EM-futis: Sveitsin tehottomuus hälyttävää

Näissä EM-kilpailuissa on nähty todella vähän maaleja, eikä sveitsiläisten surkea viimeistely ainakaan paranna tilastoja. Toki vasta kaksi ottelua on pelattu, mutta erityisesti kärkipelaaja Haris Seferovicin maalintekotaito on jo surkuhupaisaa katsottavaa.

24-vuotias hyökkääjä ei ollut päättyneellä kaudella Eintrach Frankfurtissakaan mikään kliininen viimeistelijä, sillä hän iski vain kolme maalia 29 otteluun. Seferovic teki kuitenkin maalin tärkeässä putoamisen ratkaisseessa ottelussa. Sen maalin ansioista Eintracht säilyi Bundesliigassa.

Sveitsi pystyy kyllä luomaan paikkoja ja hyökkääjät pääsevät tilanteisiin myös rangaistusalueen sisällä. Erityisesti laitapelaaminen on sveitsiläisten vahvuus ja se hakee paljon keskityksiä. Maalinteossa oli ennen toista ottelua onnistunut vain keskuspuolustaja Fabian Schär kulmapotkusta. Romaniaa vastaan onnistuminen tuli 57. minuutilla, kun Admir Mehmedi iski tasoitusosuman.

Joukkueen sisällä on aivan sama kuka maalit tekee. Hyökkääjät kuitenkin elävät maaleista ja niiden puuttuminen vaikuttaa varmasti itseluottamukseen. Mitä pidemmälle turnauksessa mennään, sitä enemmän maalipaikat vähenevät ja kliinisyys nousee esiin. Seferovic ei ole vakuuttanut ja valmentaja Vladimir Petkovic on tiukan paikan edessä. Antaako hän Ranskaa vastaan avauksen paikan nuorelle Breel Embololle, vai saako Seferovic jatkaa yrittämistä.

Jos Frankfurt-hyökkääjä jatkaa kolmanteen otteluun ykköskärkenä ja pysyy yhtä tehottomana, on hyökkääjän itseluottamus koetuksella. Mikäli Petkovic taas antaa avauksen paikan Embololle, ei se auta Seferovicia yhtään enempää.

Embolo tuli Romaniaa vastaan kentälle 64. minuutilla ja oli heti vaarallisempi ja aktiivisempi kuin Seferovic. 19-vuotias Embolo uskalsi haastaa Romanian puolustussumppua ja hän aiheutti heti muutaman hyvän tilanteen. Baselissa hyvän kauden pelannut nuorukainen nosti sveitsiläisten vauhtia heti tultuaan kentälle.

Romania tyytyi tasapeliin ja pystyy lähtemään viimeiseen otteluun Albaniaa vastaan etulyöntiasemassa, koska se pääsee pelaamaan ennakkoon heikompaa vastustajaa vastaan. Romania pystyy luomaan paikkoja ja Sveitsiä vastaan vain Yann Sommerin loistotorjunnat veivät keltapaitojen voiton.

Tasapeli helpottaa sveitsiläisiä varmistelemaan lohkon kakkossijaa, mutta viimeistelyn tehokkuus tulee ratkaisemaan pelin Ranskaa vastaan. Les Bleus ei anna punapaidoille yhtä paljon maalipaikkoja kuin lohkon muut joukkueet.

Sveitsin todennäköinen tappio Ranskalle ja Romanian runsasmaalinen voitto Albaniasta kääntävät taistelun A-lohkon kakkossijasta kuitenkin romanialaisten eduksi. Toki mikään ottelu ei ole varma ennen kuin se on pelattu. Albania osoitti avausottelussaan, että ensikertalainen on tullut Ranskaan pelaamaan tosissaan ja sillä on sanansa sanottavana viimeisessä ottelussaan. Ranskaa vastaan Albanian puolustus ei vain riitä.

Kansikuva: Getty