Grande Finale: Saksa – Argentiina, klo 22.00

Brasilian MM-kisat ovat nousemassa yhdeksi kaikkien aikojen kisoista. Olemme nähneet paljon maaleja, jalkapallon evoluution maajoukkuetasolla, draamaa, (puremis)kohuja, yllätyksiä, rankkarikilpailuja, suuria riemun hetkiä ja karmivia pettymyksiä. Ennen kaikkea olemme nähneet jalkapallon riemuvoiton, jossa joukkueet ovat rohkeasti pelanneet erilaista jalkapalloa, kukin omaan taktiikkaansa vahvasti luottaen. Lähes kuukauden mittainen urakka on takana, ja nyt on aika fiilistellä isointa mahdollista ottelua jalkapalloilevassa maailmassa: MM-kisojen finaalia. Ottelu alkaa klo 22.00, YLE TV2 lähetys puolestaan jo klo 20.20. Selostajana Niki Juusela. 

Asetelma

Finaali on uusinta 24 vuoden takaa, jolloin silloinen Länsi-Saksa oli parempi Andreas Brehmen rankkarimaalilla lukemin 1-0. Joukkueet ovat kohdanneet viimeisen neljän vuoden aikana kolme kertaa. Saksa oli neljän vuoden takaisissa MM-kisoissa vahvempi 0-4, Argentiina on vienyt kaksi muuta ottelua (viimeisin elokuussa 2012 1-3 Argentiinalle).

Saksa on edennyt vakuuttavasti ottelusta toiseen. Neljännesvälierässä kukistui Algeria lisäajalla 2-1, puolivälierässä Ranska 1-0 ja välierässä die Mannschaft murskasi brasilialaisten sydämet 7-1 voitollaan isäntämaan ylpeydestä. Argentiina on joutunut tekemään kovemman päivätyön finaalipaikkansa eteen. Sveitsi kaatui Angél di Marían lisäajan viime hetken maalilla 1-0, Belgia Gonzalo Higuainin maalilla 1-0 ja Hollanti kaatui vasta rangaistuspotkukilpailun jälkeen.

Oman lisämausteensa otteluun tuo Maracanãn yleisö. Kumman puolelle brasilialaiset kääntyvät; selkeän ennakkosuosikin ja Brasilian murskanneen Saksan vai rakastetun ja vihatun naapurimaan Argentiinan. Saksa lähtee otteluun 7-1 voiton myötä selkeänä ennakkosuosikkina, mikä saattaa kääntyä Argentiinan eduksi. Näytöstyyliin edenneen välieräesityksen jälkeen die Mannschaft joutuu kamppailemaan ylivoimaisuuden tunnetta vastaan, eikä sillä periaatteessa ole muuta kuin hävittävää.

Saksa

Joachim Löwin miehistö pääsee finaaliin täydellä rosterilla ja päivän pidemmällä levolla. Aloitusmiehistö lienee tismalleen sama kuin ottelussa Brasiliaa vastaan. Kaikkien aikojen MM-maalintekijätilaston kärkeen yksin siirtynyt Miroslav Klose toi kaivattua terävyyttä Saksan hyökkäykseen, ja samalla Klose vapautti Müllerin ja Özilin rakentamaan peliä entistä vapaammin ja isommalla alueella.

Saksa lähtee kaatamaan Argentiinaa sille ominaisimmalla tavalla, eli tappamalla pelistä tempon ja hakemalla lyhytsyöttöpelillä niitä ratkaisevia pieniä rakoja, joista joko Klose, Müller tai keskikentältä Kroos löytävät vapaan tilan viimeistelyyn. Samalla Saksa on äärimmäisen hyvä erikoistilanteissa. Tornimaiset puolustajat Hummels ja Höwedes ovat vahvoja pääpelitilanteissa ja kuten nähty, Kroos pysyy ratkaisemaan myös kauempaa.

Saksa lähtee 4-2-3-1-ryhmityksellä, ja jos sen miehistöstä pitää jotain heikkoa lenkkiä etsiä, löytyy se Boategnin ja Lahmin vartioimalta oikealta laidalta. Aavistuksen verran liian innokkaasti nouseva Boateng ei ole jalalla niin nopea, että ehtisi juoksemaan Argentiinan vastahyökkäyksiä kiinni, ja Lahm ei ole omimmillaan laitapuolustajana.

saksa finaalissaArgentiina

Albiceleste on pelannut omilla vahvuuksillaan, eli puolustanut äärimmäisen kurinalaisesti joukkueena, vältellyt turhia riskejä ja luottanut siihen että joukkueen hyökkäyskalusto Lionel Messin johdolla tekee maalin vastustajaansa enemmän. Tähän asti se on toiminut, mutta nyt Argentiina ja valmentaja Alejandro Sabella kohtaavat ylivoimaisesti kovimman mahdollisen haasteen: huippukunnossa olevan ja levänneen Saksan.

Argentiinan pelitavalle tärkeimmät pelaajat ovat keskikentän pohjalla ilmiömäiset kisat pelannut Javier Mascherano ja jo mainittu Lionel Messi. Mascherano pelaa uhrautuvasti molempiin suuntiin, on joukkueen pelillinen moottori, joka antaa aina helpon syötön omille ihailtavalla prosentilla. Messi puolestaan sitoo aina itseensä yhdestä kahteen pelaajaa, ja pystyy yksin omilla ratkaisuillaan kääntämään ottelun joukkueelleen.

