Serie A jatkuu viikonloppuna, tässä ovat syyskauden kymmenen parasta pelaajaa

Italian pääsarja Serie A palaa tulevana viikonloppuna talvitauolta täyden kierroksen myötä. Kevätkaudelle lähdetään tutuista asetelmista, kun sarjan kärkipäästä löytyy tuttu kolmikko Juventus,Roma ja Napoli. Puolen välin krouvin kunniaksi faneille.com päätti listata syyskauden parhaat Serie A-pelaajat.

10) Alessio Romagnoli, AC Milan

Moni hieraisi useampaan otteeseen silmiään kesällä 2015 AC Milanin maksettua 25 miljoonaa yhden kauden Serie A:ssa pelanneesta Alessio Romagnolista. AS Roman kasvatin debyyttikausi Pohjois-Italian suurseurassa oli kaikkea muuta kuin helppo seuran sekavan tilanteen vuoksi. Romagnoli kuitenkin näytti epäilijöilleen miksi Milan halusi hänet puolustuksensa johtajaksi hinnalla millä hyvänsä. Romagnolin merkityksestsä Milanille kertoo paljon se, että seura hylkäsi kesällä Chelsean tekemän yli 50 miljoonan euron tarjouksen 21-vuotiaasta superlupauksesta. Romagnoli on Milanin tulevaisuuden kulmakivi ja jo nyt yksi Serie A:n parhaista ja tasaisimmista puolustajista. Romagnoli on muodostanut Gabriel Pallettan kanssa yhden koko sarjan parhaista topparipareista ja päävalmentaja Vincenzo Montella on useaan otteeseen kehunut ikämiehen tavoin pelaavan suojattinsa otteita. Italiassa Romagnolia on jo pitkään kutsuttu seuraavaksi Alessandro Nestaksi ja viime aikaisten otteiden perusteella nuorukaisesta voi hyvinkin tulla legendaarisen Nestan mantelinperijä AC Milanissa.

9) Giacomo Bonaventura, AC Milan

27-vuotias Bonaventura on noussut kuin varkain yhdeksi Italian parhaista keskikenttäpelaajista. Maineikkaan Atalantan junioriakatemian kasvatti siirtyi vuonna 2014 siirtoikkunan viimeisillä hetkillä AC Milanin riveihin, jossa monipuolinen keskikenttäpelaaja on noussut nopeasti johtavien kenttäpelaajien joukkoon. Bonaventura pystyy pelaamaan ongelmitta monessa keskikentän roolissa ja onkin mielenkiintoista nähdä, onko hänen paikkansa jatkossa keskellä vai jommassa kummassa laidassa. Bonaventura on päävalmentaja Montellan ehdottomia luottopelaajia ja ensimmäisiä nimiä AC Milanin avauskokoonpanossa, mikäli hän on vain kunnossa. Keskikenttämies nousi vastikään Milanin suureksi sankariksi, kun punamustat juhlivat ensimmäistä pystiään viiteen vuoteen kukistamalla Juventuksen Italian Super Cupin loppuottelussa. Bonaventura teki varsinaisella peliajalla tasoitusmaalin ja osui myös ottelun ratkaisseessa rangaistuspotkukilpailussa.

Piskuinen Papu Gomez on ollut Atalantan paras pelaaja tällä kaudella. (Getty)

8) Alejandro Gomez, Atalanta

Piskuinen bergamolaisseura Atalanta pelasi häikäisevän hyvän syyskauden ja on vielä tammikuussa kovasti mukana taistossa europaikoista. Genoa-legenda Gian Piero Gasperinin valmentama Atalanta ihastutti kaikki pelaamaalla erittäin viihdyttävää jalkapalloa, joka tuotti syyskaudella myös odotettua parempaa tulosta. Piskuinen, vain hieman yli 165-senttinen Alejandro ”Papu” Gomez on ollut alkukauden paras ja tärkein yksittäinen pelaaja Gasperinin 3–4–2–1-formaatiossa. Gomez on istutettu kymppipaikalle, jossa taiturilla on käytännössä täysin vapaat kädet huseerata ja tehdä tuhojaan. Gomezin alkukauden hyvyydestä kertoo myös se, että mies saanee tulevina viikkoina kutsun Italian maajoukkueeseen, mikäli vain kansalaisuusasiat saadaan lopullisesti kuntoon.

