Werder Bremen ja Davy Klaassen voivat osoittautua täydelliseksi pariksi toisilleen

Viaplay LogoKatso Bundesliigaa alkavalla kaudella Viaplay-palvelusta!

Luoteis-Saksan jalkapalloylpeys Werder Bremen menetti aiemmin kesällä yhden tärkeimmistä pelaajistaan, kun tanskalainen keskikenttämies Thomas Delaney siirtyi Dortmundiin. Karismaattisen johtohahmonsa menettänyt Werder on metsästänyt paikkaajaa ja sellainen löytyikin, kun seura ilmoitti hankkineensa Valioliigan Evertonista keskikenttämies Davy Klaassenin.

25-vuotias hollantilainen siirtyi vihreävalkoisiin 13,5 miljoonan euron siirtosummalla. Mahdollisten lisäbonusten myötä summa saattaa kasvaa 15 miljoonaan saakka jonka johdosta Hollannin maajoukkuepelaajasta tulikin seuran kaikkien aikojen kallein pelaaja. Sen myötä odotuksetkin ovat kohtullisen korkealla. Klaassenin hankinta on samanaikaisesti iso mahdollisuus Bremenille, mutta vastaavasti myös merkittävä riski.

Werder sai Delaneysta 20 miljoonaa euroa, joka paloi nyt suurilta osin Klaasseniin. Toisin kuin perinteinen box-to-box pelaaja Delaney, Klaassen on enemmän klassisempi kymppipaikan pelaaja. Hän ei siis suoraan täytä tanskalaisen saappaita kutospaikan pelaajana, mutta on vastaavasti suurempi voimavara hyökkäyspäässä.

Viime vuosi Evertonin paidassa oli vaikea

Viime kausi Evertonissa oli kaikkea muuta kuin onnistunut. Klaassen siirtyi vuosi sitten liverpoolilaisseuraan, mutta peliaika Valioliigassa jäi lopulta todella vähäiseksi. Hän pelasi vain 249 minuuttia seitsemässä Valioliigan ottelussa ja 243 minuuttia viidessä Eurooppa-liigan kamppailussa. 

Kausi oli iso pettymys Amsterdamin Ajaxin kasvatille, jota pidettiin vielä ennen Evertoniin siirtymistään yhtenä Euroopan lupaavimmista pelintekijöistä. Kaudella 2016-2017 Eredivisiessä Klaassen tykitti 14 maalia ja antoi kymmenen maalisyöttöä 33 pelissään. Hän oli isossa roolissa joukkueessa, joka jyräsi myös europeleissä aina Eurooppa-liigan finaaliin saakka.

Jokin meni pieleen kuitenkin Luoteis-Englannissa. Klaassen on hyvän työmoraalin omaava nöyrä ammattilainen ja hän oli pidetty Toffees-kannattajien keskuudessa, mutta riittävän fyysisyyden puuttuminen saattoi osoittauta kohtalokkaaksi, eikä valmentaja Ronald Koeman lopulta löytänyt hänelle oikeata roolia.

Vaikean alkukauden johdosta Koeman sai pakata tavaransa jo lokakuussa Sam Allardycen tieltä. Vanhan koulukunnan englantilaisvalmentaja on ennenkin raahattu paikalle, kun on ilmennyt tarvetta vakauttaa räpiköiviä seuroja, mutta kokeneen luotsin vahvuuksiin ei varsinaisesti kuulu nuorten ja nousevien lupausten kehittäminen. Sen sijaan Big-Sam keskittyi ryhmänsä kokeneeseen kaartiin, jonka vuoksi lahjakkuudet kuten Ademola Lookman tai uusi tulokas Klaassen eivät millään tahtoneet löytää paikkaansa. 

Vaikka Allardycen onnistuikin nostaa Everton lopulta kuudenneksi, oli Klaassenin aika Goodison Parkilla tullut päätökseensä. Koti-ikävästä kärsinyt hollantilainen oli yksi niistä pelaajista jotka halusivat vaihtaa kesän aikana maisemaa huolimatta siitä, että Everton ilmoitti portugalilaisen Marco Silvan saapuvan Allardycen tilalle. 

Davy Klaassen oli mukana häviämässä Ajaxin paidassa Eurooppa-liigan finaalia Tukholmassa Manchester Unitedia vastaan. (Dean Mouhtaropoulos/Getty Images)

Werder Bremen tarjosi uuden mahdollisuuden

Bremen on tullut tutuksi vuosien saatossa seurana, joka on erikoistunut laskusuhdanteessa olevien pelaajien henkiin herättämisessä. 1990-luvulla itävaltalainen pelintekijä Andreas Herzog toimi kapellimestarina Bremenissä. 2003-2004 kaudella ranskalainen Johan Micoud johdatti Werderin Bundesliigan mestariksi ja kausina 2006-2009 brasilialainen Diego Ribas da Cunha – tuttavallisemmin Diego – pelasi Bremenissä. 

Varsinkin juuri Micoud ja Diego saivat pelastettua hiipumassa olleet uransa Werder Bremenin riveissä. Micoud saapui Saksaan Italian Parmasta, missä peliaika oli ollut kortilla. Bremenissä hän sai paljon vastuuta ja sen myötä tuli myös rutkasti onnistumisia.

Diego tuli Portugalin Portosta vuonna 2006. Werderissä brassi iski 38 maalia 11 maalisyöttöä 84 pelaamassaan pelissä, jonka seurauksena hän teki itsestään tavoitellun keskikenttämiehen siirtomarkkinoilla. Tosin, lähdettyään Bremenistä 2009, hän ei lopulta kuitenkaan onnistunut täysin vastaamaan kasvaneisiin odotuksiin. Maininnan arvoinen on myös Schalke-kasvatti Mesut Özil, joka pelasi itsenä suuren yleisön tietoisuuteen juuri Bremenissä. Hyvät otteet avasivat ovet sittemmin Real Madridiin ja Arsenaliin.

Myös bremeniläisseuralle itselleen siirto oli tärkeä, sillä ennätyssumman myötä se antoi kannattajilleen ja sidosryhmilleen selkeän viestin, että Werder on nyt todella taistelemassa paikasta takaisin sarjan ylemään keskikastiin ja jopa Euroopan kentille, putoamiskamppailun sijaan.

Klaassenin saapumisen myötä Bremenissä on ollut aihetta toiveikkuuteen uuden Bundesliiga-kauden alla. Joukkue on kiehtova ja se on vahvistunut kesän aikana. Martin Harnik ja Yuya Osako saapuivat tuomaan hyökkäystehoja Hannoverista ja Kölnistä. Nuori offensiivinen ruotsalaispuolustaja Felix Bejimo saapui Djurgårdenista ja lahjakas keskikenttäpelaaja Kevin Möhwals Nürnbergista.

Uudet hankinnnat lisäävät jo ennestään hyökkäysvoimaisen joukkueen tulivoimaa. Werderin päävalmentaja Florian Kohfeldtin tyyliin kuuluu hyökkäävän jalkapallo ja Klaassenille on tarjolla keskeinen rooli sen toteuttamisessa. Vaikka hollantilaishankinta oli Werder Bremenin mittapuulla jätti-investointi, voi se osoittautua seuralle hyvinkin arvokkaaksi vielä tulevaisuudessa.