Edessä futishistorian kallein ottelu – onko Manchester punainen vai sininen?

MM-karsinnat on nyt saatu avattua ja Valioliiga palaa ruutuihin jälleen viikonloppuna. Neljännen ottelukierroksen avauspeli on todellinen helmi ja samalla yksi koko kauden odotetuimpia kohtaamisia, kun Manchesterin jättiläiset ottavat mittaa toisistaan. Lähes hävyttömäksi äityneen kilpavarustelun ohella myös managerien taisto tekee paikallispelistä jopa poikkeuksellisen mielenkiintoisen. Tässä on ennakkomme kyseiseen megaotteluun.

Old Traffordilla pelattava kauden ensimmäinen paikallispeli on järjestyksessään 172. Manchesterin joukkueiden historiassa. Pelkästään 2010-luvun puitteissa joukkueet ovat ottaneet toisistaan mittaa jo 18 kertaa, noista kohtaamisista kumpikin on vienyt nimiinsä kahdeksan kamppailua ja tasapeliin on päädytty kaksi kertaa. Kenties ikimuistoisin Manchesterin derby lähivuosilta on Cityn Unitedille lauantain pelipaikalla tarjoilema 1–6-tyrmäys lokakuussa 2011. Viime kaudella derbyt olivat lähinnä tappioiden välttelyä, sillä kahdessa pelissä nähtiin yhteensä vain yksi maali ja sen iski kauden jälkimmäisessä kohtaamisessa ManU:n teinitähti Marcus Rashford. Näin ollen kaupunki oli viime kaudella punainen.

Kenties mielenkiintoisin ja hyvin Manchesterin joukkueiden nykymenoa kuvaava seikka tulevassa paikallispelissä on se, että ottelussa tullaan hyvin suurella todennäköisyydellä näkemään maailman kalleimmat avauskokoonpanot. Nykyinen ennätys on Espanjan jättiläisten Real Madridin ja Barcelonan välinen kohtaaminen viime vuoden marraskuulta, jolloin joukkueiden avauskokoonpanojen yhteisarvo siirtosummissa mitattuna oli 562 miljoonaa puntaa. Tulevassa derbyssä odotetaan jopa 100 miljoonan punnan korotusta nykyiseen ennätykseen, sillä ennakoitujen avauskokoonpanojen yhteisarvo on peräti 672 miljoonaa puntaa. Näistä Unitedin avaus on siirtosummissa mitattuna  maksanut 350 miljoonaa ja Cityn 320 miljoonaa puntaa.

Mourinho vs Guardiola

Vaikka viheriö vilisee huippupelaajia on tulevan paikallispelin ehdottomasti mielenkiintoisin match-up joukkueiden managereiden välillä. Täksi kaudeksi pesteihinsä astuneet Jose Mourinho ja Pep Guardiola tarjoilivat ikimuistoisia kohtaamisia jo Espanjassa, kun Mourinho luotsasti Real Madridia ja Guardiola Barcelonaa. Kenties erikoisin hässäkkä sattui taannoisessa Super Copan matsissa, kun Mourinho tökkäsi Guardiolan edesmennyttä apuluotsi Tito Vilanovaa silmään.

Huippuvalmentajien välistä vastakkainasettelua ruokkii pahimpien kilpakumppanien valmentamisen lisäksi myös kaksikon täysin päinvastainen ajattelutapa siitä miten jalkapalloa pitäisi pelata. Mourinholle kaikki lähtee puolustuspelistä, jonka on oltava kunnossa. Portugalilaisen joukkueet eivät ole ikinä loistaneet hallitsessaan palloa, vaan Mourinho haluaa joukkueensa etenevän nopeasti ja suoraviivaisesti. Vastaavasti Guardiolalla pallonhallinta on kaiken a ja o. Puolustaessa Guardiola taas haluaa joukkueensa prässäävän ylhäältä ja koko ryhmän voimin.

Siinä missä Guardiola haluaa joukkueeseensa hyvin palloa liikuttavia ja hyväkuntoisia pelaajia, Mourinholle on tärkeää, että pelaaja kykenee kurinalaisesti noudattamaan portugalilaisen puolustusvoittoista pelisuunnitelmaa. Toki Mourinhon suhteen täytyy mainita, luotsin näyttäneen hiukan uusiutumisen merkkejä, sillä United-kannattajat tottuivat Sir Alex Fergusonin aikana hyökkäävään jalkapalloon, eikä Mourinholle aiemmin ominaista bussia katsella hyvällä.

