HIFK:n Veikkausliigapaikka Honkavaaralle unelmien täyttymys

Veikkausliiga saa kiinnostavan tulokkaan, kun perinteikäs HIFK palaa pääsarjakartalle. Edellisen kerran punapaitainen helsinkiläisjoukkue on viilettänyt maan pääsarjassa 42 vuotta sitten. HIFK voitti 20 vuoden pääsarjakautensa aikana seitsemän Suomen mestaruutta, minkä jälkeen alkoi pitkä korpivaellus alasarjoissa.

Korpivaellus on tullut nyt päätökseen ja perinteinen seura lähtee historiansa ensimmäiseen Veikkausliigakauteensa tutun valmentajansa Jani Honkavaaran johdolla. Honkavaara teki paluun HIFK:n peräsimeen kesällä 2013, jonka jälkeen helsinkiläiset nousivat sarjaporras per vuosi -rytmillä aina korkeimmalle portaalle asti. Nyt Honkavaara aloittaa uransa ensimmäisen kautensa pääsarjavalmentajana.

– Onhan tämä unelmien täyttymys. Tämä on kivaa ja tätä olen odottanut, varsinkin voidaan sanoa, että tätä me ollaan odotettu. Tuolla on malttamattomia pelaajia, jotka haluavat näyttää mitä me osataan, Honkavaara iloitsi.

Jani Honkavaara valmistautuu uransa ensimmäiseen Veikkausliigakauteen päävalmentajana (All Over Press)

Jani Honkavaara valmistautuu uransa ensimmäiseen Veikkausliigakauteen päävalmentajana (All Over Press)

Kymmenkunta pelaajaa on vaihtunut Honkavaaran miehistöstä sitten viime kesän. Se ei huolestuta päävalmentajaa, mutta mies toivoo tämän kauden jälkeen enemmän jatkuvuutta pelaajiston suhteen.

– Ei se sinänsä ole ongelma, kun me ollaan sarjatasoa vaihdettu, niin se on aika luontevaa. Toivottavasti saadaan tästä kaudesta ja tämän kauden jälkeen rakennettua sellainen runko, että se ei menisi ihan siihen kymmeneen pelaajaan, Honkavaara visioi.

HIFK:n joukkue on pelkästään kotimaisia pelaajia täynnä ja päävalmentaja on tyytyväinen uusiin tulokkaisiin. Joukkueesta löytyy toki myös Veikkausliigakokemusta, sillä naapuriseura HJK:sta punaisiin vaihtoivat maalivahti Saku Eriksson ja hyökkääjä Fredrik Lassas. Puolustusta tuli MyPasta vahvistamaan Tuomas Aho, joka tuo joukkueelle myös kokemusta ja johtajuutta. Joukkueesta löytyy myös maalivainua, sillä niin ikään Myllykosken pölyt taakseen jättänyt Pekka Sihvola teki sopimuksen joukkueeseen talvella.

Talvikausi ylä- ja alamäkeä

Valmistautuminen kauteen ei ole ollut aivan helpoimmasta päästä, vaikka into pääsystä Veikkausliigaan on pahimpia murheita silottanutkin. Joukkue on päässyt pelaamaan paljon valmistavia pelejä, mutta sen johdosta myös sairaslista on kasvanut.

Viime syksynä HIFK varmisti viimeisessä pelissä suoran nousun Veikkausliigaan. Nyt on pelien aika (All Over Press)

Viime syksynä HIFK varmisti viimeisessä pelissä suoran nousun Veikkausliigaan. Nyt on pelien aika (All Over Press)

– Meillä oli lentävä startti ja saatiin paljon Liigacupin pelejä siihen alkuun. Pari viikkoa sitten oli sellainen pieni loukkaantumissuma ja oli vähän hankalampaa eikä prosessi hirveästi edennyt. Nyt on ollut taas paremmin ja ollaan saatu pelaajia takaisin treeneihin sekä päästy harjoittelemaan normaalisti, Honkavaara viestitti.

Viime kauteen verrattuna myös peli- ja harjoittelupaikka ovat kokeneet muodonmuutoksen. Viime kesänä joukkue pelasi ottelunsa paria peliä lukuun ottamatta Töölön pallokentällä, mutta nyt pelit siirtyvät Sonera Stadiumin tekonurmelle.

– Aika paljon on eroa pelipaikassa ja meidän täytyy vaan pystyä vastaamaan tuohon haasteeseen sillä tavalla, että me hoidetaan fysiikka huolella ja treenataan järkevästi. Me ei voida ajaa näitä jätkiä loppuun, koska se on aika raskas ja vaativa alusta, Honkavaara näkee.

Vaikka pelialusta tuokin omat haasteensa niin harjoitteluun kuin pelaamiseen, ei Honkavaara näe sitä suurena ongelmana.

– Kyllä mä uskon, että me pärjätään. Arvioidaan sitten kauden jälkeen, miten se onnistui, Honkavaara valoi uskoa.

Omalla pelillä

HIFK lähtee ehdottomasti yhtenä haastajana sarjaan ja odotukset niin kannattajien kuin muidenkin jalkapalloa seuraavien ihmisten kohdalla ovat suuret. Perinteisellä seuralla ei ole koskaan ollut tapana lähteä nöyristelemään, eikä punapaidat lähde sille tielle tälläkään kaudella.

– Me odotetaan, että me voidaan pelata meidän omaa peliämme eikä jouduttaisi mitään pelillisiä kompromisseja tekemään. Taktisia muutoksia toki, mutta ei mitään sellaista, että joutuisimme myymään ideologisesti itsemme, Honkavaara visioi.

Honkavaara uskookin, että jos joukkue saa pelattua omaa peliänsä ja pelattua sitä myös hyvin, on mahdollisuudet menestymisellekin olemassa. Joukkueen oma tavoite on sijoittua sarjassa kuuden parhaan joukkoon, joka saattaa tuntua melko korkealta, mutta tavoite on saavutettavissa. Tosipelien alku siirtynee kuitenkin, sillä Sonera Stadiumin nurmi ei ole valmistunut tarpeeksi ajoissa, jotta HIFK voisi pelata siellä avauspelinsä 12. huhtikuuta.

– On se jonkinmoinen pettymys, mutta meillä on niin paljon pelejä tulossa eikä se seuraava peli nyt niin loputtoman kaukana ole. Sitten torstaina heti pelataan Suomen Cupia ja sunnuntaina mennään Maarianhaminaan, että kun käytännössä ollaan kolme tai neljä päivää ilman pelejä, niin ehkä me selvitään tästä pettymyksestä, Honkavaara miettii.

Entäpä mikä on sitten kauden suurin kohokohta ja se tärkein ottelu?

– Kyllä se on se 23. huhtikuuta pelattava ottelu HJK:ta vastaan, mitä odotetaan. Meillä on suuria pelejä omalla tavallaan kaikki nämä. Avauspelikin on monelle pelaajalle ensimmäinen liigapeli ja aina löytyy joku näkökulma siihen. Se on makeeta olla Veikkausliigassa, Honkavaara päätti.

Veikkausliigan avauskierros pelataan ensi sunnuntaina 12.4.. HIFK:n ensimmäinen kotiottelu pelataan 23.4 Töölön Jalkapallostadionilla klo 18.30. Stadin derbyssä vastaan asettuu HJK. Liput Lippupalvelusta – ole mukana.