HJK hävisi paremmalleen

HJK aloitti Eurooppa-liigan lohkovaiheen eilen illalla FC Kööpenhaminan vieraana ja kärsi 0-2 (0-0) tappion. FCK oli ottelussa hallitsevampi osapuoli, kuten pelin tilastot hyvin osoittavat: se piti palloa 64-prosenttisesti, syöttöjen  onnistumisprosentti oli peräti 89 HJK:n 75:tä vastaan, ja laukaisutilastokin meni FCK:lle luvuin 22-8.

HJK sinnitteli pelissä mukana sen minkä pystyi, mutta väsyi ottelun edetessä ja joutui vetäytymään koko ajan lähemmäs omaa maalia. Ensimmäinen reilu puoli tuntia sujui niin, että HJK säilytti kontrollin koko ajan. Se puolusti matalalla prässitasolla, ja FCK ei päässyt pelaamaan HJK:n muodon sisään vaarallisesti kertaakaan. Lisäksi Klubi kykeni ajoittain myös pallonhallintajaksoihin ja onnistui luomaan ensimmäisen jakson vaarallisimman maalipaikankin. Vaikutti siltä, että HJK oli scoutannut FCK:n puolustuslinjan, ja ennen kaikkea sen vasemman sivustan, ongelmat tilan pois pumppaamisessa selustasta. Se sai pallon pelattua sinne Teemu Tainion toimesta kolmesti ensimmäisellä jaksolla, ja yksi näistä tilanteista johti siihen, että HJK:n uusi hyökkääjä Aristide Bance pääsi nokikkain FCK-vahti Stephan Andersenin kanssa. Bance kuitenkin aikaili ratkaisunsa kanssa, ja tilanne tyrehtyi siihen.

Lopun alku

Jatkuva puolustaminen ja ilman palloa liikkuminen on äärimmäisen kuluttavaa. Jo ensimmäisen jakson viimeisen reilun kymmenminuuttisen aikana alkoikin esiintyä jo vaaran merkkejä. Kokonaisuutena hyvän kuvan itsestään jättänyt HJK:n uusi keskikenttämies Anthony Annan lähti kaksi kertaa yliaggressiivisesti prässäämään riistossa onnistumatta, ja tämä jätti puolustuslinjan suojaamattomaksi. Oli lopulta erittäin pienestä kiinni, ettei FCK päässyt näistä tilanteista hyvälle murtautumispaikalle. Myös oikean laitalinkin Demba Savagen ja laitapakki Sebastian Sorsan yhteistyössä oli toivomisen varaa, ja laidalle muodostui pari kertaa ylivoimatilanne. Toisella puolella ehkä vähän yllättäenkin avaukseen ennen Erfan Zeneliä, luultavasti juuri kurinalaisuutensa ja paremman puolustuskykynsä vuoksi, valittu kolmas uusi peluri Roni Porokara sekä laitapakki Veli Lampi puolestaan hoitivat puolustamisen mallikkaasti.

Toinen jakso jatkui siitä, mihin ensimmäinen jäi. Klubi veti tauolla hetken henkeä, ja ensimmäisen jakson lopulla rakoilleet saatiin tiivistettyä. HJK ei kuitenkaan kyennyt enää lainkaan pitämään palloa, ja sitä kautta nostamaan ryhmitystään ylemmäs. Näin Klubi joutui valumaan aivan liian lähelle omaa maaliaan, ja FCK:n osuma vaikutti olevan vain ajan kysymys HJK:n väsyessä koko ajan enemmän. Liian lähellä omaa maalia puolustettaessa jossain vaiheessa väistämättä tuleva yksittäinen virhe on kohtalokas, kun aikaa paikata sitä ei ole niin paljon kuin ylempää puolustettaessa. Heikkisen heikon reagoinnin ja sitä seuranneen epätoivoisen taklauksen seurauksen, eli rangaistuspotkun, HJK:n maalivahti Doblas vielä selvitti, mutta seuraavaa tilannetta enää ei. Illan molemmat maalit syntyivät toppari Valtteri Morenin tontilta, mutta yksittäistä pelaajaa on turha osoittaa liikaa sormella. Eilisen kaltaisissa otteluissa tilanne vain usein väistämättä ajautuu paineen ja väsymyksen kasvaessa liian suureksi siihen, että lopulta jonkun tekemästä virheestä rangaistaan.

Matala prässi ainoa oikea ratkaisu

0-1 maalin jälkeen HJK siirtyi 4-4-2:een 4-2-3-1:stä, ja sille aukesi koko ottelun paras maalipaikka. FCK:n linja vetäytyi jälleen heikosti, ja Robin Lodin hieno diagonaalisyöttö tavoitti tyhjään tilaan juosseen Savagen, jonka viimeistely-yritys jäi valitettavasti heikoksi. Muuten ottelun loppu näytti kaksi asiaa. Pallonhallinnan voiman puolustuskeinona sekä miksi matala prässitaso on suomalaisjoukkueille ainoa oikea ratkaisu materiaaliltaan parempaa joukkuetta vastaan etenkin vieraskentällä. HJK:n oli pakko alkaa prässätä aiempaa aggressiivisemmin, sillä maalia on vaikea tehdä jos omalla joukkueella ei ole palloa. Tämä avasi kuitenkin maalitilanteita ainoastaan FCK:lle sen saatua palloja useammin prässin taakse kymppialueelle murtoyrityksiä varten. Se tekikin sitten toisen maalin 81. minuutilla, ja lisääkin olisi voinut tulla.

HJK siis hävisi ottelun paremmalleen, mutta vastaavalla kurinalaisella esityksellä pisteitä on mahdollista ainakin kotiotteluista Eurooppa-liigassa ottaa. Siihen on tilaisuus seuraavaksi 2.10, kun Club Brugge saapuu Sonera Stadiumille HJK:n vieraaksi.