Euro2016 – Suomen karsintalohko avattuna

Kreikan ja Celticin kärki Georgios Samaras tulee olemaan ratkaisijan roolissa F-lohkossa (Getty Images)

Kreikan ja Celticin kärki Georgios Samaras tulee olemaan ratkaisijan roolissa F-lohkossa (Getty Images)

Suomella ja Huuhkajilla ei ole koskaan oikein käynyt tuuri isojen turnauksien karsinnoissa ja monen mielestä jopa niiden lohkojaossa on aina jäänyt kourallinen käteen. Yllätyimme positiivisesti viime sunnuntain arvonnasta, sillä tällä kertaa tuntuu, että saimme vihdoinkin hyvän lohkon. Meille hyvän, ehkä jopa hieman helpon ja mikä parasta, San Marino ei ole tällä kertaa vastassa kaatamassa unelmiamme. F-lohkoon mahtuu kuusi joukkuetta: Kreikka, Unkari, Romania, Suomi, Pohjois-Irlanti ja Färsaaret. Suoraan kisoihin pääsee lohkon kaksi parasta ja kaikkien lohkojen paras kolmanneksi sijoitettu. Loput lohkokolmoset pääsevät jatkokarsintaan. Mitkä ovat karsintojen lähtökohdat?

Aikaisemmat saavutukset

Kreikka sekosi Euroopan mestaruudesta 2004 (Getty Images)

Kreikka sekosi Euroopan mestaruudesta 2004 (Getty Images)

Puolet lohkon joukkueista: Romania, Kreikka ja Unkari, ovat päässeet kisoihin aikaisemmin ja varsin hyvällä menestyksellä; Helleenit voittivat turnauksen 2014 valmentaja Otto Rehhagelin puolustusvoittoisella pelillä, Romania oli neljännesvälierissä vuonna 2000 ja Unkari sijoittui kolmanneksi Espanjassa vuonna 1964. Vuoden 1972 Belgian Euroturnauksen neljännen sijan jälkeen Unkari ei ole onnistunut jatkoon pääsemään. Unkari ja Romania olivat yhdessä 2014 MM-kisojen karsintalohkossa ja tässä Romania veti pidemmän korren (6-1-3) ja Unkari (5-2-3) jätettiin kolmanneksi. Romania uupui kuitenkin karsinnoissa, eikä päässyt kisoihin.

Euro 2012-turnanauksen lohkossa Unkari sai myös huonot kortit ja joutui samaan lohkoon Suomen ja myös jatkoon menneiden Hollannin ja Ruotsin kanssa. Kreikka pelaa Brasilian MM-kisoissa ja ovat luonnollisesti F-lohkon ennakkosuosikkeja myös FIFA-rankingin osalta: Kreikka on sijalla 12, Romania 29 ja Unkari 44. Huonoista maista ei ole siis kyse. Suomella (65.) on siis matkaa nousta kolmanneksi lohkossaan, mutta ainakin siihen on selkeästi paremmat mahdollisuudet jalkapallon suurmaiden puuttuessa lohkosta. Kreikan onni helppojen lohkojen osalta tuntuu taas jatkuvan näissäkin karsinnoissa, joka toki osaltaan selittää hyvää FIFA-sijoitusta.

Karsinnan avaimet

Yleinen mielipide tuntuu olevan se, että tällä kertaa mennään kisoihin seuraten niin lentopallon, salibandyn ja koripallon maajoukkuemenestystä. Vuodesta 2014 tuntuu tulevan kaikkien aikojen suomalainen urheiluvuosi. Helppoa EM-kisoihin pääseminen ei kuitenkaan ole. Suomen on äärimmäisen tärkeää voittaa kaikki ”helpot” ottelut Färsaaria ja Pohjois-Irlantia vastaan, sekä pyrkiä vähintään tasapeleihin edellä olevan kolmikon kanssa. Huuhkajien puolella on myös pari valttikorttia, eli kotiottelut lokakuussa Romaniaa ja Kreikkaa vastaan, jolloin lämpimiin oloihin ja erilaiseen kenttään tottuneita joukkueita voi odottaa kylmä keli ja masennus, antaen Suomelle hyvän paikan vääntää todennäköisyyksiä itselleen.