Huippumanagerien välinen taisto kääntyy kuitenkin jopa yllättävänkin selvästi Guardiolan eduksi. Kaksikon joukkueet ovat mitelleet kaiken kaikkiaan 15 kertaa ja Pepin joukkue on poistunut näistä peleistä voittajana seitsemän kertaa. Tasapeliin kaksikko on päätynyt viidesti ja Mourinhon voittosarakkeesta löytyy ainoastaan kolme täppää.

Jatkuuko Unitedin vahva vire huippujoukkueen tullessa vastaan?

Man United on ollut alkukauden kenties vakuuttavin joukkue ja Punaiset paholaiset näyttävät tulleen takaisin Valioliigan huipulle parin hiljaisemman vuoden jälkeen. Toki täytyy muistaa etteivät Unitedin kaatamat joukkueet ole olleet liigan kärkipäätä. Avauspelissään United voitti vieraissa Bournemouthin 3–1, seuraavaksi kotonaan Southamptonin 2–0 ja ennen maaottelutaukoa kaatui Hull Rashfordin lisäaikamaalilla. On siis sanomattakin selvää, että Mourinhon ManU testataan ensimmäistä kertaa vasta tulevassa paikallispelissä.

Blondatut kiharat vai mikä? Fellaini elää uutta kevättä pelaajana. Kuva: getty

Blondatut kiharat vai mikä? Fellaini elää uutta kevättä pelaajana. Kuva: getty

Elokuun perusteella voisi todeta Unitedin pelanneen jopa hieman epämourinhomaista jalkapalloa, sillä United on selvästi hallinnut pelejä. Toisaalta lusitaanin riveistä löytyy niin kovia yksilöitä, että pelejä tuleekin hallita. Juuri huippuyksilöt ovat johtaneet Unitedin vahvaa hyökkäämistä. Ilmaiselle siirrolla tullut Zlatan Ibrahimovic on näpäyttänyt epäilijöitään ja iskenyt kolme maalia yhtä moneen otteluun.

Ruotsalaistähden ohella yksi Unitedin suurista onnistujista on ollut Maroune Fellaini, joka näyttää täysin eri pelaajalta kuin edelliset kolme kautta. Paikkansa keskikentän pohjalla ottanut käkkäräpää on kaiken järjen vastaisesti jopa dominoinut keskikenttää ja syöttänyt siinä sivussa yli 90 prosentin tarkkuudella palloa omilleen. Kentän seuratuin pelaaja löytyy kuitenkin belgialaisen vierestä, sillä maailmanennätyshankinta Paul Pogba on Unitedin uusi ykköstähti. Parhaimmillaan box-to-box-pelaajana viihtyvän ranskalaisen rooli tulevassa derbyssä on mielenkiintoista nähdä, sillä Pogban nousut jättävät keskikentän todella haavoittuvaiseksi pallonmenetysten jälkeen. Voi siis hyvinkin olla, että kymppipaikalla uurastava Wayne Rooney nähdään tavallista enemmän puolustuksen apuna.

Loukkaantumisten suhteen Unitedin paketti näyttää hyvältä, sillä sivussa ei pitäisi olla yhtäkään pelaajaa. Tosin pienistä vammoista kärsivien Luke ShawnHenrikh Mkhitaryanin ja Jesse Lingardin pelaaminen on vielä hieman epävarmaa. Joka tapauksessa United lähtee paikallispeliin hyvistä asetelmista.

Unitedin ennakoitu avauskokoonpano.

Unitedin ennakoitu avauskokoonpano.

Poissaoloista kärsivä City on altavastaaja

Jos Unitedin tilanne näyttää pelaajiston suhteen optimaaliselta, ei samaa voi sanoa Citystä. Taivaansiniset kärsivät pahimman mahdollisen takaiskun, kun joukkueen ykköstykki Sergio Agüero sai FA:lta kolmen pelin pelikiellon huitaistuaan West Hamin Winston Reidia kyynärpäällä kaulaan. Zlatanin tavoin kolmella maalilla kautensa avannutta Agüeroa olisi tarvittu ehdottomasti paikallispelissä.

