TOP 10: Tässä ovat Championshipin parhaat pelaajat

Viaplay LogoSeuraa 4.8. alkavan Championshipin kiihkeitä vaiheita Viaplay-palvelusta.

Uusi Championship-kausi starttaa tänä viikonloppuna, kun Sunderland ja Derby County sekä Nottingham Forest ja Millwall ottavat toisistaan mittaa perjantaina. Viime vuosina kovaa profiilinnostoa tehnyt sarja on kovatasoinen ja vaikka puhutaan divarista, kirmaa viheriöillä erittäin kovia pelimiehiä. Niputimme yhteen sarjan kymmenen parasta pelaajaa.

10. Sam Clucas, Hull City

Monipuolinen keskikenttämies nousi viime kaudella Tiikerien avainpelaajien joukkoon. Kauteen lähdettäessä oranssitukkainen Sam Clucas oli vielä tuntematon laitapelaaja, mutta siirto keskikentän keskustaan nosti 26-vuotiaan englantilaisen koko kansan tietoisuuteen. Leicester-kasvatti ei ole järin näyttävä pelaaja tai erityisen tehokas hyökkäyspäähän, vaan enemmänkin kovasti uurastava ja erittäin luotettava joukkuepelaaja. Valmentajan ihannepelaajan pitäminen saattaa tehdä Tiikereille tiukkaa, sillä Clucasin perässä on ollut useampikin Valioliigaseura.

9. Pontus Jansson, Leeds

Torinosta lainattu Pontus Jansson oli yksi suurimpia syitä Leedsin vahvaan viime kauteen. Toppari johti yorkshireläisten vahvaa puolustuslinjaa ja herätti kiinnostusta aina Valioliigassa asti. Leedsin onneksi 26-vuotias Malmö-kasvatti siirtyi Elland Roadille pysyvällä siirrolla. 194-senttinen kolossi on vahva kamppailija, joka suoriutuu tasaisesti illasta toiseen. Tulevalla kaudella Jansson saa ottaa vieläkin isompaa roolia, kun topparipari Kyle Bartley häipyi viereltä lainakauden jälkeen.

Leedsin Pontus Jansson nousi välittömästä sarjan parhaiden puolustajien joukkoon. (Nathan Stirk/Getty Images)

8. John Terry, Aston Villa

Valioliigahistorian parhaimpiin keskuspuolustajiin lukeutuva John Terry ei juurikaan esittelyjä kaipaa. Viime kaudella Chelsea-ikoni istui lähinnä penkillä, mutta se johtui enemmän loistavasti toimineesti alakerran topparikolmikosta, eikä niinkään Terryn huonoudesta. Villan kippariksi nimetyn 36-vuotiaan englantilaisen pitäisi olla kovaa valuuttaa sarjaporrasta alempana ja juuri sellainen johtaja, jota viime kaudella raskaasti alisuorittanut joukkue kaipaa.

7. Helder Costa, Wolverhampton

Laidoilla viihtyvä Benfica-kasvatti lainattiin viime kesänä Wolverhamptoniin ja seura osti 23-vuotiaan Helder Costan omakseen tammikuussa. Lähes 13 miljoonan punnan hintalappu kertoo kuinka kovasta pelurista on kyse. Eikä Costan peliesityksissäkään ollut valittamista, sillä 35 otteluun syntyi kymmenen maalia ja kahdeksan syöttöä. Hyvänä keskittäjänä tunnetuksi tullut nuorukainen on yksi Susien kunnianhimoisen projektin avaintekijöitä.

6. Jonathan Kodjia, Aston Villa

Pariisin liepeillä syntynyt, mutta Norsunluurannikkoa edustava Jonathan Kodjia oli yksi Villan tuskaisen viime kauden harvoja valopilkkuja. Kookas hyökkääjä iski 19 sarjamaalia, joka oli yksi enemmän kuin vuotta aiemmin Bristol Cityssä. 11 miljoonaa puntaa Villalle maksanutta hyökkääjää voi näin ollen pitää rutinoituneena maalinsylkijänä. Tehokkaasti viimeistelevä 27-vuotias kärki on nousua tavoittelevan Villan tärkeimpiä pelaajia.

