Ennakko: Pystyykö Chelsea haastamaan Zlatanin PSG:n?

Mestarien liigan pudotuspelit käynnistyvät tiistaina. YLEn TV-ottelussa kohtaavat kovassa vireessä olevat PSG ja Chelsea. Parivaljakko kohtaa jo kolmantena vuotena peräkkäin Mestarien liigan jatkopeleissä. Viime vuonna pariisilaiset jatkoivat ensimmäiseltä pudotuspelikierrokselta puolivälieriin, kun taas kaksi vuotta sitten puolivälierissä Chelsea oli joukkueista väkevämpi ja eteni välieriin saakka. Miten käy tänä vuonna? Pariisin kamppailun ja toisen otteluparin ennakot pääset myös kuuntelemaan Penkinlämmittäjien podcastin siivittämänä.

Ennakkoasetelmat

Kotijoukkue PSG eteni selkeästi jatkopeleihin lohkokakkosena, kun A-lohkon vei nimiinsä Real Madrid. Chelsea taas voitti oman lohkonsa keräten yhtä monta pistettä (13) kuin PSG.

PSG on ollut kotimaan liigassa aivan ylivoimainen, ja se johtaa sarjaa 26 ottelukierroksen jälkeen peräti 24 pisteellä toisena majailevaan Monacoon nähden. Ranskan Ligue 1:sessä pariisilaisten saldo on 22 voittoa, neljä tasapeliä ja nolla tappiota. Näin ollen seuran neljäs perättäinen Ranskan mestaruus on jo käytännössä takataskussa, mutta Euroopan vallotus on vielä joukkueelta tekemättä ja tätä janotaan kovasti pariisilaisten keskuudessa.

Chelsean kausi on ollut todella tahmea ja se taisteli pitkään Valioliigan häntäpäässä. Joulukuussa mestarimanageri Jose Mourinho sai lähteä ja tilalle palkattiin entuudesta tuttu hollantilainen Guus Hiddink. Hiddinkin alaisuudessa lontoolaiset ovat saaneet pelinsä jälleen uomiinsa ja joukkue on kivunnut Valioliigassa sijalle 12 – Hiddinkin ollessa päävastuussa Chelsea ei ole hävinnyt vielä otteluakaan. Valioliigan mestaruuden osalta lontoolaisten haaveet on kaatunut jo aikoja sitten, joten panostus Mestarien liigaan on entistäkin kovempaa.

Miten ottelussa käy?

PSG joutuu tulemaan ottelussa toimeen ilman oikeaa laitapakki Serge Aurieria, joka suututti seuran viime viikolla sosiaalisessa mediassa, kun norsunluurannnikkolainen haukkui osan joukkuekavereistaan ja valmentajista. Aurierin paikan oikealla ottaa kokenut hollantilainen Gregory Van der Wiel tai topparina mielummin pelaava brassi Marquinhos. Aurierin lisäksi pariisilaisten sotisovasta on poissa Ezequiel Lavezzi. Muuten PSG-manageri Laurent Blancilla on käytössä koko arsenaali.

Chelsealta poissa ovat varmuudella floppi Falcao, pelikiellossa oleva Nemanja Matic ja ikävästi loukkaantunut Kourt Zouma. Lisäksi viikonloppuna nilkkansa vääntänyt kapteeni John Terryn ei pysty pelaamaan tiistaina. Gary Cahillin toppariparina aloittanee Branislav Ivanovic ja vasemapana pakkina 21 vuotias Baba Rahman.

Pariisilaisten tavaramerkki on tunnetusti vahva hyökkäyspeli, jonka tähtenä häärää tällä kaudella kaikki kilpailut huomioon ottaen 28 maalia tehnyt ruotsalainen Zlatan Ibrahimovic. 34 -vuotias kärki ei ole osoittanut hyytymisen merkkejä, vaan muodostaan Angel Di Marian ja Lucas Mouran kanssa yhden planeetan kovimmista hyökkäyskolmikoista. Lisäksi arsenaalista löytyy muuan Edison Cavani, joka on valmis ratkaisemaan yksittäisiä otteluita maalivainunsa ansiosta.

epa05148475 Zlatan Ibrahimovic of Paris Saint Germain celebrates with his team mates after scoring a goal against Olympique Marseille during the soccer ligue 1 match between Olympique Marseille and Paris Saint Germain, at Velodrome stadium, Marseille, Southern France, 7 February 2016. EPA/GUILLAUME HORCAJUELO

Zlatan on ollu tällä kaudella tutussa lennossa. Kuva: AOP

Myös Chelsean hyökkäspelaaminen on tällä hetkellä vahvassa lennossa. 4-2-3-1-taktiikassa 9-paikalla viilettävä Diego Costa on puhjennut jälleen kukkaan Guus Hiddinkin alaisuudessa, kun espanjalainen on osunut kahdeksan kertaa kymmenessä edellisessä ottelussa. Costa saa tulitukea varsinkin Willianilta, joka on ollut lontoolaisten tämän kauden tasaisin suorittaja. Brassi osui Mestarien liigan alkulohkon kuudessa ottelussa peräti viidesti, joten PSG saa olla varuillaan Chelsean hyökkäyksen kanssa, jotta pariisilaiset eivät päästäisi vierasmaalia tiistaina.

PSG:n hyökkäys saa usein suurimmat otsikot, eikä aivan syyttä, mutta joukkueen puolustuspelaaminen on myös todella vahvaa. Brassitopparipari Thiago Silva ja ex-Chelsea David Luiz ovat olleet tällä kaudella vahva kaksikko. Pariisilaisten kompastuskivi alakerrassa on laitapakit Maxwell ja Van der Wiel/Marquinhos, jotka saavat olla tarkkana Chelsean PedronEden Hazardin ja Willianin vahvojen 1vs1-haastojen kanssa.

Chelsea keskittynee ottelussa tiiviiseen puolustuspelaamiseen ja nopeisiin vastahyökkäyksiin. Tällöin korostuu se, kuinka hyvin PSG:n keskikenttä pystyy auttamaan joukkueen puolustusta. PSG:n tulee olla myös tarkkana Willianin todella vaarallisten erikoistilanteiden kanssa, joissa piilee Chelsean kenties suurin potentiaali iskeä vierasmaali.

Chelsea asettanee keskikentän alemmalle oksalle peliä rikkovan John Obi Mikelin Nemanja Maticin ollessa pelikiellossa. Mikelin tehtävänä on häiritä pariisilaisten pelinrakentelua ja pitää puolustuslinjan ja keskikentän väli tiiviinä, jotta PSG:n hyökkäykset ajautuisivat enemmän laidoille.

Ottelusta on odotettavissa allekirjoittaneen papereissa maalirikas ottelu, jossa vauhtia ja vaarallisia tilanteita tuskin tulee puuttumaan.

Tulosveikkaus: 3-1

Ottelu suorana YLE TV 2 klo 21.15 alkaen

Alta pääset kuuntelemaan Penkinlämmittäjien arviot PSG-Chelsea-otteluparista. Lisäksi kolmikko ennakoi illan toisen ottelun, Benfica-Zenitin.

[mixcloud https://www.mixcloud.com/penkinlammittajat/penkinl%C3%A4mmitt%C3%A4j%C3%A4t-s03e02-mestarien-liigan-nelj%C3%A4nnesv%C3%A4lier%C3%A4t-part-1/ width=100% height=120 hide_cover=1 light=1]

Oletetut kokoonpanot:

PSG (4-2-3-1):

psg

Chelsea (4-2-3-1):

Chelsea

Kansikuva: AOP