913 kuivaa päivää jäi historiaan – Mitä tapahtui aikanaan huippulupaavalle Saido Berahinolle?

Viaplay LogoJatkuuko Berahinon maalitehtailu? Seuraa brittifutista Viaplay-palvelussa.

Englannin liigacup – tai ”kaljacup” kuten turnausta on ivallisesti kutsuttu – ei nauti järin suurta arvostusta jalkapallon synnyinmaassa. Turnauksessa peluutetaan lähes poikkeuksetta kakkosmiehistöjä ja etenkin alkukierrosten pelit ovat usein pakkopullaa. Tiistai-iltana Stoke-on-Trentissä sijaitsevalla Britannia Stadiumilla nähtiin kuitenkin poikkeuksellisen iso hetki, kun entinen huippulupaus katkaisi pitkän maalittoman putkensa.

Kyse on tietysti 25-vuotiaasta Saido Berahinosta, joka puski ottelun avausmaalin Pottersin kaadettua Huddersfieldin kotiyleisön edessä liigacupin toisella kierroksella. Samalla päättyi burundilaishyökkääjän peräti 913 päivää kestänyt maaliton jakso. Berahinon edellinen osuma nähtiin kaksi ja puoli vuotta sitten, kun hän osui West Bromwichin paidassa Crystal Palacen verkkoon helmikuussa 2016.

Kun Berahino edellisen kerran maalasi virallisessa ottelussa Muhammad AliJohan Cruyff ja Fidel Castro olivat vielä elossa. Berahinon edellisen maalin jälkeen pari kuukautta nuorempi Harry Kane on ehtinyt iskemään 70 Valioliigamaalia, Real Madrid voittaa kolmesti Mestarien liigan ja Sam Allardyce valmentaa Sunderlandia, Englantia, Crystal Palacea ja Evertonia.

Stoke-pelaajat juhlivat Berahinon 913-päivää kestäneen kuivan kauden päättymistä. (Gareth Copley/Getty Images)

Traaginen lapsuus

Berahinon tarina on koskettava sisältäen jyrkkiä ylä- ja alamäkiä. Hän syntyi Keski-Afrikkaan luettavassa Burundissa huhtikuussa 1993, vain muutama kuukausi ennen kuin maassa puhkesi yli kymmenen vuotta riehunut sisällissota. Berahinon isä kuoli väkivaltaisuuksien keskellä, jonka jälkeen perhe pakeni maasta. Nuori poika matkasi yksin Englantiin vain 10-vuotiaana ja hänet sijoitettiin perhekotiin.

Lopulta viranomaiset onnistuivat jäljittämään Berahinon Birminghamiin asettuneen äidin, mutta eivät päästäneet poikaa pois perhekodista ennen kuin DNA-testi vahvisti heidän sukulaisuutensa. Jälkeenpäin Berahino on kertonut elämänsä alkaneen tuosta hetkestä.

Lahjakas nuorukainen bongattiin West Bromwichin toimesta varsin nopeasti ja hän liittyi The Baggiesin akatemiaan 11-vuotiaana. Berahinon lahjakkuus todettiin myös FA:n toimesta, sillä hyökkääjä edusti Englantia kaikissa poikamaajoukkueissa aina U16-ikäluokasta alle 21-vuotiaisiin.

Ensimmäisen ammattilaissopimuksen Berahino sai 18-vuotiaana, kun Roy Hodgson nosti lupaavan hyökkääjän WBA:n edustusmiehistön harjoitusrinkiin. Ensimmäinen suuri hetki Berahinon uralla koettiin syyskuussa 2013. Vierasottelussa Manchester Unitedia vastaan parikymppinen lupaus pääsi jo avausjaksolla vaihdosta sisään Scott Sinclairin loukkaannuttua ja iski uransa ensimmäisen Valioliigamaalin Old Traffordilla, mikä oli samalla ottelun voittomaali.

Nuoren huippulupauksen todellinen läpimurto nähtiin kaudella 2014-15, kun Berahino nousi WBA:n ykköskärjeksi ja pussitti komeat 14 sarjamaalia. Tässä vaiheessa alettiin puhua jo A-maajoukkueesta ja siirrosta suurseuraan.

Jyrkkä alamäki

Berahinon alamäki alkoi kesästä 2015, kun hyökkääjä ei saanut haluamaansa siirtoa. Tottenham oli tiukasti nuorukaisen kintereillä ja tämä viestitti julkisesti haluavansa White Hart Lanelle. Lopulta siirto kariutui, koska Spurs ei ollut valmis maksamaan West Bromin pyytämää 30 miljoonaa puntaa. Oikuttelevana persoonana tunnettu Berahino ärähti Twitterissä ja ilmoitti, ettei aio koskaan enää pelata toimitusjohtaja Jeremy Peacen alaisuudessa.

Sotakirveet kuitenkin haudattiin nopeasti ja Berahino viiletti nurmella jo syyskuun maaotteluiden jälkeen. Hän ei kuitenkaan päässyt koskaan samalle tasolle kuin superkaudellaan. Kaudella 2015-16 Berahino maalasi neljästi ja juuri kyseisenä talvena alkoi pitkä maaliton putki, joka päättyi tällä viikolla.

