteraanipelaaja kääntää uuden lehden urallaan.

Brassilegenda ei enää tällä kaudella saanut yhtä isoa roolia Schalken riveissä kuin mitä erinomaisen edelliskauden perusteella olisi saattanut odottaa. Hän pääsi syyskauden aikana avauskokoonpanoon vain seitsemän kertaa Bundesliigassa, mikä oli vastuuseen tottuneelle profiilipakille poikkeuksellista. Tämä oli yksi niistä syistä, miksi hän päätti vielä vaihtaa maisemaa.

Alkukauden tappioputki vei paikan avauskokoonpanossa

Viisi tappiota viidessä ensimmäisessä sarjapelissä ja vaivaiset 18 pistettä 17 ottelusta oli kaikkea muuta mitä Gelsenkirchenissä oltiin odotettu fantastisesti sujuneen viimekauden jälkeen. Kaudella 2017-2018 valmentaja Domenico Tedescon joukkue yllätti kaikki kirimällä Bundesliigan toiseksi Bayern Münchenin perään. Kuluvalla kaudella on ollut tahmeaa. Tällä hetkellä sijoitus sarjassa on 13. ja ero Mestarien liigaan oikeuttavaan paikkaan on jopa 13 pistettä.

Surkeat tulokset alleviivaavat sitä, että Tedesco ei ole onnistunut kehittämään riittävästi joukkueensa pelitapaa viime kaudesta. Viime kaudella tähdet olivat gelsenkirheniläisten kannalta oikeassa asennossa. Schalken voitto-ottelut olivat useimmiten pienten marginaalien pelejä ja yksi syy miksi joukkue ylsi niin korkealle sarjataulukossa oli se, että muut Bundesliigan kärkijoukkueiksi povatut joukkueet alisuorittivat.

Viime kauden kohokohta: Naldo tuo Schalken tasoihin, Kuninkaansinisten kirittyä neljän maalin takaa tasoihin Dortmundia vastaan Signal Iduna Parkilla. (Alex Grimm/Bongarts/Getty Images)

Tälle kaudelle Tedesco pyrki muuttamaan joukkueensa peliä poispäin tuloskeskeisestä ajattelutavasta. Sen johdosta pääkäskijä lähti kauteen optimistisesti 3-5-2 muodostelmalla, jossa puolustuslinja oli rakennettu Naldon ja viime kesänä tulleen Salif Sanen ympärille. Ongelmaksi muodostui se, että joukkueen pelitapa oli opiskeltu vastustajien toimesta tehokkaasti ja Kuninkaansiniset saivatkin yllättäen selkäänsä neljässä ensimmäisessä pelissä.

Kauden viidenteen sarjapeliin Tedesco muutti systeemiään ja sen johdosta Naldo menetti ensimmäisen kerran avauskokoonpanon paikkansa, kun Schalke lähti vierasotteluun Freiburgia vastaan neljän puolustajan linjalla. Freiburgin Schwarzwald-Stadionilta tuli jälleen tappio, mutta kuudennella kierroksella Mainzia vastaan irtosi vihdoin kauden ensimmäinen voitto. Pienimmällä mahdollisella marginaalilla tullut 1-0 voitto irtosi 4-4-2 ryhmityksellä – ja taas ilman Naldoa.

Halutun tuloksen myötä Tedescolle kävi entistä selvemmäksi, että neljän alakerta olisi avain onneen. Niinpä Schalke lähti Mestarien liigan otteluun Lokomotovia vastaan ja sarjapeliin Fortuna Düsseldorfia vastaan neljän miehen alakerralla. Tuloksena kummastakin pelistä voitto ja näihin peleihin myös Naldo pääsi takaisin avauskokoonpanoon.

Kahdeksannella ottelukierroksella Schalke kohtasi kotonaan Werder Bremenin. Kentällä nähtiin kapteenin nauhaa entistä seuraansa vastaan kantanut Naldo. Tuon lokakuisen ottelun jälkeen brasilialainen ei päässyt kuitenkaan enää pelaavaan kokoonpanoon kuin kertaalleen, joulukuun puolivälissä Augsburgia vastaan. 1-1 tasapeliin päättynyt vieraspeli jäi sitten Naldon uran viimeiseksi esiintymiseksi Bundesliigassa.

