Suomalainen futiskulttuuri sai puuttuvan palasensa – EOM-lehti hyvässä nosteessa

Faneille.com LogoFaneille.com – Hieman erilainen urheilumedia.

Suomalainen jalkapalloilu koki piristysruiskeen vuoden vaihteessa EOM-lehden kerättyä joukkorahoituksen voimin riittävät pelimerkit toimintansa käynnistämiseksi. EOM lähti täyttämään aukkoa, kun 380 henkilöä ja yritystä koki maamme tarvitsevan suomalaiseen jalkapalloon keskittyvän median.

Lehden toinen perustaja Tero Karinti on pitkän linjan futispersoona. Mies on tuttu näky vuosien varrelta Turun alueen jalkapallokentiltä pelaajana ja lajiaktiivina. Hän organisoi myös Firmafutiksen SM-turnausta, joka pelataan jo kolmatta kertaa tulevana syksynä.

EOM tekee aktiivista seurayhteistyötä ja jalkautuu säännöllisesti ottelutapahtumiin.

– Suomessa on futiskulttuuria, mutta toisaalta kirjoitukset mediassa ovat ikävän usein negatiivisia. Tulimme viime kesänä päätoimittajamme Kimmo Muttilaisen kanssa siihen tulokseen, että kulttuurimme kaipasi omaa lajilehteään. Päätimme laittaa omat kortemme kekoon ja sillä matkalla olemme edelleen, Tero Karinti kertaa lehden alkutaipaletta.

”Eteenpäin on menty”, totesi Antti Muurinen taannoin maajoukkueen kehityksestä ja siitä lausahduksesta myös tuore lehti on saanut nimensä. Vaikka Muurinen aikoinaan viittasikin ainoastaan oman joukkueensa tilanteeseen, voidaan samaa sanoa monesta muustakin maajoukkueesta tai lajista Suomessa. Siitä huolimatta viime vuosina pallopeleistä ainoastaan jääkiekolla on ollut oma kotimainen lehtensä, ellei lajiliittojen julkaisuja oteta laskuihin. Edes suosionsa aallonharjalla porskuttava Susijengi ei ole saanut aikaiseksi Suomi-koriksen tilaa puivaa julkaisua. Itseasiassa Koripalloliiton pitkään julkaisema KORI-lehtikin jäi digitalisaation jyrän alle.

Kiinnostus lehteä kohtaan rajussa kasvussa

Jalkapallosta ja etenkin sen suomalaisesta yhteisöstä kiinnostuneet äänestivät jaloillaan EOM-lehden puolesta. He todistivat samalla kaipaavansa laadukasta ja kotimaista urheilujournalismia nettijulkaisujen lisäksi myös käsin kosketeltavassa muodossa. EOM on tähän mennessä ehtinyt julkaista kaksi lehteä ja kiinnostus sitä kohtaan kasvaa voimakkaasti. Lehden jutut ovat käsitelleet mm. maalintekemistä eri näkökulmista sekä erilaisia tarinoita seura- ja pelaajailmiöistä.

– Tarkoituksenamme on tuottaa aikaa kestäviä tarinoita, joihin printtilehti sopii mainiosti. Tuomalla tarinoita esiin laajasti eri teemoista, kuten naisten futiksesta ja pikkuseuroista, pääsemme pureutumaan syvälle jalkapallokulttuuriimme. Jatkossa lehden oheen tullaan tuottamaan enenevissä määrin sisältöjä myös netin puolelle, Karinti maalailee tulevia painoksia ja suunnitelmia.

Jalkapallofanit ympäri Suomen vaativat paljon, joten matkasta mielenkiintoisten ilmiöiden ympärillä ei tule helppoa. Tuhannet lukijat luovat hyvää pohjaa kasvulle ja kysyntää riittää. Sanoma Median ostettua alkuvuodesta Urheilulehden ja niputettua Urheilusanomat samaan painokseen, lehtimaailmaan syntyi pienoinen tila haastajille, joihin EOM on helposti luettavissa. Miten paljon uudistuneen Urheilulehden ja EOM:n tiet kulkevat ristiin tai päällekkäin, saamme nähdä tulevina kuukausina ja vuosina.

– Emme ole lähteneet kilpailemaan ketään vastaan, vaan tuomaan uudenlaista sisältöä nimenomaan jalkapallosta kiinnostuneille suomalaisille. Uskomme, että meillä on paljon tarinoita kerrottavaksi, Karinti kertoo.

Pitkäjänteisellä työllä osaksi lajikulttuuria

Lehden esikoispainos keräsi paljon kiitosta, mutta myös rakentavaa palautetta.

Kun EOM kertoo olevansa suomalaisen jalkapallon sanansaattaja, ovat odotukset lehden sisällöstä korkealla. Jotta näihin odotuksiin on mahdollista vastata, tarvitaan toimittajia, jotka tuntevat jalkapallon pintaa syvemmältä. Siksi onkin hienoa nähdä, että jalkapallotaustaisen toimituksen lisäksi kynän varteen ovat jo ehtineet tarttua Atik Ismailin ja Ilja Venäläisen kaltaiset lajilegendat. Yksi mielenkiintoisimmista jutuista syntyi puolestaan TPS-maalivahti Inkeri Niemen kynästä, kun hän avasi päivärytmiään päiväkirjan muodossa lehden alkukesän numerossa.

Kulttuuria luodaan ja vahvistetaan joka päivä, ja teko kerrallaan.

Karkean arvion mukaan jalkapallon parissa toimii vuosittain 250 000 suomalaista erilaisissa rooleissa pelaajasta katsojaan. Tästä joukosta löytyy varmasti tuhat ja yksi tarinaa kerrottavaksi, mutta samalla nämä ihmiset ovat innokkaita kuulemaan tarinoita. EOM-lehden taival on vielä lyhyt, mutta mahdollisuudet rajattomat. Jalkapallokausi on puolessa välissä ja tänäkin vuonna saamme vielä nauttia kahdesta lehden numerosta.

– Lehti hakee vielä lopullista muotoaan ja palautteiden kautta olemme jo muovanneet sitä entistä mielenkiintoisemmaksi. Ensi vuonna tarkoituksena on julkaista jo kuusi numeroa. Sisältö on ja tulee aina olemaan lehtemme A ja O, mutta jatkuva keskustelu lukijoiden kanssa on äärettömän tärkeää pysyäksemme oikealla polulla. Lisäksi yhteistyö seurojen kanssa takaa meille avaran näkymän lajiin ja sen ilmiöihin sekä mahdollisuuden tukea heitä varainkeruussa, Karinti summaa.

Lisätietoja: EOM.fi

Twitter: @TuomasKurikka

Kansikuva: Jussi Eskola/Getty

Betsafen Kasinolla jaetaan tänä kesänä tuhansia ilmaiskierroksia ja käteistä. Osallistu kampanjaan, pelaa kampanjapelejä ja nappaa osuutesi!