TOP 10: Tässä ovat alle 21-vuotiaiden EM-kisojen parhaat pelaajat

Faneille.com LogoFaneille.com – Urheilumedian Zlatan.

Perjantaina Puolassa starttaavat alle 21-vuotiaiden EM-kisat ovat laajentuneet perinteisestä kahdeksan joukkueen turnauksesta 12 maan kisoiksi. Vaikka kaikki maat eivät saaneet riveihinsä aivan kaikkia parhaita pelaajiaan, on tuleva turnaus kenties tasokkain sen historiassa. Haravoimmekin listalle turnauksen kymmenen parasta pelaajaa, joka oli erittäin haastava tehtävä, sillä vaihtoehtoja piisasi vaikka millä mitalla.

10. Sandro Ramirez, Espanja

Barcelonan päätös päästää oma kasvatti Sandro Ramirez ilmaiseksi Malagaan ja ostaa kaksi vuotta vanhempi Paco Alcacer 30 miljoonalla eurolla kärkeen tuhnuilemaan oli luultavasti yksi seurahistorian typerimpiä päätöksiä. Kanarian saarilta jo 14-vuotiaana La Masiaan saapunut hyökkääjä pelasi todellisen läpimurtokauden Malagan riveissä ja heilutti maaliverkkoa La Ligassa komeasti 14 kertaa. Laadukkaalla laukauksella varustettua hyökkääjä onkin huhuiltu huomattavasti andalusialaisseuraa isompiin ympyröihin ja tuleva turnaus Espanjan ykköskärkenä on loistava näytönpaikka 21-vuotiaalle Ramirezille.

9. Renato Sanches, Portugali

Bayern München kohautti jalkapalloilevaa maailmaa vuosi sitten ilmoittamalla hankkineensa tuolloin 18-vuotiaan Renato Sanchesin 35 miljoonan euron kaupalla, jonka lopullinen hinta nousisi mahdollisesti toteutuvien lisäpykälien myötä peräti 80 miljoonaan euroon. Benfican koulima keskikenttämies antoi hurjalle hinnalle katetta heti viime kesän EM-kisoissa, noustuaan mestaruutta juhlineen Portugalin avainpelaajaksi. Debyyttikausi Saksassa oli kuitenkin surkea. Sanches sai vastuuta vain 900 minuuttia, eikä kirjauttanut ainuttakaan tehomerkintää. Näin ollen huippulupaus jäi myös lusitaanien Confederations cup -joukkueen ulkopuolelle. Potentiaalia 19-vuotiaalla keskikenttämiehellä on aivan absoluuttiselle huipulle asti ja tulevassa turnauksessa nuorukaisella riittää varmasti näytönhaluja. Tuskin ne taidotkaan ovat kadonneet.

8. Jordan Pickford, Englanti

Valioliigasta ”vihdoin” pudonneen Sunderlandin kausi oli surkea, mutta siitäkin huolimatta Jordan Pickford nousi Valioliigan maalivahtieliittiin. 23-vuotias maalivahti torjui toiseksi eniten koko sarjassa, 135 kertaa vaikka huilasi loukkaantumisen vuoksi yhdeksän peliä. Atleettinen Pickford on todella kokonaisvaltainen maalivahti, sillä hän on paitsi hyvä reaktiotorjuja, taitaa nuori englantilainen myös jalalla pelaamisen. Pickfordin lähtö Koilis-Englannista oli selviö ja torjuja sinetöi odotetun 25 miljoonan punnan siirtonsa hyvässä nosteessa olevaan Evertoniin juuri ennen kisoja. Puolassa tulevaksi Kolmen leijonan ykkösmolariksi povailtu Pickford onkin Englannin ykköstähti.

Jordan Pickford on Englannin joukkueen suurin tähti. (Nigel Roddis/Getty Images)

7. Mahmoud Dahoud, Saksa

Syyrialaiset sukujuuret omaava Mahmoud Dahoud oli pitkään Jürgen Kloppin hankintalistan kärjessä, mutta lupaava saksalainen päätti lopulta siirtyä hyvää työtä nuorten pelaajien kanssa tehneeseen Borussia Dortmundiin. Yli 60 Bundesliiga-peliä Mönchengladbachin riveissä pelannut Dahoud ei kuitenkaan ole mikään pelkkä lupaus, vaan yksi Saksan pääsarjan parhaista keskikentän pelinrytmittäjistä. Hentoon runkoon Dahoud kaipaa lisää voimaa, mutta peliäly nuorukaisella on huippuluokkaa ja se onkin erinomaisen tekniikan ohella miehen suurin vahvuus. Joachim Löwin päätös lähteä Confederations cupiin nuorella ryhmällä karsi Saksan alle 21-vuotiaiden ryhmästä pois lukuisia huippunimiä, joten Dahoud on yksi joukkueen kulmakivistä.

6. Marco Asensio, Espanja

Real Madrid ei ole ollut se kaikista helpoin paikka nuorten lupausten läpimurroille, mutta Marco Asensio tuli ryminällä maailman parhaan seurajoukkueen edustusmiehistöön. Mallorcan kasvatti ei kuulunut Zinedine Zidanen ykkösavaukseen, mutta lunasti paikkansa loistavana rotaatiopelaajana. Muun muassa Mestarien liigan finaalissa maalannut 21-vuotias espanjalainen on noussut myös Espanjan A-maajoukkueeseen ja hänestä odotetaan yleisesti Real Madridin tulevaa runkopelaaja, kenties jopa tähteä. Siihen Asensiolla on ehdottomasti edellytyksiä, sillä nuori laituri on paitsi loistava kuljettaja, myös älykäs pelaaja ja yksi Espanjan kivikovan kisajoukkueen tähdistä.

