Näkökulma: Teemu Pukki yllätti seuravalinnallaan – oliko liike kuitenkaan paras mahdollinen?

Osallistu MM-futiksen viikkokisoihin – voita jopa 2500 euroa!

Arvuuttelu Huuhkajien ykköskärki Teemu Pukin, 28, uuden seuran kanssa saatiin vihdoin päätökseen, kun Englannin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelaava Norwich tiedotti tehneensä kolmen vuoden sopimuksen suomalaisen kanssa. Siirto Englantiin ja Championshipiin ei välttämättä ollut Pukin ominaisuudet omaavalle hyökkääjälle paras mahdollinen.

Kotkalaisen seuravalinnat eivät ole menneet aina ihan nappiin, sillä esimerkiksi Schalke oli liian kova joukkue nuorelle hyökkääjälle, eikä hän soveltunut myöskään skottijätti Celticiin. Siirto Tanskaan ja Bröndbyn riveihin oli kuitenkin onnistunut. Pukki pelasi kööpenhaminalaisseurassa 164 ottelua, joihin syntyi komeat 72 maalia.

Vastuun ja onnistumisten myötä hyökkääjä meni reippaasti eteenpäin myös pelaajana. Aiemmin Pukki nähtiin Huuhkajien paidassa lähinnä pelokkaana ja heikkona poikasena, mutta Bröndbyssä hän sai lisää voimaa runkoonsa ja hyökkääjille tarvittavaa ilkeyttä. Fysiikan kohentumisesta huolimatta 180-senttistä kärkeä ei edelleenkään voi pitää järin fyysisenä pelaajana. Pukki ei edelleenkään loista kaksinkamppailuissa.

Tästä syystä siirto Englantiin oli erikoinen ja yllättävä.

Valioliiga on modernisoitunut kovaa vauhtia. Vastaavasti Championship on ikään kuin hybridimallin sarja, josta löytyy mannereurooppalaisempaan pallonhallintafutikseen ja lyhytsyöttöpeliin nojaavia joukkueita sekä vanhan liiton brittipallon nimiin vannovia ryhmiä. Viime kauden päätteeksi noussut Fulham eteni lyhyillä syötöillä nurmea pitkin. Mökkiläisten tavoin Valioliigaan suuntaava Cardiff nosti pallon ilmaan joka neljännellä syötöllä.

Championship on modernisoitunut, mutta brittifutiksen lainalaisuudet ovat sarjalle edelleen leimallisia. Tempo on korkea, mikä tarkoittaa pelin virtaavan vauhdilla päästä päähän. Pelaaminen on monin paikoin suoraviivaista, eikä kaksinkamppailuilta voi välttyä.

Pukin tuleva seura Norwich edustaa sarjan modernimpaa päätä. Epätasaisesti viime kaudella pelannut ja 14. sijoittunut ryhmä oli pallossa 54-prosenttisesti ja syötti keskimäärin lähes 500 kertaa ottelua kohden, mikä oli sarjan kolmanneksi korkein lukema.

Carrow Road itäisessä Englannissa on Teemu Pukin uusi koti. (Stephen Pond/Getty Images)

Kanarianlintuja valmentaa saksalainen Daniel Farke, joka tuli seuraan vuosi sitten Dortmundin kakkosjoukkueesta. 41-vuotias luotsi suitsutti seuran uutta hankintaa.

– Olen erittäin tyytyväinen tähän hankintaan. Meillä on tunne Teemun sopivan loistavasti suunnitelmiimme, sillä hän on tekninen pelaaja, joka liikkuu älykkäästi. Tarvitsimme lisää juoksuja, etenkin linjan taakse.

– Hän on myös todella nopea, mikä on tärkeää. Hän on kyennyt joka paikassa tarjoamaan maaleja ja syöttöjä. Hänellä on erinomainen luonne, joten olemme kiitollisia saadessamme hänet, Farke kommentoi seuran kotisivuilla.

Kommenttien perusteella Norwich-käskijä on kaavaillut Pukille poacherin roolia, jossa hän näkee suomalaisen hyökkäävän pystypalloihin linjan taakse.

Roolia Pukille pitäisi olla tarjolla, sillä joukkueen viime kauden kaksi parasta maalintekijää: huippulupaava James Madison (Leicester) sekä oma kasvatti Josh Murphy (Cardiff) siirtyivät Valioliigaseuroihin. Näillä näkymin Pukki kisaa ykköshyökkääjän paikasta kahdeksan kertaa viime kaudella osuneen Nelson Oliveiran kanssa. Ferke suosi viime kaudella lähes poikkeuksetta 4–2–3–1-ryhmitystä, joten Pukki pelannee yksin piikissä.

Juuri yhden hyökkääjän systeemi on tuottanut Pukille suuria haasteita. Bröndby pelasi yleensä kahdella kärjellä, jolloin suomalainen pääsi loistamaan. Maajoukkueessa Pukki on pelannut paljon yksin piikissä ja hyvin laihoin tuloksin. Viimeiseen neljään vuoteen Bröndbyn jättävä hyökkääjä on maalannut neljästi. Osumista puolet syntyi harjoitusottelussa heikkoa Maltaa vastaan.

Toisaalta asetelman voi nähdä myös niin, että suomalaisella on nyt oiva tilaisuus näpäyttää kriitikoitaan, jotka ovat osin aiheesta pitäneet kotkalaista turhan kilttinä pullamössöpoikana. Oliko siirto planeetan fyysisimpiin ja intensiivisimpiin sarjoihin kuuluvaan Championshipiin kuitenkaan fiksu liike?

Olisiko teräväliikkeisen suomalaishyökkääjän kannattanut sittenkin suunnata hieman rauhallisemman tempon omaavaan ja teknisempään sarjaan, kuten Kreikkaan tai Hollantiin, jopa Ranskaan? Championship on armoton sarja, jonka 46:n ottelun sarjakausi koettelee pelaajien fysiikkaa ja jaksamista – juuri niitä ominaisuuksia, jotka ovat olleet Pukin heikkouksia.

Vaikka Carrow Roadilla pyritään etenemään nurmea pitkin, joutuu Pukki väistämättä painimaan isokokoisten ja fyysisten topparien kanssa, joille kaksinkamppailut ovat arkipäivää. Näissä tilanteissa KTP:n kasvatti ei ole ollut koskaan omimmillaan.

On tietysti hyvin mahdollista, että hyökkääjä teki valintansa puhtaasti taloudellisin perustein, mistä jo 28-vuotiasta pelaajaa ei voi soimata. Urheilullisesta näkökulmasta siirtoa voi pitää hyvin omituisena.

Lähteet: WhoScored, Transfermarkt

Kansikuva: Jarno Kuusinen / All Over Press