Osittain alamäki johtui Steve Clarken The Hawthronsilla korvanneesta Tony Pulisista, jonka sapluunaan nopeudestaan elävä kärki ei koskaan soveltunut. Pulis suosii isokokoisia target-kärkiä, jotka ovat vahvoja pääpelissä. Suurin syyllinen dramaattiseen alamäkeen on kuitenkin Berahino itse.

Syyskuussa 2016 Berahino saapui niin huonossa kunnossa joukkueen harjoituksiin, että Pulis lähetti suojattinsa Etelä-Ranskaan hiomaan kuntoaan. Lisää ongelmia tuli marraskuussa, kun vireensä kadottanut hyökkääjä reputti huumetestin. Berahinon mukaan hän oli ollut yökerhossa juhlimassa ja joku oli laittanut hänen juomaansa laitonta ainetta. Kahdeksan viikon pelikiellon jälkeen Pulis passitti suojattinsa uudelleen Ranskaan, koska katsoi tämän olleen edelleen liian heikossa fyysisessä kunnossa.

Tammikuussa 2017 Berahino sai siirtonsa pois WBA:sta, kun Stoke pulitti hyökkääjästä 12 miljoonaa puntaa. Siirron jälkeen hyökkääjä antoi kovaa palautetta kasvattajaseuralleen. Berahino kertoi, ettei saanut seuralta tarvitsemaansa tukea, vaikka koki olonsa masentuneeksi, eikä nauttinut enää jalkapallosta. Hän kertoi ettei tuntenut oloaan kotoisaksi harjoituskeskuksessa ja loppuaikoina jopa vihanneensa seurassa oloa.

Kuten kaikki tietävät, ei hänen aikansa Stokessa ole ollut ruusuilla tanssimista. Berahino ehti kantaa punavalkoraitaista peliasua 33 pelissä ennen kuin avasi maalihanat. Viime kaudella hän oli loppukeväästä jopa reservijoukkueen mukana, koska Paul Lambertin mukaan hyökkääjä ei ollut tarpeeksi hyvässä kunnossa pelatakseen pääsarjapelejä.

Berahino nousi huipulle West Bromwichissa ja hetken näytti että hänestä tulee kovan luokan maalipyssy Valioliigaan. (Getty Images)

Uusi alku

Nyt Berahino on kuitenkin saanut uuden alun. Stoken komentoonsa tänä kesänä ottanut Gary Rowett kertoi hyökkääjän tulleen tämän juttusille jo ensimmäisenä päivänä. Rowettin mukaan Berahino kertoi rehellisesti menneisyydestään ja sanoi sen olleen hyvä ensimmäinen askel uudelle alulle.

Peribrittiläiseen jalkapalloon uskova Rowett kertoi Berahinolle arvostavansa työntekoa, jonka avulla hyökkääjä voi voittaa uuden managerin ja joukkuekaverit puolelleen. Huddersfieldiä vastaan Berahino oli Pottersin toiseksi eniten liikkunut pelaaja ja maalin jälkeen Stoken pelaajat näyttivät silmin nähden onnellisilta joukkuetoverinsa puolesta. Rowett uskoo Berahinon tulevaisuuden olevan valoisa.

– Hän on vasta 25 ja hänellä valoisa ura edessään, Stoke-manageri sanaili.

Uuden alun saanut hyökkääjä on saanut myös uuden roolin, sillä hänet on nähty Stoken 4–4–1–1-ryhmityksessä piilokärjen roolissa, josta Berahino kertoo nauttineensa. Hän totesi Huddersfield-pelin jälkeen olevansa tyytyväinen, kun kova työ alkaa tuottaa tulosta.

Isossa kuvassa putoaminen Stoken kanssa Championshipiin on mitä luultavammin loistava mahdollisuus Berahinolle. Hän vaikuttaa muutenkin viisastuneen iän myötä, sillä ottelun jälkeisessä haastattelussa aiemmin ongelmatapauksena pidetty kärkimies vaikutti nöyrältä ja fiksusti sanansa asettelevalta ammattilaiselta. Hän jopa intoutui itseironiseen vitsailuun sanoessaan tuulettamisen olevan ruosteessa.

Berahinon uralla on ollut niin paljon käänteitä, ettei häntä uskoisi 25-vuotiaaksi. Niinpä on erittäin mielenkiintoista nähdä, mihin entisen huippulupauksen ura kantaa. Berahinosta tuskin tulee suurseuran maalilinkoa, mutta hänellä on edelleen kaikki edellytykset komeaan uraan. Nopeuden turvin Berahino spurttaa linjan selustaan ja on osoittanut pystyvänsä kylmäpäiseen viimeistelyyn. Jos hän saa itseluottamuksensa takaisin, ei Rowettin näkemys hyvästä urasta ole kaukaa haettu.

Berahinolla riittää kuitenkin todisteltavaa. Yksi maali ei pyyhi tämän vuosikymmenen kenties dramaattisinta Englannin kentillä nähtyä alamäkeä mihinkään.

Lähteet: The Guardian, Transfermarkt, The Independent, The Mirror, The Telegraph

Kansikuva: Tony Marshall/Getty Images