Unitedin tapaan kolmella voitolla kautensa avannut City on täydestä pistepotistaan huolimatta esiintynyt vaihtelevasti. Avauskierroksella Guardiolan miehistö oli suurissa vaikeuksissa putoamistaisteluun povattua Sunderlandia vastaan, United-kasvatti Paddy McNairin oma maali kuitenkin pelasti Cityn ottelun lopussa. Toisessa pelissään City murjoi Stoken vieraissa, mikä oli eittämättä vakuuttava työnäyte Manchesterin itäosissa majaansa pitävältä joukkueelta. Ennen maaottelutaukoa City harjasi vielä West Hamin kotonaan hieman kaksijakoisen esityksen jälkeen.

Cityn alkukauden kenties paras pelaaja on kaikkien yllätykseksi ollut Raheem Sterling, joka valittiin ansaitusti Valioliigan elokuun pelaajaksi. Kesän EM-kisoissa luokattoman huonosti esiintynyt laituri on kuin uudesti syntynyt Guardiolan alaisuudessa ja Sterling onkin näyttänyt viitteitä siitä laiturista, joka dominoi pari kautta sitten Liverpoolin paidassa. Sterlingin ja Agüeron ohella Cityn riveistä ei suuria onnistujia löydy, mutta joukkueen laadukas miehistö on kuitenkin pääsääntöisesti esiintynyt hyvin.

Vierasjoukkueen ehdottomasti mielenkiintoisin pelaaja löytyy joukkueen maalinsuulta, FC Barcelonasta tullut Claudio Bravo debytoi Cityn paidassa. Kokenut chileläistorjuja on ollut ennenkin kovissa paikoissa, mutta debyytti uuden seuran riveissä ja pahimman kilpakumppanin kotiluolassa on varmasti yksi Bravon uran kovimmista paikoista. Torinoon lainatun seuraikoni Joe Hartin tilalle tulleen Bravon olisi muutenkin syytä onnistua, sillä fanien suosiossa olleen englantilaistorjujan saappaissa riittää täytettävää ja heikko alku City-uralle voi sysätä Bravon fanien hampaisiin.

Cityn ennakoitu avauskokoonpano.

Cityn ennakoitu avauskokoonpano.

Pelillisesti City on tarjoillut juuri sitä, mitä siltä sopi odottaa – pallonhallintaa ja korkeaa prässiä. Pätevien pohjapelaajien puutteesta johtuen Guardiola on peluuttanut miehistöään 4–1–4–1-ryhmityksessä, joka voi olla ylihyökkäävä Unitedia vastaan. Toisaalta Guardiola ei ole ennenkään pelännyt juoksuttaa hyökkäysvoittoista miehistöä huippu-otteluun, mutta nyt kun City lähtee vierasotteluun hienoisena altavastaajana, on katalaani isojen valintojen edessä, niin pelaajavalintojen kuin pelitavankin suhteen.

Taisteluparit

Pogba VS Fernandinho

Keskikentän keskustassa operoivat pelaajat tulevat näyttelemään isoa roolia tulevassa derbyssä, sillä he tulevat määrittämään pelin virtaukset. Varsinkin aliarvostetun Fernandinhon rooli korostuu, sillä brassi saattaa olla Cityn keskikentän ainoa selkeästi puolustava pelaaja. Näin ollen Fernandinho tulee kohtaamaan vahvoja nousuja tekevän Paul Pogban useaan otteeseen. Vaikka Unitedin avauksesta löytyy laatua vaikka muille jakaa, on ranskalaistähden pimentäminen todella tärkeää, varsinkin jos Citylle aukeaa vastaiskumahdollisuuksia Pogban pallonmenetysten jälkeen.

Zlatan VS Otamendi

Vaikka Cityn ykköstoppari on pallollisesti vahva John Stones, lankeaa vastuu tulikuuman Zlatanin pimentämisestä Nicolas Otamendille. Huomattavasti Stonesia fyysisempi Otamendi on omimmillaan kaksinkamppailuissa, eikä argentiinalainen yleensä häviä pääpalloja. Otamendin kuten niin monen muunkin eteläamerikkalaisen topparin ongelma on kuitenkin puutteellinen pelinlukutaito. Tähän United sekä Zlatan tulevat varmasti iskemään ja rankaisevat varmasti jos Otamendi hönkii itsensä ulos tilanteista.

