EM-futis: Ketkä raivaavat tiensä jatkoon lohkokolmosina?

Ennen viimeistä alkusarjan pelipäivää on loistava hetki syventyä lohkokolmosten piinaavaan maailmaan. Turnauksen tasaisuudesta johtuen neljää jäljellä olevaa jatkopaikkaa tavoittelee vielä kahdeksan joukkuetta ja lopullinen ratkaisu nähdään vasta Ruotsi–Belgia-ottelun jälkeen. Toistaiseksi Romania, Tsekki, Ukraina ja Venäjä ovat varmasti ulkona jatkosta.

Maalit avainasemassa tasapistevertailussa

Jos joukkueet päätyvät tasapisteisiin alkulohkossaan, ratkaistaan sijoitukset seuraavassa järjestyksessä:

 1. Keskinäisen ottelun voittaja
 2. Tehdyt maalit alkusarjassa
 3. Fair Play -käytös turnauksessa
 4. UEFA-ranking

Vastaavasti vertailtaessa lohkokolmosia keskenään, maiden välinen järjestys määräytyy näin:

 1. Pisteet alkulohkossa
 2. Maaliero
 3. Tehdyt maalit
 4. Fair Play -käytös turnauksessa
 5. UEFA-ranking

Katso tarkempi selvitys tasapistevertailusta.

Vahvoilla viimeisiin jatkopaikkoihin

Varmasti 16 parhaan joukossa tulevat olemaan toisen kierroksen jälkeen jo paikkansa varmistaneet Espanja, Italia sekä isäntämaa Ranska. Viimeisellä kierroksella suorat jatkopaikkansa viime päivinä ovat myös varmistaneet Englanti, Kroatia, Puola, Saksa, Sveitsi, Unkari ja Wales sekä kaksi tämän hetken parasta lohkokolmosta, jotka ovat toistaiseksi seuraavassa järjestyksessä:

 1. Slovakia (4 p., maalisuhde 3–3, B-lohko), varmasti jatkossa
 2. Pohjois-Irlanti (3 p., maalisuhde 2–2, C-lohko), varmasti jatkossa
 3. Turkki (3 p., maalisuhde 2–4, D-lohko)
 4. Albania (3 p., maalisuhde 1–3, A-lohko)

E-lohkossa Irlannille ja Ruotsille riittää ainoastaan voitto jatkopaikkaan. Belgialle puolestaan ei tarvitse enää pistettäkään jatkaakseen kisoissa, mutta se ei saa hävitä Ruotsille kuitenkaan yli kolmella maalilla. Joukkueen nykyinen maalisuhde on reilusti Turkin vastaavaa parempi toistaiseksi.

F-lohkossa puolestaan tilanne on täysin auki. Suoraan jatkopaikkaan riittää eväät vielä kaikille, tosin Itävalta tarvitsee Unkarin apua noustakseen kakkoseksi. Kaikki joukkueet voivat myös päätyä lohkon kolmanneksi. Unkari on varmasti jatkossa, vaikka jäisikin kolmanneksi neljän pisteensä ansiosta. Islanti ja Portugali tarvitsevat vähintään pisteen jatkaakseen. Itävallalle riittää ainoastaan voitto, jolla se varmistaisi jatkopaikan noustessaan neljään pisteeseen.

Pudotuspeliparit kolmosille

Koska osa pudotuspelipareista määräytyy sen mukaan, mistä lohkoista jatkoon menevät kolmoset tulevat, on ilmassa vielä useampia kysymysmerkkejä lohkovoittajien vastustajista. Alla vaihtoehtoiset vastustajat A–D-lohkojen voittajille.

 • Ranska (A1): Pohjois-Irlanti (C3), Turkki (D3) tai E3
 • Wales (B1): Albania (A3), Pohjois-Irlanti (C3) tai Turkki (D3)
 • Saksa (C1): Albania (A3), Slovakia (B3) tai F3
 • Kroatia (D1): Slovakia (B3), E3 tai F3

Kansikuva: Getty

Twitter: @TuomasKurikka