Jos pääsee Löw lähtemään täydellä miehistöllä, Argentiinan miehistössä on ilmassa iso kysymysmerkki. Di Marían osalta on äärimmäisen epävarmaa, pystyykö hän pelaamaan Saksaa vastaan. Vaikka Real Madridin mies on saanut paljon kuraa niskaansa kisojen aikana, hän on se pelaaja Argentiinan joukkueesta, joka ottaa paineita pois Messin pelaamiselta ja pystyy omilla ratkaisuillaan luomaan tilaa Saksan tiiviiseen puolustuslinjaan. Sergio Agüero on viimeisimmän tiedon mukaan täydessä iskussa, mikä tuo Sabellalle lisää vaihtoehtoja hyökkäyspelaamisen järjestämiseen.

Sabellalla on edessään vaikea ratkaisu, lähteäkö 4-4-2-, 4-3-3- vai 4-2-3-1 ryhmityksellä otteluun. Saksa tullee ottamaan ottelun ja pelivälineen hallintaansa, mikä puoltaisi vastahyökkäyksiin sopivaa 4-2-3-1-ryhmitystä. Mikäli di María on pelikuntoinen, uskoisin Sabellan lähtevän 4-2-3-1-ryhmityksellä. Jos taas ei, voidaan nähdä jopa klassinen joulukuusi, jolloni Messi ja Kun Agüero pelaavat Higuainin takana ja keskikentän pohjalle isketään Biglia, Mascherano ja Gago. Tämä tarkoittaisi sitä, että ottelusta tulisi mitä todennäköisimmin yhden maalin peli, ja Argentiina keskittyisi Algerian tavoin iskemään Saksaa vastaan pelkästään vastahyökkäyksistä. Toisaalta, miksi Saksaa vastaan ei voisi pelata paremmalla materiaalilla samoin kuin esimerkiksi Algeria pelasi? Jos se toimii, niin ei olisi ollenkaan yllättävää, jos Argentiina antaisi Saksalle kaikki aloitteet ja luottaisi Messin ja Agüeron iskevän harvoista paikoista tarvittavan maalin tai maalit.

argentiina finaalissa.Pelin kulku

Saksa tulee pelaamaan omilla vahvuuksillaan, eli ottamaan vastustajalta vahvuudet pois. Finaalissa se tarkoittaa sitä, että Saksa tulee kontrolloimaan peliä, eikä anna Argentiinalle juurikaan mahdollisuuksia rakentaa hitaita hyökkäyksiä. Argentiina puolestaan pyörittää totuttuun tapaansa peliään paljon Messin oikean laidan kautta, ja pyrkii täten luomaan Kirpulle riittävän tilan, jotta hän voisi leikata keskelle tai pitää palloa riittävän pitkään, jotta Agüerolle jäisi riittävästi tilaa nousuihin linjan taakse. Osansa ottelussa näyttelee juuri Messin ja Agüeron kamppailu Saksan edellleen aavistuksen verran kankeita ja hitaita puolustajia vastaan. Mikäli Sabella on rohkea, rakentaa hän hyökkäyspelinsä suunnanmuutospelin varaan ja luottaa siihen, että yksi tehty maali riittää.

Ottelun tärkeys tulee näkymään joukkueiden otteissa, eikä kumpikaan tule ottamaan turhia riskejä hyökkäyssuuntaan. Siksi odotettavissa on äärimmäisen tiukka, kahden kurinalaisesti puolustavan joukkueen kohtaaminen, joka todennäköisesti ratkeaa yhteen tehtyyn maaliin. Argentiina ei ole vielä päästänyt yhtäkään maalia pudotuspelivaiheessa varsinaisella peliajalla, mutta myöskään Messi ole tehnyt yhtäkään maalia. Saksaakin vastaan on tehty vain kaksi kosmeettista maalia; Brasilia kavensi aivan ottelun lopussa ja Algeria teki 2-1 kavennusmaalin lisäajan viimeisillä minuuteilla.

Olen nähnyt molempien joukkueiden kaikki ottelut ja kisoissa yhteensä kirkkaasti yli 50 ottelua. Kaiken näkemäni perusteella uskallan luvata Saksan voittavan mestaruuden ja vieläpä varsinaisella peliajalla. Niin ylivoimainen Löwin miehistö on sekä taktisesti että materiaaliltaan.

 Finaali tulee ratkeamaan todennäköisesti johonkin erikoistilanteeseen; Sivurajaheittoon, vapaapotkuun tai kulmapotkuun. Saksa voittaa pelin jollain erikoistilannemaalilla. Varmastikaan maaleja ei tule kovin paljoa. Yksikin maali voi ratkaista. – Kari Arkivuo, Huuhkajat

Vedonlyönti

Lähdemme rakentamaan vetomme vähämaalisen Saksan voiton varaaan. Kuten Kari Arkivuo totesi, ottelu tulee ratkeamaan mitä todennäköisimmin erikoistilannemaaliin. Uskomme siihen, että Saksa kohtelee Messiä silkkihansikkain, mutta riittävän usealla miehellä, jottei Kirppu pääse tuikkaamaan maalia. Ilman erikoistilanteita Argentiina jäänee hampaattomaksi Saksan puolustuksen edessä, joten albiceleste jää maaleitta.

Saksalle tulee hallitsevana osapuolena enemmän kulmapotkuja ja vapaapotkuja hyviltä paikoilta, joten 24 vuoden takainen 1-0 lukema ei olisi mikään mahdottomuus. Saksa saattaa vielä tehdä toisenkin Argentiinan avatessa puolustustaan pakon edessä, joten lisämaali ei ole myöskään epätodennäköinen. Haetaan Saksan voittoa maalin tasoituksella ja Saksan mestaruutta yhdistettynä Müllerin maalikuninkuuteen. Viimeisin vaatii Müllerilta yhtä maalia, ja luotamme siihen että hän on se pelaaja, joka Klosen varjoista iskee Saksalle mestaruuden ratkaisevan maalin.

alemania1alemania2Tuplaa talletuksesi Betssonilla. Lunasta 100€ bonus tästä.