MYPA-tähdellä erikoinen reitti Veikkausliigan eliittiin

Denis Abdulahi on MYPAn keskikentän moottori (Alloverpress)

Denis Abdulahi on MYPAn keskikentän moottori (Alloverpress)

MYPAn Denis Abdulahi on noussut tällä kaudella Veikkausliigan parhaimpien pelaajien joukkoon. Tie liigatähdeksi on ollut varsin erikoinen.

Vuonna 1990 syntynyt Abdulahi aloitti pelaamisen Vantaalla, Hakunilan Riennossa. Lopulta matka jatkui HJK:n riveihin ja sieltä Klubi 04:een. Kosovolaislähtöisen pelaajan tie nousu kuitenkin HJK:n organisaatiossa pystyyn ja Abdulahi siirtyi kaudeksi 2009 vuosaarelaisen Viikinkien riveihin pelaamaan Ykköstä.

Viikinkien riveissä Abdulahi pääsi Toni Korkeakunnaksen valmennukseen ja otti kehityksessään isoja harppauksia eteenpäin. Ensin hän nousi Viikinkien avauskokoonpanoon ja pikku hiljaa sarjan parhaimmistoon. Kesällä 2010 Viikingit myi Abdulahin Allsvenskanissa pelaavalle Örebrolle. Syksyn aikana Abdulahi nousi uuden seuransa pelaavaan kokoonpanoon ja tulevaisuus näytti lupaavalta. Seuraavaksi kaudeksi hänet kuitenkin lainattiin Islannin pääsarjassa pelaavaan Víkingur Reykjavíkiin. Kauden jälkeen oli taas paluu edessä Ruotsiin, mutta Örebrossa suunnitelmat olivat menneet uusiksi eikä suomalaispelaajalle nähty käyttöä.

15.4.2012 Abdulahi pelasi ensimmäinen pelinsä Veikkausliigassa, kun hän oli palannut Suomeen ja tehnyt sopimuksen VPS:n kanssa. Ennen Veikkausliigadebyyttiään hänellä oli siis pelattuna useita pelejä Ruotsin ja Islannin pääsarjoissa.Vaasassa vastuuta tuli hyvin ja pelejä kertyi kauden aikana 30. Tämän jälkeen Abdulahi haki aktiivisesti paikkaa taas ulkomailta, mutta tuloksetta. Lopulta myös liigakentät jäivät haaveeksi ja keskikenttäpelaaja teki kesään asti kattavan sopimuksen Viikinkien kanssa. Tarkoituksena oli siirtyä elokuun siirtoikkunassa ulkomaille. Siirto ei kuitenkaan toteutunut ja Abdulahi oli loppukauden ilman seuraa. Moni varmasti ajatteli, että Abdulahin uran parhaat vuodet ovat nyt jo nähty.

Uuteen nousuun MYPAssa

Talvella 2014 Abdulahi teki sopimuksen MYPAn kanssa. Alkukauden aikana hän on noussut isoon rooliin joukkueen keskikentällä. Hänellä on ollut iso vaikutus siihen, että MYPA on tällä hetkellä sarjakärjessä.

– Olen viihtynyt tosi hyvin tällä. Tunsin monia pelaajia jo entuudestaan ja tämä on helpottanut sopeutumista. Aika rauhallinen paikka tämä on ja sen takia täällä voi keskittyä täysillä futikseen, 23-vuotias Abdulahi kertoo.

MYPA on pelannut loistavan alkukauden. Kahdeksasta pelistä on kertynyt 17 pistettä, joilla se pitää hallussaan Veikkausliigaan piikkipaikkaa.

– Pystymme parantamaan vielä paljon. Olemme ajoittain pelanneet hyvin, mutta sellaiset ehjät 90-minuuttiset ovat olleet vähissä, pelaaja toteaa.

MYPAn päävalmentajana toimii mr. Sexy-football, Antti Muurinen. Ei siis ihme, että MYPA on tehnyt tällä kaudella Veikkausliigassa selvästi eniten maaleja.

– Antti on saanut koko jutun toimimaan hyvin. Olen tykännyt todella paljon. Ei kukaan varmaan tiedä mitä se sexy-football tarkoittaa, mutta jos pystymme vielä pelaamaan ehjiä 90-minuuttisia, sitten peliämme voi sanoa sexy-footballiksi, Abdulahi pohtii.

Abdulahi pelaa MYPAn keskikentän pohjalla. Hän tasapainottaa ja rytmittää loistavasti joukkueensa pelaamista, katkoo vastustajan vastahyökkäyksiä sekä avaa peliä yksinkertaisilla syötöillä. Eikä siinä vielä kaikki. Tällä kaudella maaliverkko on heilunut jo kolmesti. Edelliset viralliset maalinsa (2) hän oli tehnyt kaudella 2010 Viikinkien riveissä Ykkösessä.

– Ennen on aina tolpat kolisseet, mutta nyt on pallot löytäneet tiensä verkkoihin. Paikkoja on tosin ollut vielä parempaankin maalisaldoon. Meidän yksi vahvuus on se, että meillä on useita pelaajia, jotka pystyvät ratkomaan pelejä, liigatähti sanoo.

Abdulahi täyttää toukokuun lopussa 24 vuotta. Parhaat pelivuodet ovat siis vielä edessä.

– Kyllä tavoitteena on vielä päästä ulkomaille pelaamaan. Nyt ajatukset ovat kuitenkin vain MYPAssa.

Perjantaina erityinen ottelu

Harva povasi MYPAa täksi kaudeksi Veikkausliigan kärkitaistoon. Nyt joukkue johtaa sarjaa. Nälkä kasvaa syödessä?

-Sen olemme huomanneet, että kun teemme omaa duuniamme hyvin, pystymme voittamaan kenet tahansa. Kaikki on mahdollista. HJK on tietenkin se ykkössuosikki, mutta hyvällä fiilikselle lähdemme kaikkia haastamaan.

Hyvin alkanut liigakausi sai vielä mukavan huipennuksen viime viikolla, kun MYPA pääsi takaportin kautta tämän kauden Eurooppa-liigan karsintoihin. Paikka avautui Fair Play -kilpailun kautta.

– Kun tein sopimusta talvella, puhuttiin jo silloin tästä mahdollisuudesta. Tätä päätöstä tuli odotettua aika paljon ja europelit ovat iso juttu meille pelaajille, Abdulahi sanoo.

Tuleva perjantai on iso päivä Abdulahille. Hän kohtaa MYPA-paita päällään HJK:n, jossa tie nousi pystyyn viisi vuotta sitten.

– HJK-pelit ovat aina olleet minulle erityisiä. Niissä on aina ihan erityinen lataus. Meillä on iso nälkä näyttää, kun melkein puolet pelaajistamme on Helsingistä kotoisin, Abdulahi toteaa.

Perjantaina 16.5 klo 18.30 HJK-MYPA