Otamendillä riittää urakkaa Zlatanin pimentämisessä. Kuva: Getty

Otamendillä riittää urakkaa Zlatanin pimentämisessä. Kuva: Getty

Fellaini VS De Bruyne

Cityn pelinrakentelun tärkein palikka on Kevin De Bruyne. Belgialainen on syöttänyt tälle kaudelle jo kaksi maalia, joten maajoukkuekaveri Fellainilla on iso työ pimentää Cityn numero 17. Ainakin alkukauden perusteella Fellaini on todella kovassa vedossa ja saattaa hyvinkin napata De Bruynen rintataskuunsa. De Bruyne ei varmasti tule pärjäämään kookkaalle Fellainille kaksinkamppailussa, mutta pelintekijän pelin ymmärrys on poikkeuksellisen korkea, mikä tekee De Bruynen pimentämisestä todella haastavaa.

Mitä odottaa ottelulta?

Pelillisesti ottelu on todella mielenkiintoinen, sillä peliin on tarjolla parikin mahdollista skenaariota. Ensimmäinen ja todennäköisin on luonnollisesti se, että City pitää palloa ja United tukkii oman puoliskonsa ja iskee terävästi vastaan. Mourinhon käytössä oleva ryhmä on kuitenkin niin vahva, että United pystyy pelaamaan myös Cityn vahvuuksilla ja nappaamaan pelivälineen hallinnan itselleen. Tämä tekisi ottelusta ja erityisesti Cityn reagoinnista todella mielenkiintoisen.

Kuten edellä todettiin Guardiola on suurien valintojen äärellä. Kärjessä kuitenkin aloittaa kaiken järjen mukaan Kelechi Iheanacho, joka on nuoresta iästään huolimatta todella laadukas kärkimies, vaikkei Agüeron veroinen olekaan. Kaivaako Guardiola sitten esimerkiksi Fernandon ja tai Fabian Delphin avaukseen jää nähtäväksi. Jos näin kävisi tarkoittaisi se Cityltä huomattavasti maltillisempaa pelisuunnitelmaa.

Yksi asiaa on kuitenkin takuuvarmaa, kumpikaan ei halua hävitä ottelua. Tässä piilee todella mielenkiintoinen aspekti myös Unitedin suhteen. Luottaako Mourinho omaan tuttuun puolustusvoittoiseen vastaiskupeliin vai nähdäänkö tällä kaudella vihdoin viihdyttävämpää jalkapalloa pelaava Mourinhon joukkue. Viihdekeskuksen tapaan toimivassa Unitedissa viihdearvoa ainakin vaaditaan ja tuleva kamppailu tulee näyttämään suuntaa sille, mitä United ja Mourinho tulevat tällä kaudella esittämään.

Todennäköistä kuitenkin on, että Old Traffodilla tullaan näkemään tarkkaa pelaamista, jossa kaikki taktiset nyanssit on hiottu viimeistä yksityiskohtaa myöten kuntoon. Guardiolan joukkueen ollessa kuitenkin kyseessä, voidaan ottelusta odottaa silti viihdyttävää, eikä viime kauden tapaisia nyhräyksiä tulla näkemään.

Miten käy?

United on ennakkosuosikki otteluun lähdettäessä ja uskommekin, että Punaiset pahoiset nappaavat Manchesterin valtikan kaupungin länsipuolelle. Ottelu ei välttämättä nouse ikimuistoisimpien pelien joukkoon, mutta United nappaa 2–0-voiton, kiitos kovassa vireessä olevien kärkiyksilöiden.

Loppukaneettina todettakoon myös, että niin hieno kuin tuleva Manchesterin derby kaikkine ennakoasetelmineen tulee olemaan, edustaa reippaasti yli 300 miljoonaa puntaa uusiin pelaajiin kesällä polttaneiden jättien kohtaaminen myös nykyfutiksen absurdeihin ulottuvuuksiin paisunutta rahan käyttöä. Sen hienoudesta jokainen taas voi olla mitä mieltä haluaa.

Manchesterin derby potkaistaan käyntiin lauantaina klo 14.30 ja ottelun voit katsoa suorana Viasatin kanavilta tai Viaplay-palvelusta.

Kansikuva: Getty