7) Edin Dzeko, Roma

Bundesliigan entinen maalikuningas Edin Dzeko tuli viime kaudeksi Roman riveihin äärimmäisen kovin odotuksin. Dzekon piti olla se takuuvarma 20 maalin mies, joka nostaisi Roman viimeinkin Juventuksen todelliseksi haastajaksi. Totuus oli tarua ihmeellisempää, sillä bosni ei tuntunut viime kaudella pääsevän millään sisään Roman pelitapaan ja sopeutuminen persoonalliseen Serie A:han tuotti suuria vaikeuksia. Tällä kaudella Bosnia-Herzegovinan maajoukkueen kaikkien aikojen ykköstykki on ollut kuitenkin kuin eri pelaaja. 13 tehdyn maalin myötä Dzeko kamppailee tosissaan Serie A:n maalikuninkuudesta. Dzeko ei vieläkään ole aivan niin kliininen maalintekijä, kuin parhaimmillaan Saksassa tai Englannissa, mutta tällä kaudella hän on osallistunut kollektiivisesti Roman pelaamiseen huomattavasti viime vuotta paremmin. Dzeko on yhä parhaimmillaan yksi maailman parhaista target-kärjistä ja itseluottamuksen kuntoon saatuaan hän on ollut juuri sen tyylinen pelaaja, jota Roma hänet hankkiessaan etsi.

6) Alex Sandro, Juventus

25-vuotias Alex Sandro lienee lähellä maailman tämän hetken parhaan vasemman laitapuolustajan titteliä. Brasilian maajoukkuepuolustaja siirtyi maineikkaan Vanhan Rouvan riveihin kovalla yli 25 miljoonan euron siirtosummalla viime kesänä ja edellinen sesonki menikin vielä Patrice Evran mentoroimana, Serie A:n saloihin tutustuessa. Tällä kaudella Sandro on kuitenkin ollut parhaimmillaan suorastaan häikäisevän hyvä ja hänen vaaralliset vasemman laidan nousunsa ovat yksi tärkeimmistä palasista päävalmentaja Massimo Allegrin hyökkäyspelikirjassa. Erittäin hyökkäysorientoituneeksi laitapakiksi Sandro on myös todella hyvä puolustaja, joka jaksaa tehdä tunnollisesti töitä koko 90 minuutin ajan. Brasilialainen on ollut tällä kaudella niin hyvä, että kokeneen Evran vastuu on jäänyt käytännössä olemattoman pieneksi ja Ranskan entistä maajoukkuepelaajaa onkin viety muualle tammikuun siirtoikkunassa.

5) Marek Hamsik, Napoli

29-vuotiasta Marek Hamsikia voidaan jo nyt pitää Diego Maradonan aikakauden jälkeisen Napolin suurimpana yksittäisenä pelaajana. Elävä seuralegenda on pelannut jo yli 300 Serie A-ottelua Etelä-Italian ylpeydessä, hätyytellen 100 tehdyn liigamaalin rajaa. Hamsikin pari edelliskautta ovat kuitenkin olleet hieman vaisuja, eikä Slovakian maajoukkuemies ole oikein päässyt omalle huipputasolleen. Tänä vuonna irokeesilla varustettu keskikenttämies on kuitenkin ollut parempi kuin koskaan ja mies johtaakin koko Serie A:n syöttöpörssiä seitsemällä maalisyötöllä. Napoli taistelee tälläkin kaudella top-3 sijoituksista ja Hamsik on yksi suurimmista syistä sinipaitojen kelvolliselle syyskaudelle. Hyökkäyspään pikakiiturikolmikko Jose Callejon-Dries Mertens-Lorenzo Insigne on päässyt nauttimaan laatutarjoilusta, sillä hyökkäävänä keskikenttäpelaajana tunnettu Hamsik on luonut eniten maalipaikkoja koko sarjassa. Hamsik on aina ollut varsin maaliahne keskikenttäpelaaja, mutta tänä vuonna hän on ottanut kokonaisvaltaisesti vielä yhden askeleen eteenpäin nousten aivan maailman terävimmän huipun tuntumaan.

4) Suso, AC Milan

23-vuotias espanjalainen Suso on yksi tämän kauden kovimmista yllättäjistä. Suso on tiedetty lahjakkaaksi pelaajaksi ja hän siirtyikin jo teini-ikäisenä maineikkaan Liverpoolin akatemiaan. Läpimurto Englannissa jäi lopulta tekemättä ja hän siirtyikin pari vuotta sitten kovin odotuksin Milanin riveihin. Vastuu Milanossa jäi pieneksi ja viime kevätkausi kului lainalla Genoan riveissä. Genovassa Suso osoitti potentiaaliaan ja päävalmentaja Vincenzo Montella antoi monipuoliselle hyökkäävälle keskikenttäpelaajalle näyttöpaikan tämän vuoden Milanin riveissä. Suso käytti näyttöpaikkansa erinomaisesti nousten nopeasti joukkueen avainpelaajien joukkoon. Hyökkäävän keskikenttäpelaajan koulutuksen saanut Suso istutettiin Milanissa melko vapaaseen rooliin 4–3–3-formaation oikeaan laitaan ja jälki on ollut tuhoisaa. Suso paukutteli syyskaudella tehot 5+6 ja oli useassa ottelussa Milanin selkeästi paras kenttäpelaaja. Suson vahvat otteet on noteerattu myös miehen kotimaassa Espanjassa, sillä huhujen mukaan Barcelona, Real Madrid ja Atletico Madrid ovat tarkkailleet miehen otteita. Milanossa kannattaakin nauttia Suson magiikasta vielä kun se on mahdollista.

