Kommentti: Jupp Heynckes on helppo ja hyvä valinta Bayern Münchenille

Faneille.com LogoFaneille.com – Urheilumedian Zlatan.

Viimeisen viikon päivät on Saksassa futiksen ympärillä kohistu jälleen Bayern Münchenista. Carlo Ancelotti sai lähteä suurseuran peräsimestä Mestarien liigassa tulleen murheellisen PSG-tappion jälkeen ja siitä hetkestä lähtien italialaisen veteraanivalmentajan seuraajan arvuuttelu on käynyt kiivaana.

Parhaana ja loogisimpana vaihtoehtona on pidetty Hoffenhemissa tällä hetkellä vaikuttavan Julian Nagelsmannin siirtymistä Müncheniin kauden jälkeen. Onhan Saksan vuoden valmentaja syntyjään münchenilainen ja ollut kiinnostunut FC Bayernin valmentamisesta jo kauan. Thomas Tuchelin ja Luis Enriquen nimet ovat pyörineet myös huhuissa, mietittäessä välitöntä korvaajaa Ancelottille.

Arvuuttelulle saatiin ainakin osittainen päätepiste torstaina, kun saksalaislehti Bild uutisoi Jupp Heynckesin palaavan tuttuun seuraan takaisin, jo neljännen kerran. Asiaa ei tosin ole vielä tätä kirjoitettaessa seuran itsensä puolelta vahvistettu, mutta sinetin uutiselle odotetaan tulevan pian.

Bayernin kannattajat muistavat vanhaa sotaratsua lämmöllä. Heynckes on legenda. Mestari. Pyhimys, jonka edellinen valmentajapesti vuonna 2013 päättyi triplaan, Bayern Münchenin voitettua Bundesliigan, Mestarien liigan sekä Saksan cupin.

Epävirallisten medialähteiden mukaan Uli Hoeness ja Karl-Heinz Rummenigge neuvottelivat ensin Tuchelin kanssa pestistä, pääsemättä lopulta kuitenkaan yhteisymmärrykseen. Heynckesin palkkaaminen tuli tämän jälkeen pöydälle. Kokenut luotsi ei ole ensimmäistä kertaa korvaamassa kesken kauden potkut saanutta valmentajaa. Vuonna 2009 temperamenttinen Heynckes otti ohjat Bayernissa kauden loppuhetkillä, Jürgen Klinsmannin saatua lähtöpassit värikkäiden vaiheiden jälkeen. Tuolloin münchenilaiset kahmivat 13 pistettä viidestä jäljellä olevasta pelistään, turvaten lopulta Bundesliigan kakkostilansa. Heynckes sai pelastettua karmaisevasta kaudesta sen mitä siitä oli enää pelastettavissa.

Heynckes on Bayern-presidentti Hoenessin hyvä ystävä, mikä osaltaan varmasti vauhditti päätöksentekoa kummankin herrasmiehen osalta. Muitakin valintaa puoltavia seikkoja löytyy. 72-vuotias valmentaja on ollut aina lojaali Bayern Münchenille, eikä hänellä ole koskaan ollut minkäänlaisia yhteenottoja seurajohdon kanssa aiempien pestiensä aikana.

Jos Ancelotti ajautui törmäyskurssille avainpelaajiensa kanssa, samaa ei voi sanoa Heynckesistä. Nykyisestä Bayernin kokoonpanosta löytyy edelleen lukuisia pelaajia, jotka pelasivat jo edellisellä visiitillä Heynckesin alaisuudessa. Manuel Neuer, Jerome Boateng, Thomas Müller, David Alaba, Javier Martinez, Frank Ribery ja Arjen Robben arvostavat uusvanhaa käskijää varmasti edelleen suuresti.

Pitkän valmennusuran tuoman vankan kokemuksen myötä Heynckesille on kehittynyt kyky päästä läheiseksi pelaajiensa kanssa ja saada heistä tällä tavoin paras teho irti. Hänen persoonansa ei ärsytä ympärillä olevia ihmisiä, ja kaiken lisäksi miehellä tiedetään olevan asialliset välit median edustajien kanssa.

Ensimmäisenä Heynckes joutuu selvittämään kentän ulkopuoliset ongelmat. Huhujen mukaan Bayernin espanjalaisten pelaajien ja muun ryhmän väleissä olisi hiertymää. Ancelottin huhuttiin illastaneen useaan otteeseen vain joukkueen espanjalaisten kanssa, joka ymmärrettävästi närkästytti muuta joukkuetta. Puheet tiettyjen pelaajien suosimisesta kiihtyivät. Tässä kohtaa tulee esiin Heynckesin vahvuudet. Saksasta ei löydy montaa parempaa henkilöä, joka osaisi käsitellä pelaajia Heynckesiä paremmin ja avata solmut joukkueessa.

Valmentajauransa jo kertaalleen lopettanut Heynckes on silti vain projektiratkaisu. Olisi suuren suuri yllätys, mikäli mies jatkaisi Bayernissa vielä tämän kauden jälkeenkin. Todennäköimpänä seuraajana on pidetty juuri Hoffenheimin Nagelsmannia, mutta myös Liverpoolin Jürgen Klopp on nostettu esiin varteenotettavana vaihtoehtona.

Lapsenkasvoinen Nagelsmann on osoittanut viimeisen parin vuoden aikana, että pystyy nuoresta iästään huolimatta tekemään tulosta päävalmentajana Bundesliigassa. Nyt Bayernin toimistolla Säbener Strassella mietittäneen, pystyisikö vasta 30-vuotias valmentaja käsittelemään baijerilaisjoukkueen kokeneempia pelaajia ja toimimaan menestyksekkäästi suurimmissa parrasvaloissa. Saksan suurin valmentajalupaus on avoimesti kertonut halustaan valmentaa jonain päivänä juuri Bayern Münchenia, maan suurinta seuraa.

Klopp puolestaan nousi maineeseen Dortmundissa, Bayernin vihollisseurassa, joten Ruhrin alueella ei varmasti katsottaisi hyvällä entisen suosikkivalmentajan siirtymistä Müncheniin. Klopp on silti fiksusti pitänyt aina välit Bayernin seurajohtoon hyvinä, ja kehunut organisaatiota jo valmentaessaan Dortmundissa.

Tapahtuu ensi kaudella mitä tahansa, on Heynckesin tehtävänä vakauttaa aallokossa tällä hetkellä seilaava Bayern-laiva nopeasti. Tuttu ja turvallinen saksalainen on oiva ratkaisu tähän. Se tuo samalla Rummeniggelle ja Hoenesille lisäaikaa uuden pidempiaikaisemman valmentajan metsästämisessä. Valmentajan, joka saa johdattaa FC Bayern uudelle aikakaudelle, tämän välikaudelta näyttävän sesongin jälkeen.

Kansikuva: Alex Grimm/Getty Images