Talvimestaruuden varmistanut Borussia Dortmund on ollut Bundesliigan tämän kauden paras joukkue – siitä huolimatta Lucien Favren ryhmällä on vielä varaa kehittyä entisestään

Viaplay LogoBundesliiga-kausi 2018-19 on täydessä vauhdissa, seuraa kaikki huippuottelut suorina lähetyksinä Viaplay-palvelussa.

Borussia Dortmundin viime lauantai-illan sarjaottelu Werder Bremeniä vastaan ei ollut keltamustille helppo, mutta marraskuussa pelatun Der Klassikerin ohella se oli varmasti syyskauden tärkein. Alun maalikarkeloiden jälkeen isännät joutuivat toisella puoliajalla taistelemaan toden teolla pitääkseen hankalat bremeniläisvieraansa maalin päässä ja varmistaakseen tärkeät kolme pistettä.

Tärkeät siksikin, että juuri nuo kolme pistettä varmistivat Dortmundille voiton lisäksi epävirallisen Talvimestaruuden, ”Herbstmeisterschaftin”.

Bundesliigan ensimmäistä puoliskoa on jäljellä vielä kaksi kierrosta, ennen kuin sarja vetäytyy jouluaaton aattona kuukauden mittaiselle talvitauolle. Sarjakärki-Dortmundilla on kaulaa toisena ja kolmantena olevaan Mönchengladbachiin ja Bayern Müncheniin yhdeksän pistettä ja johto pitää Rückrunden, kevätkauden, alkamiseen saakka.

Paco Alcacerin hankinta oli suoranainen ryöstö Barcelonasta

Dortmund on ollut koko kauden ajan Bundesliigan paras joukkue. Se on esittänyt tälläkin kaudella tyylilleen uskollisesti näyttävää, rohkeaa ja avointa jalkapalloa, eikä sarjataulukon kärkisijaa voi pitää missään määrin vääränä. Barcelonasta hankittu Paco Alcacer on tykittänyt hirmutehot, vaikka on tullut useimmissa peleissä vaihtopelaajana peliin mukaan. Jossain vaiheessa syksyä hätäisimmät kyseenalaistivat jo espanjalaisen kyvyn tehdä yhtä vakuuttavasti tulosta avauskokoonpanon pelaajan roolissa. Viime viikonloppuna tuli kuitenkin taas osoitetuksi se, kuinka paljon parempi joukkue Dortmund on silloin kun Alcacer on kentällä mukana, espanjalaiskärjen oltua kentän paras pelaaja Bremeniä vastaan.

Dortmundin seurajohdolta 25-vuotiaan Alcacerin kiinnittäminen pysyvällä sopimuksella saksalaisseuraan oli erinomaista bisnestä. 23 miljoonaa euroa oli pilkkahinta siitä mitä Dortmund on saanut vastineeksi. Alcacer johtaa Bundesliigan maalipörssiä 11 osumallaan ja hän on tarvinnut yhteen maaliin keskimäärin vain 40 minuuttia aikaa. 

Paco Alcacer on Bundesliigan paras maalintekijä tällä hetkellä. (Dean Mouhtaropoulos/Bongarts/Getty Images)

Hyvistä tuloksista huolimatta Dortmundilla on vielä kehittymisvaraa

Vaikka Dortmundin yhdeksän pisteen kaula on varsin oikeutettu nähtyihin otteisiin peilattuna, on Lucien Favren luotsaama ryhmä silti vielä rakennusvaiheessa ja joukkue on vasta matkalla parhaimpaansa. Puolustus on ollut ruhrilaisten haavoittuvin osa. Abdou Diallo oli helisemässä jälleen lauantaina useampaan otteeseen, eikä ranskalaisen yhteistyö topparikollega Manuel Akanjin kanssa ole vielä hioutunut huippuunsa. Oletettavasti kaksikko löytänee vielä yhteisen sävelen, kunhan saa enemmän yhteisiä kokemuksia. Laitapakeista lupaava Achraf Hakimi täytti vasta 20 vuotta ja häntä tasapainottaa yhdeksättä kauttaan Dortmundissa uurastava veteraani Lukasz Piszczek. Maalivahtiosasto herättää myös kysymysmerkkejä. Sveitsiläismaalivahti Roman Burki on parhaimmillaan erittäin hyvä veräjänvartija, mutta hänellä on ollut tapana haparoida aika ajoin pahasti.