3) Andrea Belotti, Torino

Andrea Belotti on aina tiedetty lahjakkaaksi jalkapalloilijaksi, mutta tuskin kukaan osasi odottaa aivan näin räjähdysmäistä nousua Italian hyökkääjäeliittiin. Bergamolaislähtöinen Belotti on rakentanut omaa uraansa viisaasti siirtymällä pikku hiljaa parempiin seuroihin. Serie A-debyytti nähtiin Palermon riveistä, josta hän siirtyi Pohjois-Italiaan Torinoon pari vuotta sitten. Belotti osoitti potentiaaliin jo viime kaudella paukuttelemalla 12 liigamaalia, mutta tänä vuonna mies on ollut suorastaan pysäyttämätön Torinon erinomaisesti pelanneessa hyökkäyskolmikossa. Romasta tulleet Iago Falque ja Adem Ljajic ovat antaneet loistavaa taustatukea ja Belotti on nauttinut parantuneesta tarjoilusta tehden syyskauden aikana peräti 13 liigamaalia. Nuori kärki on äärimmäisen monipuolinen maalintekijä, sillä hän pystyy pistämään pallon verkkoon molemmilla jaloillaan ja on myös erinomainen pääpelaaja. Belotti herättää tulevina vuosina varmasti kiinnostusta Torinoa suuremmissa seuroissa ja jo nyt hän lienee Italian maajoukkueen ykköskärki.

2) Gianluigi Buffon, Juventus

Juventuksen puolustuspelaaminen ei tällä kaudella ole ollut aivan viime vuosien luokkaa, kiitos avainpelaajien loukkaantumisten. Legendaarinen BBC-kolmikko Andrea BarzagliLeonardo Bonucci-Giorgio Chiellini on pelannut viime vuosia vähemmän yhdessä ja Juventus on näyttänyt paikka paikoin jopa epätavallisen haavoittuvaiselta ryhmältä. Yksi asia kuitenkin on ja pysyy, nimittäin kaikkien aikojen paras maalivahti Gianluigi Buffon. 38-vuotias Buffon tuntuu halventavan fysiikan lakeja, sillä tuntuu siltä, että mies vain pelaa paremmin ja paremmin iän noustessa. Elävä legenda sai äskettäin täyteen 600 pelattua virallista ottelua Juventuksen paidassa ja tällä hetkellä näyttää siltä, että mies pystyisi halutessaan pelaamaan absoluuttisella huipulla vielä pitkälti yli nelikymppisenä. Buffon tekee harvoin virheitä ja johtaa karismallaan edessä pelaavaa puolustusta viikosta ja ottelusta toiseen totutun vahvalla tasollaan.

Mauro Icardi ihastuttaa kentällä ja vihastuttaa kentän ulkopuolella. (Getty)

1) Mauro Icardi, Inter

Interin syyskausi sujui totutun kaaottisissa merkeissä. Roberto Mancini sai lähteä aivan kauden alla ja hänen tilalleen nimitetty Frank De Boerkaan ei saanut viihtyä pestissään 14 ottelua enempää. Se, että Icardi onnistui tekemään nyky-Interissä syyskaudella peräti 14 liigamaalia on suoranainen ihme, sillä Interin pelaaminen ei ole vakuuttanut missään vaiheessa kautta. Icardi nousi otsikoihin myös muidenkin kuin pelillisten ansioiden vuoksi, kun hänen vastikään julkaistussa elämäkerrassa mies kritisoi kovin sanoin Interin ultras-kannattajia. Tästä seurasi kovia yhteenottoja ja Interin kannattajat vaativat Icardin luopuvan kapteeninnauhastaan. Näin ei kuitenkaan tapahtunut ja tällä hetkellä seuran kannattajien ja ykköstähden välillä tuntuu vallitsevan jonkin sortin välirauha. Icardi on huono ihminen, mutta loistava jalkapalloilija. Hän surffailee yhä liian paljon pelin ulkopuolella, mutta viimeistelee hämmentävän kliinisesti päästessään maalipaikkoihin. Interin projekti tuntuu junnaavan vuosi vuodelta paikoillaan ja onkin mielenkiintoista nähdä miten kauan vasta 23-vuotias argentiinalainen lopulta viihtyy Milanossa.

Kansikuva: Getty

Seuraa Serie A:ta Viasatin kanavilta ja ViaPlay-palvelusta.