Kreikka saattaa myös väsähtää MM-kisojen aikana ja pelaaminen EM-karsinnoista Helsingissä voi tuntua kaukaiselta unelmalta Brasilian suuruuden jälkeen, antaen taas nälkäisille Huuhkajille lisämahdollisuuksia. Moni pelaaja saattaa myös lopettaa uransa MM-kisojen jälkeen, listalle nousevat ainakin Kreikan Karagounis (36-vuotias), Katsouranis (34), Gekas (33) ja Salpigidis (32).Mikäli syksy saadaan otettua haltuun voitoilla ja tasureilla, Suomella on hyvät mahdollisuudet. Vedonlyöntitoimistotkin laittavat Kreikan ja Romanian F-lohkon kärkeen, mutta Unkarin 2.5-kerroin ei ole kovin kaukana Suomen 3-kertoimesta, joten kolmossijaa pidetään jopa suhteellisen todennäköisenä.

Avainpelaajat

Getafen ja Romanian kärki Ciprian Marica on nakuttanut Espanjassa kaksi maalia 9 ottelussa (Getty Images)

Getafen ja Romanian kärki Ciprian Marica on nakuttanut Espanjassa kaksi maalia 9 ottelussa (Getty Images)

Suomen isoimpia puutteita on edelleen maalintekeminen ja tappavan tehokkaat kärjet, mutta toivon mukaan tähänkin saadaan helpotusta Teemu Pukin ja Roman Eremenkon kaltaisten nälkäisten pelaajien osalta kauden aikana, valmistellen miehiä syksyn karsintoihin. Jos katsotaan pelaajia Euroopan terävimmissä huippusarjoissa, Kreikka voi kasata avauskokoonpanonsa ja ottaa pari vaihtomiestä näistä pelaajista, Romanialla on yhdeksän pelaajaa suursarjoissa, Unkarilla kolme ja Suomella kaksi.

Kreikan kuumimmat nimet ovat Dortmundin puolustaja Sokratis Papastathopoulus, AS Roman Vasilis Torosidis, sekä kärjet Celticistä ja Fulhamista Giorgos Samaras ja Kostas Mitroglou. Nuoremmasta päästä seurattavia ovat Kaiserslauternin Kostas Fortounis ja Torinon Panagiotios Tachtsidis.

Romanian puolella 23-vuotiaan Stuttgartilaiskeskikentän Alexandru Maximin ja Tottenhamissa pelaavan, joukkueen kapteenin Vlad Chiricheșin voimin, vaikka joukkueella toki on muitakin ulkomaan vahvistuksia kuten 68 maaottelussa 24 maalia nakuttanut Getafen Ciprian Marica.

Unkari tuo varmasti matkaansa Schalke 04:n kakkoshyökkääjä Adam Szalain, joka on tehnyt 19 maaottelussa 7 maalia. 2010 maajoukkueessa lopettanutta, Hannoverin avauskokoonpanon laituria Szabolcs Husztia yritetään houkutella mm. Facebook-kampanjoiden avulla palaamaan maajoukkueeseen myös Euro2016-karsintoja varten. Unkarin keskikenttää pyörittää Dynamo Moskovan Balázs Dzsudzsák yhdessä Middlesbroughn József Vargan kanssa.

Otteluohjelma

Sunnuntai 7.9.2014

Unkari – Pohjois-Irlanti klo 19
Färsaaret – Suomi klo 21.45
Kreikka – Romania klo 21.45

Lauantai 11.10.2014

Romania – Unkari klo 19
Suomi – Kreikka klo 21.45
Pohjois-Irlanti – Färsaaret klo 21.45

Tiistai 14.10.2014

Suomi – Romania klo 21.45
Färsaaret – Unkari klo 21.45
Kreikka – Pohjois-Irlanti klo 21.45

Perjantai 14.11.2014

Unkari – Suomi klo 21.45
Kreikka – Färsaaret klo 21.45
Romania – Pohjois-Irlanti klo 21.45

Sunnuntai 29.3.2015

Pohjois-Irlanti – Suomi klo 19
Romania – Färsaaret klo 19
Unkari – Kreikka klo 21.45

Lauantai 13.6.2015

Suomi – Unkari klo 19
Färsaaret – Kreikka klo 21.45
Pohjois-Irlanti – Romania klo 21.45

Perjantai 4.9.2015

Kreikka – Suomi klo 21.45
Unkari – Romania klo 21.45
Färsaaret – Pohjois-Irlanti klo 21.45

Maanantai 7.9.2015

Suomi – Färsaaret klo 21.45
Pohjois-Irlanti – Unkari klo 21.45
Romania – Kreikka klo 21.45

Torstai 8.10.2015

Romania – Suomi klo 21.45
Unkari – Färsaaret klo 21.45
Pohjois-Irlanti – Kreikka klo 21.45

Sunnuntai 11.10.2015

Suomi – Pohjois-Irlanti klo 19
Kreikka – Unkari klo 19
Färsaaret – Romania klo 19

Tässä vielä hieman videomotivaatiota, Euro96-karsinnat ja Suomi-Färsaaret.