5. Federico Bernardeschi, Italia

Fiorentinan oma kasvatti Federico Bernardeschi on noussut muutaman viime kauden aikana Violan avainpelaajien joukkoon. Laidoilla operoiva italialainen kuuluu myös saapasmaan A-maajoukkueeseen ja edusti maataan viime kesänä Ranskan EM-kisoissa. Tällä kaudella nopea laitapelaaja iski komeat 11 häkkiä Serie A:ssa ja tarjoili lähes kaksi maalipaikkaa per ottelu. Myös Bernardeschi kuuluu pelaajiin, joita monet suurseurat Puolassa tarkkailevat, sillä miestä on huhuiltu niin Juventukseen kuin Chelseaankin. Itse turnauksessa 23-vuotiaan pelurin pitäisi johtaa vahvalla ryhmällä liikkeellä olevan Azzurrin hyökkäyspeliä.

4. Max Meyer, Saksa

21-vuotias Max Meyer debytoi kasvattajaseuransa Schalken paidassa jo yli neljä vuotta sitten ja on siitä lähtien kuulunut Kuninkaansinisten avainpelaajiin. Pelejä gelsenkircheläisten riveissä on kertynyt jo 164 kappaletta, joten Meyerin tapauksessa ei puhuta enää pelkästä lupauksesta. Tehojen valossa kymppipaikan pelintekijän kausi ei ollut häävi, yksi maalia ja kaksi syöttöä, mutta Meyerin kyky tehdä peliä edistäviä ratkaisuja viimeisellä kolmanneksella on poikkeuksellisen hyvä ja tärkeä palanen niin Schalken, kuin Saksan U21-maajoukkueen hyökkäyspeliä. Vain 173-senttinen peluri on perisaksalaiseen tapaan teknisiltä ominaisuuksiltaan briljantti ja omaa poikkeuksellisen hyvän peliälyn. Niinpä Meyer on Saksan hyökkäyspelin avainhahmo. Tiettävästi Meyerillä ei ole kiirettä pois Schalkesta, mutta huippukisat saisivat takuuvarmasti miestä tarkkailevat suurseurat varpailleen.

Max Meyer hurmasi viime elokuun Olympialaisissa ja saman kaltaisia otteita odotetaan myös Puolassa. (Buda Mendes/Getty Images)

3. Hector Bellerin, Espanja

La Masiasta jo 16-vuotiaana Arsenaliin siirtynyt Hector Bellerin on noussut nopeassa tahdissa Valioliigan parhaiden laitapakkien joukkoon. Kaudella 2015-16 Valioliigan tähdistöön arvostetun katalaanin viime kausi oli vaisumpi, mutta se ei poista sitä tosiasiaa, etteikö Bellerin olisi huippupelaaja. Poikkeuksellisen nopea Bellerin on modernin laitapakin prototyyppi, joka on olennainen osa Arsenalin hyökkäyspeliä vahvoilla laitanousuillaan. Barcelona onkin hamunnut 22-vuotiasta kasvattiaan takaisin Kataloniaan ja huhuiltu minimissään 40 miljoonan euron hintalappu kertoo kaiken olennaisen Bellerinin tasosta.

2. Gianluigi Donnarumma, Italia

Sensaatiomaisesti jo 16-vuotiaana AC Milanin ykköstorjujan paikan vallannut Gianluigi Donnarumma on paitsi yksi kisojen nuorin pelaaja, myös yksi turnauksen suurimmista tähdistä. Helmikuussa 18 vuotta täyttänyt jättiläinen lienee lahjakkain maalivahti, mitä jalkapallohistoria on todistanut. Eikä Donnarumma ole pelkästään lupaus vaan jo nyt yksi maailman parhaista torjujista. Puolassa Milan-vahti on Italian vahvan alakerran viimeinen lukko. Nuorukaisen tilanne on muutenkin varsin mielenkiintoinen, sillä huhujen mukaan torjuja ei aio uusia ensi kesään päättyvää sopimusta Milanin kanssa ja on näin ollen saanut Real Madridin, Chelsean ja Manchester Unitedin kaltaiset suurseurat peräänsä.

1. Saul Niguez, Espanja

Espanjan tähtisikermän kirkkain timantti on Atletico Madridin kulmakiviin lukeutuva Saul Niguez. Keskikentän ytimessä box-to-box-roolissa viihtyvä Atleticon oma kasvatti on monipuolinen ja kokonaisvaltainen keskikenttäpelaaja ja jatkaa Espanjan vahvoja perinteitä huippulaadukkaiden konehuoneen pelaajien saralla. Saul on myös futissivusto Transfermarktin arvioiden mukaan tulevan turnauksen arvokkain pelaaja 40 miljoonan euron hintalapullaan. Näytettävää 22-vuotiaalla pelurilla ei sinällään ole, sillä hän on jo nyt eurooppalaisen suurseuran avainpelaajia ja on sanomattakin selvää, että katseet Espanjassa kohdistuvat juuri Sauliin.

Kansikuva: Paolo Bruno/Getty Images