Nähdäänkö Huuhkajilta Kreikan ja Tanskan kaltainen EM-ihme?

Huuhkajat pelaa ensimmäisen EM-lopputurnausottelunsa lauantaina 12.6.

Kun Suomen miesten maajoukkue vihdoin selvitti tiensä jalkapallon EM-lopputurnaukseen, saavutusta juhlittiin Suomessa kuin mestaruutta konsanaan, mutta voisiko Huuhkajilla olla mahdollisuuksia jopa Euroopan mestaruuteen asti? Se on epätodennäköistä, mutta ei täysin mahdotonta, sillä jalkapallon EM-kisoissa voi tapahtua eeppisiä yllätyksiä, kuten Kreikka ja Tanska ovat osoittaneet.

Tanska vastasi EM-kisahistorian suurimmasta jytkystä voittamalla mestaruuden vuonna 1992, vaikka se ei edes selvinnyt karsinnoista lopputurnaukseen. Kisoihin päässyt Jugoslavia suljettiin pois turnauksesta Balkanin sotatilanteen takia, joten tilalle otettiin vain viikko ennen kisojen alkua tanskalainen ryhmä ”lomalta palanneita lihavia äijiä”, kuten maalivahtilegenda Peter Schmeichel kuvaili tuolloin joukkuettaan. Tanska tuli, näki ja voitti kisat.

Kreikka puolestaan voitti Euroopan mestaruuden totaalisena altavastaajana tiukan puolustuspelitaktiikkansa ansiosta vuonna 2004. Kyseessä oli vasta toinen kerta, kun Kreikka oli mukana EM-lopputurnauksessa.

Entä EM-ensikertalainen Suomi? Huuhkajien mahdollisuus voittaa Euroopan mestaruus tänä vuonna on vedonlyöntiyhtiö Mr Greenin mukaan olematon. Voittajakertoimissa Suomi on rankattu Pohjois-Makedonian ja Unkarin kanssa kolmen viimeisen maan joukkoon huimalla kertoimella 501.00.

Huuhkajien lähtökohta turnaukseen ei ole muutenkaan kovin lupaava, sillä joukkueella on takanaan kuusi voitotonta ottelua ja kolme tappiota, joista viimeisin kärsittiin Virolle 0-1. Viro ei ole mukana Em-lopputurnauksessa.

Voisiko huonoista tuloksista sisuuntunut Huuhkajalauma yltää jopa mestaruuteen asti päävalmentaja Markku Kanervan sekä polvilaumasta toipuvan kapteeni Tim Sparvin ja nilkkavammasta toipuvan maalitykki Teemu Pukin johdolla? Mikä tahansa on mahdollista jalkapallossa! Ja jos niin käy, vedonlyöjille koittavat onnen päivät.

Suomen alkulohko-ottelut EM-kisoissa:

12.6. Tanska–Suomi klo 19 (Kööpenhamina)

16.6. Venäjä–Suomi klo 16 (Pietari)

21.6. Suomi–Belgia klo 22 (Pietari)

Kertoimia: EURO 2020 voittaja

Ranska               5.80

Englanti             6.40

Belgia                 8.50

Tanska               26.00

Venäjä               101.00

Suomi                501.00

Kaikkien joukkueiden kertoimet täällä: Mr Green