Thierry Henry ja AS Monaco tuli kuvioihin otollisella hetkellä

Viime kesänä – hyvissä ajoin ennen kuluvan kauden alkua – Naldo pidensi sopimustaan Schalken kanssa. Hänet nähtiin tuolloin tärkeänä palasena Tedescon palapelissä ja se sai miehen allekirjoittamaan kesään 2020 saakka kestävän jatkosopimuksen.

Veteraanipelaaja oli ottanut henkisen johtajan roolin joukkueessa. Iästään huolimatta hän pelasi vielä viime kaudella joka ikisen minuutin Bundesliigassa ja oli tärkeä hahmo Schalken menestyksessä. Hän teki muun muassa 4-4 tasoitusmaalin Dortmundia vastaan klassikoksi nousseessa Revierderbyssä syksyllä 2017. Kaiken kaikkiaan maaleja syntyi kauden aikana seitsemän, millä brasilialainen sivusi omaa henkilökohtaista ennätystään.

Tällä kaudella Naldo joutui seuraamaan yhä useampaa peliä vaihtopenkin puolelta. (Alex Grimm/Bongarts/Getty Images)

Kaikesta tästä huolimatta Tedescon visiossa ei enää löytynytkään entiselle luottomiehelle roolia, ja puolustaja oli pakotettu kääntämään katseensa toisaalle, vaikka oli kotiutunut hienosti Gelsenkirchenin kaivoskaupunkiin. Monacossa vaikuttava Arsenal-legenda Thierry Henry sai puhuttua Naldon ympäri ja siirto ruhtinaskunnan jalkapalloylpeyden riveihin vietiin maaliin nopealla aikataululla.

Monacon nuori joukkue saa Naldon saapumisen myötä erittäin hyvän ja kokeneen puolustuksen tukipilarin. Vuonna 2004 Mestarien liigan finaaliin yltänyt seura on tällä hetkellä vaikeassa putoamiskurimuksessa. Ranskan pääsarjan toiseksi viimeisenä majailevan Monacon päävalmentaja Henry saa brasilialaisesta tuekseen luotettavan ja paljon nähneen pelaajan.

Löytääkö Schalke leveyttä takalinjoilleen vielä tammikuun siirtoikkunassa?

Mutta entäpä Schalke? Saattaa hyvin olla, että juuri kokemuksen puute osoittautuu myös saksalaisseuran akilleen kantapääksi kevätkauden käynnistyttyä ensi viikonloppuna. Naldo oli pelatessaan yksi koko sarjan parhaimpia ja luotettavimpia puolustajia. Eintracht Frankfurtin David Abrahamin ohella hän oli varsinkin kaksinkamppailuissa Bundesliigan paras puolustaja. Kokemuksen lisäksi Schalkelta uupuu nyt entistä enemmän laatua puolustuksesta. Tuo laatu, jota Tedesco piti vakan alla vaihtopenkillä suurimman osan koko Hinrundesta, loistaa nyt kokonaan poissaolollaan kauden jälkimmäisellä puoliskolla.

On ihme, jos Schalke ei reagoi tilanteeseen tässä siirtoikkunassa. Laatupuolustajan hankkiminen tammikuussa on kuitenkin todella haastavaa, varsinkin kun on tiedossa sekin, että urheilujohtaja Christian Heidelin on kerrottu olevan myös uuden hyökkääjän perässä. Se miten seura ratkaisee tilanteen ja kuinka sillä riittää rahat kahteen isoon hankintaan jää nähtäväksi.

Jotain olisi kuitenkin tehtävä, sillä panokset ovat Kuninkaansinisillä keväällä valtavat. Siitä pitää huolen Bundesliigan lisäksi myös Mestarien liigan kiireet.

Artikkelikuva: Getty Images