Bundesliigan yllätyksellinen syyskausi lupaa hyvää keväälle

Toisin kuin muissa Euroopan sarjoissa, Saksan Bundesliigassa vietetään parhaillaan kuukauden mittaista talvitaukoa. Seurat valmistautuvat leiritysten ja harjoitusotteluiden avulla kahden viikon päästä jälleen jatkuvaan sarjakauteen. Vammoja kärsineet pelaajat pääsevät palautumaan tauon aikana henkisistä ja fyysisistä rasituksistaan, ollakseen kunnossa kauden tärkeimpien pelien koittaessa keväällä.

Tässä vaiheessa onkin erinomainen aika käydä läpi mennyt syyskausi, Hinrunde. Kuluvaa jalkapallokautta Saksassa on leimannut yllätyksellisyys. Jos useasti aiempina kausina talvitauolle mentäessä mestaruus on käytännössä jo jaettu Bayern Münchenin karattua tavoittamattomiin, tällä kaudella tilanne on toinen.

Ryminällä viidenneltä sarjaportaalta Bundesliigaan noussut RB Leipzig on haastanut heti ensimmäisellä pääsarjakaudellaan hallitsevan mestarin, suuren ja mahtavan FC Bayernin. Tasatahtiin porskuttaneiden joukkueiden välille saatiin eroa vasta juuri ennen talvitauolle siirtymistä, kun Bayern kukisti kärkiottelussa leigzigiläisvieraansa 3-0 Allianz Arenalla. Vain kolmen pisteen ero sarjataulukkossa jättää silti vielä paljon auki kevätkaudelle.

Perinteiset suurseurat, kuten Dortmund, Bayer Leverkusen ja Schalke ovat esiintyneet odotuksia vaisummin.  Sarjassa on kuitenkin vastapainoksi nähty runsaasti uusia nousijoita. Syksyn aikana kärkipäässä ovat viihtyneet Hoffenheimin, Frankfurtin, Hertha Berlinin ja FC Kölnin kaltaiset, isolla sydämellä pelaavat seurat.

Tosin Hertha oli vahva viime kaudellakin, mutta harva odotti sen pystyvän samaan enää tällä kaudella. Varsinkin kun kesän Eurooppa liiga-karsinta oli päättynyt noloon putoamiseen tanskalaiselle Bröndbylle. Teemu Pukki pudotti tuolloin saksalaiset ulos kilpailusta lähes yksin, tehtyään kolme maalia pääkaupunkilaisten verkkoon ratkaisevassa toisessa osaottelussa.

Aiemmin melko satunnaiseen menestykseen tottuneet seurat ovat kaikki säväyttäneet viihdyttävällä, yleisöön menevällä jalkapallolla. Johdonmukaisuutta tuntuisi löytyvän myös aiempaa enemmän, mikä lupaa hyvää tulevaisuutta silmällä pitäen.

Bundesliigan häntäpäässä tullaan käymään jälleen erittäin kiivas taistelu putoamista vastaan. Marginaalit ovat pienet ja perinteikkäät seurat, kuten Werder Bremen, Wolfsburg, Mönchengladbach sekä Hamburger SV ovat kaikki potentiaalisessa vaarassa pudota sarjatasoa alemmas.

Varsinkin HSV:n tilanne on jo liki tragikoominen. Se on ainoa seura, joka ei ole ikinä pudonnut Bundesliigasta. Siitä huolimatta se on alisuorittanut jo monta kautta. Tällä kaudella seura ehti vapauttaa valmentaja Bruno Labbadian tehtävistään jo ennen kuin syyskuu kerkesi vaihtua lokakuuksi. Pystyvätkö hampurilaiset väistämään luodin tänäkin vuonna?

Hinrunden yllättäjät

RB Leipzig

Ralph Hasenhüttlin RB Leipzig on ollut Bundesliigan suuryllättäjä. (Kuva: Getty)

Saksan, ja todennäköisesti koko Euroopan, vihatuin seura saa kunnian Bundesliigan suurimmasta yllätyksestä. Nuorista ja nälkäisistä pelaajista koottu ryhmä pelasi läpi Hinrunden näyttävää ja vauhdikasta jalkapalloa. Vastoin kaikkia odotuksia Ralph Hasenhüttlin joukkue nousi hetkeksi jopa koko Bundesliigan kärkipaikalle ohi Bayern Münchenin. Leipzigiläisten alle jäivät muun muassa Borussia Dortmundin, Schalken ja Bayer Leverkusenin kaltaiset suurseurat.

RB Leipzig on onnistunut pelaajapolitiikassaan hienosti. Se ei ole rellestänyt suurella rahalla pelaajamarkkinoilla, vaikka sillä on jättikonserni Red Bull takanaan. Seura on satsannut nuoriin ja eteenpäin urallaan pyrkiviin pelaajiin. Nuori saksalainen hyökkääjälupaus Timo Werner paukutti syyskaudella yhdeksän maalia.