Thomas Delaney ja Axel Witsel ovat BVB:n pelinrakentelun keskeiset palaset, mutta uusina pelaajina hekin tarvitsevat ehkä vielä lisää aikaa sisäistääkseen roolinsa ja monipuolistaakseen pallollista peliään, varsinkin niissä peleissä joissa Dortmund ei kykene syystä tai toisesta ottamaan hallintaa itselleen. 

Liukasliikkeinen Jadon Sancho on myös Englannin maajoukkueen tulevaisuuden tähtipelaaja, mikäli säästyy loukkaantumisilta. (Matthias Hangst/Bongarts/Getty Images)

Jo viime kaudella väläytellyt Jadon Sancho on noussut tämän kauden aikana supervaihtomiehestä avauskokoonpanon pelaajaksi, vaikka nuorella englantilaisella ei ole ikää kuin vasta 18-vuotta. Teknisesti taitava laitapelaaja osallistuu aktiivisesti pelinrakenteluun ja on nopeutensa ansiosta äärimmäisen vaarallinen pelaaja. Sanchon markkina-arvo on ehtinyt kohota jo kymmenkertaiseksi lyhyessä ajassa ja hänellä on valtava potentiaali kehittyä entistä kokonaisvaltaisemmaksi pelaajaksi. Tällä hetkellä isoin kysymys kuuluukin, kuinka pitkään urheilutoimenjohtaja Hans-Joachim Watzke pystyy pitämään kultakimpaleen joukkueessaan. 

Lucien Favre – kapellimestari

Siinä missä Dortmundin joukkue on uusi, on tuore kasvo seurassa myös joukkueen valmentaja Favre. Viime kauden tietynlaisen päämäärättömyyden ja turbulenssin jälkeen kesällä Signal Iduna Parkille saapunut 61-vuotias sveitsiläisluotsi on ottanut ohjat vakuuttavalla tavalla. Hän on saanut myytyä ansiokkaasti joukkueelleen ajatuksen, että Dortmund todella pelaa vain ottelun kerrallaan. Se ei mieti isoa kuvaa, saati ensi kevättä. Joukkueen fokus on kokoajan seuraavassa ottelussa, joka on sille aina kauden tärkein, oli vastassa kuka tahansa. Belgialaistaituri Witseliltä kysyttiin Deutche Wellen haastattelussa lauantain pelin jälkeen, että miltä talvimestaruus tuntuu. Vastaus oli paljon puhuva:

– Se ei merkitse mitään, me emme ole oikeita mestareita. Meillä on seuraavat pelit tiistaina ja perjantaina. Luvassa on siis kaksi finaalia, meidän on keskityttävä niihin.

Dortmund on Bundesliigan ainoa joukkue, joka on pysynyt voittamattomana tähän saakka. Ennen taukoa edessä on vielä ottelut Düsseldorfia ja Mönchengladbachia vastaan. Varsinkin jälkimmäinen näistä tulee olemaan mestaruustaistelun kannalta huipputärkeä ottelu ja se tulee piirtämään suuntaviivat myös keväälle.

Kaudella 2010-2011 Dortmund oli edellisen kerran sarjan kärjessä talvitauolle lähdettäessä. Seuranneena keväänä seura voitti ensimmäisen kahdesta perättäisestä Bundesliiga-mestaruudestaan. Saksan pääsarjan yksi ominaispiirre ja hienous on siinä, että syys- ja kevätkaudella joukkueiden voimasuhteissa tapahtuu usein dramaattisia keikahduksia. Aina joku syksyllä loistanut joukkue romahtaa vuoden vaihteen jälkeen ja vastaavasti aina joku toinen ryhmä löytää ylimääräisen vaihteen ja kipuaa sarjataulukossa pohjalta ylös. 

Tällä kaudella Dortmund on pelannut kuin mestari ensimmäisestä kierroksesta asti, vaikka yksikään pelaajista ei sitä ole ääneen sanonut. Eikä tarvitsekaan, sillä kaikki sen näkevät. Favren joukkue etenee vain ottelun kerrallaan.

Tulos tulee sen myötä. 

Artikkelikuva: Getty Images

Pidä tauko jouluvalmisteluista Betsafella – lunasta jopa 800 € edestä ilmaisvetoja ja osallistut 10 000 € arvontaan