Villa kaipaa Kodjian kliinisyyttä myös tulevalla kaudella. (Nathan Stirk/Getty Images)

5. Ruben Neves, Wolverhampton

Wolverhampton pudotti yhden kesän suurimmista siirtopommeista hankkiessaan huippulupaavan Ruben Nevesin, 20, riveihinsä. 16 miljoonaa puntaa maksanut pohjapelaaja on ollut jo parin vuoden ajan FC Porton runkopelaajia ja häntä pidetään yleisesti yhtenä Euroopan lahjakkaimmista keskikenttäpelaajista. Daniele De Rossiin verrattu nuorukainen on älykäs pelinrytmittäjä, joka on paitsi hyvä syöttämään taitaa hän myös pohjapelaajille tärkeät puolustusvelvoitteet. Ehdottomasti tulevan kauden mielenkiintoisin pelaaja.

4. Marten De Roon, Middlesbrough

Viime kaudeksi Riverside Stadiumille rantautunut Marten De Roon oli vaikean Valioliigakauden tahkoneen Boron harvoja onnistujia. Atalantasta ostettu Hollannin maajoukkuepelaaja sopeutui hyvin Englantiin ja teki viime kaudella neljä maalia. De Roonin vahvuudet ovat kuitenkin muualla, sillä 26-vuotias keskikenttäpelaaja on enemmän pallonriistäjä. De Roon menisi monen Valioliigajoukkueen avaukseen ja jopa Manchester Unitedin huhuiltiin olleen miehestä kiinnostunut. Voi siis hyvin olla, ettei Rotterdamissa jalkapalloilijaksi koulittua peluria nähdä koko kautta Championshipissa.

3. Chris Wood, Leeds

16-vuotiaana West Bromwichiin tullut uusiseelantilainen on etsinyt itseään Englannissa ja Leeds on jo miehen yhdeksäs seura. Elland Roadilla kaikki on kuitenkin natsannut ja Chris Woodista on kehittynyt sarjan paras hyökkääjä. Kolossaalinen kärkipelaaja voitti viime kaudella sarjan maalikuninkuuden 27 osumallaan. Loistava viimeistelijä on erinomainen target-pelaaja, joka alusti viime kaudella neljä osumaa. Jos Wood pysyy seurassa ja jatkaa viime kauden tasolla, voivat Valkoiset taistella noususta.

2. Tom Cairney, Fulham

Skotlannin maajoukkuemies on hiljalleen kehittynyt sarjan eliittiin. 26-vuotias Tom Cairney oli loistavan viime kevään pelanneen Fulhamin ylivoimaisesti tärkein pelaaja, joka iski keskikenttämiehelle komeat tehot: 12 maalia ja 11 syöttöä. Mökkiläisten peli rullaa kipparin kautta, joka oli lähes 4000 syötöllään viime kaudella ylivoimaisesti eniten palloa eteenpäin jakanut pelaaja. Cairneyn syöttöprosentti, 92,5 oli mykistyttävän kovaa luokkaa.

Keskikentän keskustassa tai kymppipaikalla operoiva Cairney on äärimmäisen monipuolinen jalkapalloilija, sillä skotti pystyy tekemään itse maaleja, alustamaan tilanteita kanssapelaajille, antamaan vapaapotkuja ja pitämään pelivälinettä. Cairneyn tärkeydestä kaiken olennaisen kertoo se, että Fulham hylkäsi Newcastlen tekemän 20 miljoonan punnan tarjouksen.

Tom Cairneyn lapikkaasta lähtee tulisia laukauksia ja oivaltavia syöttöjä.  (Nathan Stirk/Getty Images)

1. Ben Gibson, Middlesbrough

Seuran oma kasvatti teki viime kaudella läpimurtonsa Valioliigakentillä. Vaikka Boron kaudesta ei jäänyt juurikaan kerrottavaa, vakuutti 24-vuotias Ben Gibson hyvillä otteillaan. Englantilainen on moderni huipputoppari, joka ei turhia höntyile, vaan pelaa tilanteet älykkäästi. Seurapomon veljenpoika vakuutti jopa siinä määrin että Arsenalin, Liverpoolin ja Chelsean huhuttiin olevan kiinnostuneita. Boro kuitenkin vaatii 30 miljoonaa puntaa Championshipin parhaan pelaajan palveluksista.

Ota Championship-ennakot lukuun alta:

Kansikuva: Gareth Copley/Getty Images