Myös kolmatta kauttaan Leipzigissä pelaava Emil Forsberg on tehnyt läpimurtonsa tällä kaudella. Viisi täysosumaa iskenyt ruotsalainen on luovuutensa ja peliälynsä ansiosta jatkuva uhka vastustajille. Esimerkiksi Liverpool on osoittanut jo kiinnostuksensa ruotsalaiseen, ja siirto suurempaan seuraan lieneekin vain ajan kysymys. Keskikentän johtajana on orkestroinut Naby Keita, joka saapui toisesta ”Tölkkikonserniin”  kuuluvasta Red Bull Salzburgista täksi kaudeksi itä-saksalaisseuraan.

Erinomaista työtä tehnyt valmentaja Hasenhüttl on saanut RB Leipzigin pelaamaan sitoutuneesti ja omilla vahvuuksillaan. Hän on jo ehtinyt kutsua joukkuettaan ”Saksan Leicesteriksi”.

Eintracht Frankfurt

Frankfurtin faneilla on ollut aihetta riemuun tällä kaudella. (Kuva: Getty)

Muutos viime kaudesta on ollut huima. Vain rimaa hipoen sarjapaikkansa putoamiskarsintojen kautta säilyttänyt Frankfurt on pelannut erinomaisen syyskauden ja on tällä hetkellä taistelemassa paikasta Mestarien liigaan ensi kaudeksi.

Kesken viime kauden joukkueen peräsimeen tullut Niko Kovac on saanut myytyä ideologinsa pelaajilleen. Frankfurt on ollut vahva varsinkin kotonaan tällä kaudella, mikä on osaltaan vaikuttanut hyvään sarjasijoitukseen. Se on pystynyt kaatamaan kovia vastustajia kotikentällään.

Vastuunkantajia on löytynyt tällä kaudella melko laajalla rintamalla. Maininnan arvoisia ovat esimerkiksi meksikolainen Marco Fabian, joka on ollut todella hyvä koko kauden, sekä puolustuspäässä tällä hetkellä elämänsä kautta pelaava amerikkalainen Timothy Chandler. Myös Branimir Hrgota on väläytellyt vaarallisuuttaan. Pitkästä aikaa onkin tuntunut siltä, ettei Frankfurt nojaa vain vääjäämättä ikääntyvän seuraikoninsa, Alex Meierin, tehoihin hyökkäyspäässä.

Vaikka Frankfurt ei muutamaan poikkeusta lukuunottamatta ole tehnyt paljoakaan maaleja otteluissaan tällä kaudella, on sen puolustus ollut rautaa. Se on päästänyt vain 12 maalia 16:ssa sarjaottelussa, mikä on Bundesliigan toiseksi vähiten. Kunnia kuuluu osaltaan myös suomalaisvahti Lukas Hradeckylle, jonka vahvat otteet eivät ole jääneet huomiotta saksanmaalla. Turkulaislähtöinen Hradecky valittiin hiljattain jalkapallolehti Kickerin rankingissa Bundesliigan tämän hetken viidenneksi parhaaksi maalivahdiksi.

TSG 1899 Hoffenheim

Hoffenheimin tämän kauden menestys henkilöityy erittäin vahvasti päävalmentaja Julian Nagelsmanniin. Valmentajaksi poikkeuksellisen nuori Nagelsmann on saanut Hoffenheimin suorittamaan vahvasti pelistä toiseen. Vasta 29-vuotias käskijä otti kovan haasteen, tullessaan seuran peräsimeen juniorijoukkueesta kesken viime kauden. Sen jälkeen kurssi on muuttunut radikaalisti. Joukkue vältti putoamiskarsinnat täpärästi ja tällä kaudella Hoffenheim on viihtynyt sarjan kärkipäässä.

Hoffenheim on Real Madridin ohella ainoa eurooppalainen seura, joka ei ole vielä hävinnyt ainuttakaan sarjaotteluaan kuluneen kauden aikana. Kuuden voiton lisäksi tulleet kymmenen tasapeliä ovat vieneet Hoffenheimin sijalle viisi ennen kevätkauden, Rückrunden, alkua. Paikka Euroopan kentille on täysin omissa käsissä vielä.

Joukkueen pelisysteemi toimii kentän molemmissa päissä. Nuorten saksalaispakkien, Niklas Sulen ja Jeremy Toljanin, johtama Hoffenheim-puolustus on ollut kokonaisuudessaan vakuuttava. Maalivahti Oliver Baumann on hyvillä otteillaan myös pitänyt joukkuettaan pystyssä vaikeilla hetkillä. Hyökkäyspäässä Hoffenheimin tehokkaimmat syömähampaat ovat olleet Sandro Wagner ja Mark Uth.

On mielenkiintoista nähdä, miten pitkälle taktisesti etevän Nagelsmannin joukot vielä keväällä pystyvät.

Katso Bundesliigan ottelut koko kauden ajan Unibet TV:ssa.